Linkuri accesibilitate

R. Moldova: Guvernul Maiei Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură


Guvernul pro-european condus de Maia Sandu a fost demis de Parlamentul de la Chișinău, ca urmare a moțiunii de cenzură inițiată de fracțiunea socialiștilor (PSRM). Moțiunea, votată de 63 de deputați, a fost sprijinită și de fostul partid de guvernământ.

Înaintea votului asupra moțiunii, premierul Maia Sandu i-a acuzat pe socialiști de lașitate și că s-au speriat de faptul că guvernul a început să desființeze schemele de corupție și că a insistat aspra numirii unui procuror general independent.

Motivul pentru demiterea guvernului a fost proiectul legii asumat prin răspundere de către guvern, care i-ar fi permis primului ministru să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general.

Autorii moțiunii susțin că guvernul ar fi încercat să politizeze procuratura, în timp ce primul ministru Maia Sandu l-a acuzat pe șeful statului că se teme de un procuror general independent.

Mai multe despre criza politică din Republica Moldova găsiți AICI.

Marți, premierul României, Ludovic Orban, a declarat că susține guvernul Maiei Sandu și că moțiunea de cenzură pune sub semnul întrebării parcursul european al Republicii Moldova.

”Am anunţat foarte clar sprijinul pentru Guvernul condus de Maia Sandu, pentru politica proeuropeană, pentru politica de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din Republica Moldova dusă de Guvernul Maia Sandu. Considerăm că orice demers împotriva Guvernului Maia Sandu ridică serioase semne de întrebare cu privire la traiectoria europeană a Republicii Moldova”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul anunțase că prima sa vizită oficială ar urma să fie la Chișinău.

Și președintele Iohannis a reacționat la criza politică din R. Moldova. Într-o declarație, șeful statului a afirmat că „sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”.

Eurodeputatul grupului Renew Europe Dragoş Tudorache, noul raportor al Parlamentului European pentru R. Moldova, a afirmat că politicienii din Republica Moldova nu trebuie să piardă din vedere obiectivul principal, și anume traseul european al țării, iar deciziile de partid sau interesele de moment nu trebuie să afecteze acest scop, conform Mediafax.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG