Anunțul a fost făcut de directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, care a precizat că, potrivit contractului, împrumutul va fi restituit până la 1 martie 2025.
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a spus într-o intervenție pentru presa din stânga Nistrului că așa-zisele autorități vor plăti pentru acest împrumut cu banii oferiți sub formă de credit de Moscova.
Reprezentanții guvernului moldovean au mai precizat marți, 28 ianuarie, că acordul va fi garantat de Uniunea Europeană, care lucrează cu autoritățile de la Chișinău la un plan de soluționare a crizei energetice.
Cantitatea va asigura necesitățile din stânga Nistrului pentru 10 zile, timp în care Centrala de la Cuciurgan (MGRES) va furniza electricitate gratuit malului drept.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a precizat că gazul nu va fi destinat consumatorilor industriali, ci celor casnici și de importanță socială.
Așa-zisul minister de Externe de la Tiraspol a transmis că „salută intenția UE” de a oferi un grant financiar de urgență pentru a acorda „sprijin pe termen scurt”, în condițiile „crizei umanitare și energetice” cu care se confruntă regiunea transnistreană, dar a adăugat că are nevoie de „informații precise privind parametrii acestui sprijin” și a propus o întrevedere a specialiștilor de pe ambele maluri în acest sens.
Biroul politici de reintegrare al Chișinăului a anunțat la scurt timp că prima întrevedere a specialiștilor de pe ambele maluri va avea loc joi, 30 ianuarie. La ședință vor fi invitați reprezentanții întreprinderilor din sfera energetică de pe ambele maluri ale Nistrului.
Oferta a venit la scurt timp după ce liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a cerut Chișinăului un „împrumut” de circa trei milioane de metri cubi de gaz, necesari pentru a menține presiunea în țevi.
Nu numai rezervele de gaze ale regiunii transnistrene sunt pe sfârșite, dar și cele de cărbune, singurul combustibil care asigură funcționarea centralei electrice MGRES.
Chișinăul spune că liderii de la Tiraspol nu au acceptat deocamdată soluțiile anterioare care le-au fost propuse: fie ca întreprinderea Moldovagaz să cumpere pe piața europeană gaz pentru stânga Nistrului, în condițiile în care concernul rus de stat Gazprom nu reia el livrările, pe rute alternative, ocolind Ucraina, fie ca noi cantități de cărbune ucrainean să fie aduse la MGRES de către Chișinău și Kiev.
Regiunea transnistreană trece printr-o criză energetică acută, după ce concernul rus Gazprom a oprit livrările de gaz pe 1 ianuarie, ca urmare a expirării unui acord de tranzit prin Ucraina.
Gazprom a condiționat furnizarea de gaz prin achitarea de către Chișinău a unei pretinse datorii istorice de peste 700 de milioane de dolari, pe care autoritățile moldovene nu o recunosc, bazându-se pe rezultatele unui audit internațional independent.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.