Linkuri accesibilitate

Republica Srpska merge pe urmele Rusiei cu legea privind așa-zișii „agenți străini”


Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) cu liderul Republicii Srpska Milorad Dodik la Kazan, Rusia, pe 21 februarie
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) cu liderul Republicii Srpska Milorad Dodik la Kazan, Rusia, pe 21 februarie

Republica Srpska continuă cu controversatul său proiect de lege privind așa-zișii „agenții străini”, făcută după model rusesc.

Legea urmărește să limiteze activitatea organizațiilor nonprofit finanțate din străinătate în entitatea sârbă din Bosnia-Herțegovina.

Propunerea de lege a fost publicată pe 3 aprilie pe site-ul Ministerului Justiției din Republica Srpska, în ciuda opoziției publice, a ONG-urilor și organizațiilor internaționale.

Legea definește așa-zișii „agenți străini de influență” ca organizații nonprofit asistate de entități străine care sunt implicate în activități politice, care încearcă să influențeze opinia publică și subminează integritatea și constituția Republicii Srpska.

Propunerea de lege ar obliga organizațiile să anunțe Ministerului Justiției în termen de 15 zile primirea sprijinului financiar sau de orice alt fel. De asemenea, prevede posibile interdicții în cazul în care o organizație încalcă „integritatea [Republicii Srpska]”.

Legea a fost lansată în 2022 de Milorad Dodik, președintele prorus al Republicii Srpska, care este și liderul celui mai mare partid, Alianța Social-Democraților Independenți (SNSD).

Dodik este supus sancțiunilor impuse de Statele Unite și Marea Britanie pentru eforturile sale de a submina acordul de la Dayton.

Versiunea preliminară a legii „agenților străini” a fost transmisă Adunării Naționale a Republicii Srpska pe 28 martie cu doar câteva zile înainte de termenul legal. Oficialii au spus că nu știu când va fi organizată de parlament o dezbatere pe marginea propunerii.

Legiuitorii care susțin propunerea pretind că legea SUA privind înregistrarea agenților străini (FARA) a fost un model de inspirație pentru proiectul de lege, dar o investigație RFE/RL a arătat că are mult mai multe în comun cu legea rusă privind „agenții străini” implementată în 2012.

Propunerea a rămas neschimbată față de versiunea sa inițială, în sensul că propune supravegherea specială a ONG-lor finanțate din străinătate, interzice activitățile politice și necesită înregistrare suplimentară și rapoarte financiare.

Oficiul Înaltului Reprezentant (OHR) în Bosnia a cerut retragerea proiectului de lege din calendarul parlamentului, precizând că scopul său este să subjuge societatea civilă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG