Linkuri accesibilitate

3 minute | Include planul secret al lui Putin tăierea gazelor? Cât petrol scot Statele Unite din rezerve și o nouă criză în PNL


O pictură murală îl înfățișează pe președintele rus, Vladimir Putin, ucigând un porumbel alb, în Piața Păcii din Lyon, Franța, 22 martie 2022.
O pictură murală îl înfățișează pe președintele rus, Vladimir Putin, ucigând un porumbel alb, în Piața Păcii din Lyon, Franța, 22 martie 2022.

Războiul din Ucraina ajunge, după cinci săptămâni, la amenințarea Rusiei cu tăierea gazelor în Europa, iar SUA încearcă să țină prețul carburanților sub control. Retragerea soldaților anunțată de ruși - inclusiv de la Cernobîl - ar fi, de fapt, o regrupare pentru noi atacuri.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Vladimir Putin a semnat un decret prin care va întrerupe furnizarea gazelor naturale către țările care nu plătesc în ruble, o cerere pe care mai multe state europene au respins-o deja. Măsura intră în vigoare chiar de astăzi.
  • Joe Biden a ordonat eliberarea a aproape o treime din rezerva de petrol, pe parcursul a șase luni. Cele circa 180 de milioane de barili reprezintă cea mai mare cantitate pusă pe piață din istorie.
  • Planul liderilor PNL de a-l îndepărta din funcția de președinte pe Florin Cîțu, la doar șase luni după ce l-au ales, s-a lovit de refuzul acestuia privind demisia și urmează organizarea unui congres extraordinar.

Războiul gazelor

Vladimir Putin a semnat un decret care prevede că, începând de vineri, țările „neprietene” trebuie să plătească în ruble gazul pe care îl cumpără sau livrările vor fi oprite, o măsură care este văzută ca o încercare a președintelui rus de a întări moneda națională după sancțiunile aplicate Rusiei, relatează BBC.

„Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate - adică contractele existente vor fi oprite”, a declarat președintele rus.

Majoritatea plăților din aprilie urmează să se facă la finalul lunii, însă țările UE - care importă 40% din gaz și 30% din petrol din Rusia - au condamnat „șantajul” și au spus că este o încălcare a înțelegerilor, în condițiile în care Europa nu a sancționat livrările din sectorul energetic.

Amenințarea liderului rus are efecte limitate asupra României, arată Profit.ro, care menționează că 95% din consumul de gaze este asigurat din producția internă.

Tot de vineri, Rusia interzice exportul de seminţe de floarea soarelui și impune cote la exporturile de ulei, scrie Hotnews.

Pietre funerare cu portretele lui Vladimir Putin și Alexander Lukașenko în fața unei biserici avariate de bombardamente, în orașul Malin, regiunea Jitomir, 30 martie 2022.
Pietre funerare cu portretele lui Vladimir Putin și Alexander Lukașenko în fața unei biserici avariate de bombardamente, în orașul Malin, regiunea Jitomir, 30 martie 2022.

În timp ce Europa se confruntă peste noapte cu noua problemă a energiei, președintele american Joe Biden a ordonat cea mai mare eliberare din rezerva de petrol a SUA și a cerut companiilor să crească producția, relatează CNN. În urma anunțului, prețul petrolului în SUA a scăzut cu 7%, iar la nivel mondial s-a ieftinit cu aproximativ 5,4%, la circa 107 dolari.

Înființată în 1973, rezerva de petrol a SUA era de 568 de milioane de barili de petrol la finalul lunii martie. „Știu cât de mult vă afectează”, a spus președintele SUA, potrivit The New York Times.

Putin în cușcă

Joe Biden a vorbit aseară și despre Vladimir Putin: „Pare că s-a autoizolat și este posibil să-şi fi concediat sau plasat în arest la domiciliu unii dintre consilieri”, scrie Reuters.

În ceea ce privește informațiile privind inducerea în eroare a liderului rus, Kremlinul a afirmat că „occidentalii nu înțeleg nimic din felul în care funcționează puterea în Rusia”, transmite Agerpres.

În continuare, oficialii ruși spun că invazia din Ucraina se desfășoară conform planului, însă când a fost întrebată la BBC, Maria Butina, membră a Dumei de Stat din partea Partidului Rusia Unită, a spus că Vladimir Putin nu și-a informat Parlamentul cu privire la „operațiunea specială”.

La Londra, ministrul britanic al apărării a spus că liderul rus „se află într-o cușcă pe care și-a construit-o singur”. „Președintele Putin nu mai este forța care era odată” și „trebuie să trăiască și cu consecințele a ceea ce a făcut propriei sale armate”, a spus Ben Wallace, pentru Sky News.

Imagine din satelit arată un incendiu în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, lângă Pădurea Roșie. Locul a fost denumit așa deoarece în urma dezastrului din 1986 copacii au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile.
Imagine din satelit arată un incendiu în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, lângă Pădurea Roșie. Locul a fost denumit așa deoarece în urma dezastrului din 1986 copacii au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile.

Imagine din satelit arată un incendiu în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, lângă Pădurea Roșie. Locul a fost denumit așa deoarece în urma dezastrului din 1986 copacii au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunțat că soldații ruși au părăsit centrala de la Cernobîl, ocupată în primele zile ale invaziei, și au luat cu ei și câțiva ostatici. O parte dintre soldați s-ar fi contaminat și ar fi tratați în Belarus după ce ar fi săpat tranșee în Pădurea Roșie, scrie The Guardian.

Pe plan mai larg, NATO spune că forțele rusești din Ucraina se regrupează pentru noi atacuri în estul țării, iar Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a spus joi seară că merge la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un nou discurs pe străzile capitalei, în care a anunțat demiterea a doi importanți generali ai armatei, pe care i-a numit „antieroi”, adăugând că nu are „timp să se ocupe de toți trădătorii”, dar că aceștia vor plăti.

Două elicoptere militare ucrainene au lovit, vineri dimineață, un depozit de combustibil din orașul rus Belgorod, acuză Moscova. Reuters scrie că este prima acuzație de atac aerian ucrainean pe teritoriul rus de la începutul invaziei.

De asemenea, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că un convoi de 45 de autobuze se îndreaptă spre orașul asediat Mariupol, în încercarea de a evacua mai mulți civili, relatează Europa Liberă.

În Bulgaria, mai mulți agenţi din serviciul de contraspionaj sunt suspectaţi că transmit informaţii Rusiei, iar procuratura a iniţiat, joi, o operaţiune pentru descoperirea acestora, transmite Novinite.

Depozit de combustibil distrus în orașul rus Belgorod, vineri, 1 aprilie 2022.
Depozit de combustibil distrus în orașul rus Belgorod, vineri, 1 aprilie 2022.

Iar militarii americani care au studiat cele cinci săptămâni de război spun că Rusia nu are în Ucraina un comandant-șef care să ia deciziile, arată o analiză NYT. În plus, Reuters scrie că Rusia a recrutat 134.500 de tineri fără experiență militară, dar - spune Moscova - aceștia nu vor merge în Ucraina.

Și în timp ce rușii evită sancțiunile zburând în Uzbekistan ca să obțină carduri VISA și Mastercard funcționale, BBC pune o întrebare delicată: companiile care administrează rețelele sociale elimină dovezile de crime de război atunci când șterg imaginile?

Florin Cîțu, confruntat de partid

Liderii PNL au discutat aseară cu Florin Cîţu, iar președintele partidului le-a spus că nu demisionează din funcție, scrie Europa Liberă. În acest context, cei care îl vor pe premierul Nicolae Ciucă în locul său declanșează procedurile pentru organizarea congresului extraordinar în 10 aprilie.

Președintele PNL împlinește astăzi 50 de ani, iar după confruntarea cu „puciștii” a organizat o mică petrecere, dar potrivit imaginilor majoritatea partidului a ignorat invitaţia, gestul fiind considerat încă un semnal că nu mai este dorit în funcție.

Președintele Klaus Iohannis și Florin Cîțu, atunci în funcția de premier, la ședința de Guvern din 14 iulie 2021.
Președintele Klaus Iohannis și Florin Cîțu, atunci în funcția de premier, la ședința de Guvern din 14 iulie 2021.

Iohannis şi „echipa câştigătoare” se fac de râs, titrează Adevărul despre „concedierea” lui Florin Cîțu la șase luni de la alegerile interne.

Din Europa FM aflăm că 44 de anchete din cele 515 aflate în lucru la finalul anului trecut la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi erau dosare care vizează posibile fraude comise în România, iar prejudiciile sunt estimate la 1,3 miliarde de euro.

G4Media a studiat cele 24 de volume ale dosarului Black Cube, iar publicația scrie că procurorii DIICOT nu au identificat finanţatorii operaţiunii anti-Kovesi, deşi au bătut palma cu şefii campaniei de spionaj pentru pedepse cu suspendare.

La „Țară în service”, colegii mei vă prezintă cine sunt generali de carton ai României, iar dintr-un articol scris de Cristian Andrei aflați o nouă metodă prin care Guvernul cumpără bunăvoința presei.

Alte știri importante:

  • Mai mult de jumătate dintre americani (53%) susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, potrivit unui sondaj realizat în SUA, în perioada 19 - 23 februarie, relatează Agerpres.
  • Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Penele de curent sunt zilnice, iar autoritățile au decis să stingă luminile stradale pe timpul nopții, ca să facă economie de electricitate. Manifestațiile de nemulțumire au devenit violente, scrie Reuters.
  • Uriașul sector tehnologic din China s-ar putea confrunta cu cea mai gravă criză a locurilor de muncă din istoria sa, arată CNN într-o analiză cu titlul „Concedierile din domeniul tehnologiei din China ar putea deveni o durere de cap auto-provocată pentru Xi Jinping”.

Dacă aveți sugestii de subiecte pe care să le abordăm la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Pe curând,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG