Linkuri accesibilitate

Reinfectările cu noul coronavirus provoacă îngrijorare cu privire la dobândirea imunității


Unii experți susțin că astfel de cazuri încep să apară pentru că în întreaga lume se testează mai mult, și nu pentru că virusul s-ar răspândi diferit.
Unii experți susțin că astfel de cazuri încep să apară pentru că în întreaga lume se testează mai mult, și nu pentru că virusul s-ar răspândi diferit.

Doi pacienți europeni s-au reinfectat cu noul coronavirus, fapt care ridică semne de întrebare cu privire la imunitatea oamenilor în fața coronavirusului, în timp ce lumea se străduiește să găsească metode pentru a preveni răspândirea virusului.

Cele două cazuri, din Belgia și Olanda, vin în contextul în care, în cursul acestei săptămâni, cercetătorii din Hong Kong au anunțat că un bărbat a fost reinfectat cu o tulpină diferită a coronavirusului, la patru luni și jumătate după ce a fost declarat recuperat – prima astfel de reinfectare care a fost documentată.

Acest lucru a alimentat temerile legate de eficiența potențialelor vaccinuri împotriva virusului, care a ucis deja sute de mii de oameni, cu toate că experții spun că ar trebui să existe mult mai multe cazuri de reinfectare pentru ca aceste temeri să fie justificate.

Virusologul belgian Marc Van Ranst a explicat că femeia din Belgia a fost confirmată pozitiv cu Covid-19 pentru prima dată în martie și, ulterior, s-a reinfectat cu o tulpină diferită a coronavirusului în iunie. El a precizat că există posibilitatea să reapară și alte cazuri de reinfectare în perioada următoare.

Van Ranst a spus, pentru Reuters TV, că femeia, în vârstă de 50 de ani, a avut foarte puțini anticorpi după prima infecție, cu toate că acest lucru s-ar putea să îi fi limitat perioada de îmbolnăvire. Cazurile de reinfectare au fost probabil excepții, a explicat virusologul, cu toate că recunoaște că este prea devreme pentru a spune cu certitudine acest lucru, iar mai multe cazuri pot apărea în săptămânile următoare.

El a mai precizat că noul coronavirus pare să fie mai stabil decât virusul gripal, însă acest lucru se schimbă.

„Virusurile suferă mutații și acest lucru înseamnă că un vaccin potențial nu va fi unul care să dureze pentru totdeauna, pentru 10 ani, poate nici chiar pentru cinci ani. la fel ca în cazul gripei, acesta va trebui să fie recreat în mod regulat”, a spus el.

Van Ranst, care face parte din mai multe comitete belgiene pentru Covid-19, a precizat că cei care lucrează la crearea unui vaccin nu ar trebui să fie surprinși de acest lucru.

„Ne-ar fi plăcut ca virusul să fie mai stabil decât este, însă nu poți forța natura”, a spus el.

Testarea genetică

Institutul Național pentru Sănătate Publică din Olanda a anunțat că a observat de asemenea un caz de reinfectare.

Virusologul Marion Koopmans a spus, citată de televiziunea olandeză NOS, că pacientul este o persoană mai în vârstă cu un sistem imunitar slăbit.

Ea a spus că sunt mai cunoscute cazurile în care oamenii au avut virusul mult timp, iar acesta s-a manifestat ulterior. Însă pentru a avea cu adevărat o reinfectare, cum este în cazul celor trei pacienți – din Belgia, Olanda și din Hong Kong – este nevoie de teste genetice ale virusului atât în primul val al infectării cât și în al doilea pentru a vedea dacă virusurile diferă unul de celălalt.

Van Ranst a spus că o astfel de testare a arătat că pacientul belgian s-a infectat cu două tulpini diferite ale virusului.

Referitor la cazul din Hong Kong, purtătoarea de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Harris, a declarat, în cadrul unei întâlniri la Geneva, că, deși au apărut informații disparate legate de reinfectări, este important să existe o documentare clară.

Unii experți susțin că astfel de cazuri încep să apară pentru că în întreaga lume se testează mai mult și nu pentru că virusul s-ar răspândi diferit.

Cu toate acestea, doctorul David Strain, care predă la Universitatea din Exter și este președintele comitetului medical al personalului academic din cadrul Asociației Medicale Britanice, a declarat că, în opinia sa, cazurile sunt îngrijorătoare din mai multe motive.

„În primul rând, sugerează că infecția anterioară nu oferă protecție”, a spus el. „În al doilea rând, crește posibilitatea ca vaccinările să nu ofere speranța pe care o așteaptă toată lumea”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG