Linkuri accesibilitate

3 minute | Un an de război: Rusia e izolată, „profețiile” nu s-au împlinit. La Chișinău au fost prinși cinci spioni


Astăzi, pe 24 februarie 2023, se împlinește un an de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
Astăzi, pe 24 februarie 2023, se împlinește un an de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Intrarea în al doilea an de război aduce o rezoluție ONU care solicită Rusiei să se retragă din Ucraina. Guvernul israelian escaladează situația din Cisiordania, iar la Chișinău a fost descoperită o rețea de spionaj.

Bun găsit!

Iată principalele știri:

  • Adunarea Generală a ONU a votat cu majoritate covârșitoare o rezoluție care cere Rusiei să oprească ostilitățile din Ucraina și să își retragă armata. China s-a abținut.
  • În Israel, guvernul a aprobat construirea a peste 7.000 de noi case în Cisiordania. Decizia sfidează opoziția internațională față de extinderea coloniilor în teritoriul ocupat.
  • O rețea de spionaj a fost descoperită la Chișinău. Gruparea implica cinci cetățeni moldoveni angrenați în acțiuni de „destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat”.

Un an de război împotriva Ucrainei: „Profețiile” nu s-au împlinit

Presa internațională marchează un an de război împotriva Ucrainei din perspective diverse. Corriere de la Sera trece în revistă „un an de profeții greșite”, de la victoria rapidă pentru Putin și până la apocalipsa energetică și alimentară, care nu au mai venit. Washington Post publică mărturii ale consternării și furiei liderilor politici în momentul în care au aflat că Rusia a invadat Ucraina.

New York Times notează că, în urmă cu un an, Statele Unite au făcut ceva fără precedent: au împărtășit informații secrete și au expus astfel planurile Rusiei de a invada Ucraina. Noua politică a redefinit modul în care Statele Unite folosesc informațiile clasificate.

La un an de război împotriva Ucrainei, Rusia este izolată. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat cu majoritate covârșitoare rezoluția prin care cere Rusiei să înceteze ostilitățile și să se retragă din Ucraina. China s-a abținut. În schimb, Beijingul a publicat un document prin care cere încetarea conflictului din Ucraina și începerea negocierilor de pace.

Europa Liberă trece în revistă sprijinul concret oferit Ucrainei de statele occidentale în acest prim an de conflict și scrie despre cele trei lecții ale unui război despre care nimeni nu credea că ar putea avea loc. NPR reconstituie traseul lui Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner: „Un fost condamnat care s-a transformat mai întâi într-un puternic om de afaceri și acum într-un conducător de încredere al președintelui rus."

La un an de război, Times reamintește controversa cea mai fierbinte: să dea sau nu occidentul avioane Ucrainei? Cotidianul notează poziția premierului britanic, care spune la NATO că Ucraina are nevoie de avioane fără întârziere.

Și nu în ultimul rând, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis ucrainenilor un mesaj la un an de război. „A fost un an de rezistență. Un an de îngrijire. Un an de vitejie. Un an de durere. Un an de speranță. Un an de rezistență. Un an de unitate”, spune în discursul său video, președintele Ucrainei.

Israelul escaladează tensiunile din Cisiordania

În Israel, guvernul de extremă dreaptă a aprobat construirea a 7.000 de case noi în Cisiordania, potrivit AP. Mișcarea e văzută de observatori ca o escaladare a situației și așa marcate de violențe cu victime, și care sfidează opoziția internațională la politica de extindere a coloniilor în teritoriile ocupate.

Într-o declarație oficială, ONU denunță planul Israelului de a extinde coloniile de pe teritoriul palestinian ocupat. Este pentru prima dată când o asemenea decizie care critică Israelul a fost susținută de SUA, aliat tradițional al statului evreu.

Jerusalem Post îl citează pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, care solicită israelienilor și palestinienilor să se abțină de la măsuri unilaterale. Ned Price adaugă însă că orice anexare a unui teritoriu ar submina procesul de pace.

O rețea de spioni la Chișinău, Bucureștiul să fie foarte atent

Un grup de spionaj a fost descoperit la Chișinău, scrie Europa Liberă. Rețeaua implica și cinci cetățeni moldoveni, potrivit informațiilor oficiale. Aceștia care ar fi fost implicați în acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, primită la Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, primită la Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis.

În context, președintele Moldovei, Maia Sandu, declară la București că „unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului”.

De asemenea, doamna Maia Sandu respinge acuzațiile Rusiei că Ucraina ar intenționa să atace teritoriul separatist pro-rus transnistrean. BBC mai notează că, deși Republica Moldova nu face parte din NATO, are statut de candidat la UE și a primit recent de la președintele SUA sprijin ferm pentru suveranitate,.

Alte știri:

  • Consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, afirmă într-un interviu la Digi24 că serviciile speciale din România ar trebui să urmărească foarte atent acțiunile Rusiei pe teritoriul țării. Mihailo Podoliak susține că Rusia finanțează mișcările extremiste din Europa.
  • Autoritățile SUA au eliberat doi cetățeni pakistanezi din închisoarea militară de la Guantanamo Bay. Ei au fost deținuți două decenii fără acuzații oficiale, potrivit AP.
  • Comisia Europeană interzice angajaților să folosească platforma TikTok pe dispozitivele de serviciu. Oficialii europeni sunt îngrijorați de riscul de securitate cibernetică care planează asupra companiilor tech chinezești.

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Pe curând,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG