Linkuri accesibilitate

3 minute | America is back. Again. Noi cutremure în Turcia și ce face, totuși, Ucraina pe canalul Bâstroe


Președintelui SUA, Joe Biden, a fost la Kiev într-o vizita de câteva ore, „fără precedent în vremurile moderne”.
Președintelui SUA, Joe Biden, a fost la Kiev într-o vizita de câteva ore, „fără precedent în vremurile moderne”.

Președintele SUA, Joe Biden, se află în Polonia după o vizită istorică la Kiev, președintele Rusiei, Vladimir Putin, ține un discurs în fața parlamentarilor și liderilor militari ruși, Turcia e din nou zguduită de cutremure, iar autoritățile române cer Ucrainei acces la canalul Bâstroe.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Președintelui SUA, Joe Biden, a fost la Kiev într-o vizita de câteva ore, „fără precedent în vremurile moderne”. Este pentru prima dată când un președinte american vizitează o țară în război în care „armata Statelor Unite nu controlează infrastructura critică”, potrivit autorităților americane.
  • Două noi cutremure puternice au zguduit în această noapte nordul Siriei și provincia Hatay din sudul Turciei. Specialiștii spun că seismele de 6,4 și 5,8 grade sunt parte din seria de replici după cutremurele devastatoare din 6 februarie care au provocat moartea a peste 45.000 de oameni în cele două țări.
  • Potrivit unui studiu, Ucraina ar intenționa să dragheze nu doar canalul Bâstroe, ci și o porțiune importantă a brațului Chilia. Mai mult, Kievul consideră brațul Chilia ca fiind „cale navigabilă interioară a Ucrainei”, printr-o hotărâre a guvernului ucrainean.

Vizita în Ucraina a președintelui SUA, Joe Biden, a luat prin surprindere publicul global. Toată lumea se aștepta ca el să meargă în Polonia. Însă planificarea secretă, luni de zile, pare să fi funcționat, aproape nimeni nu a știut de vizita la Kiev până aceasta nu s-a produs.

A fost o călătorie simbolică, la un an de la începerea războiului din Ucraina, menită să arate și mai apăsat sprijinul puternic pentru Ucraina. Vizita are loc la foarte scurt timp după Conferința de Securitate de la Munchen, unde occidentul și-a arătat sprijinul fără echivoc pentru Ucraina, dar și pe fondul îngrijorărilor privind un posibil ajutor militar al Chinei pentru Rusia.

Jerusalem Post scrie că președintele Joe Biden continuă în forță strategia președinției sale, „America is back”, de reafirmare a statutului de lider internațional al SUA.

Propaganda rusească este furioasă, notează Corriere de la Sera. „Am fi putut să-l omorâm. A arătat că SUA urmăresc să ne învingă”, citează cotidianul mesajele propagandei de la Kremlin. Corespondentul ziarului la Moscova subliniază că vizita lui Joe Biden în Ucraina a ridicat miza discursului pe care îl va avea Vladimir Putin astăzi în fața parlamentarilor și liderilor militari ruși.

Pe de altă parte, CNN remarcă turneul șefului diplomației chineze care, după o oprire la Budapesta, va ajunge zilele acestea la Moscova. Este semnul divizării și mai profunde dintre Statele Unite și China, scriu comentatorii CNN.

Și, nu în ultimul rând, Kievul va mai avea o vizită cu miză. Premierul italian, Giorgia Meloni, va vizita capitala Ucrainei atât pentru a-l asigura pe Volodimir Zelenski de sprijinul Italiei, dar și pentru a arăta Casei Albe și Bruxelles-ului că afinitățile rusești ale lui Silvio Berlusconi și ale lui Matteo Salvini, colegi de coaliție, nu schimbă politica țării în privința Ucrainei.

Din nou panică, suferință, victime și moloz în Turcia

În Turcia, salvatorii caută oameni prinși sub dărâmături, după ce două noi cutremure au lovit țara, ucigând cel puțin trei persoane, potrivit BBC.

Cutremure de 6,4 și 5,8 grade au lovit în sud-estul țării, lângă granița cu Siria, loc deja devastat de cutremurul din 6 februarie. Clădiri deja slăbite de cutremure s-au prăbușit luni în ambele țări, adăugând panică și suferință zecilor de mii de oameni și așa terorizați de seria de seisme ce pare să nu se mai termine.

În Turcia, salvatorii caută oameni prinși sub dărâmături, după ce două noi cutremure au lovit țara, ucigând cel puțin trei persoane,
În Turcia, salvatorii caută oameni prinși sub dărâmături, după ce două noi cutremure au lovit țara, ucigând cel puțin trei persoane,

Agenția pentru dezastre din Turcia i-a îndemnat pe rezidenți să stea departe de coasta Mediteranei pentru a se proteja de o posibilă creștere a nivelului apei din cauza cutremurului. Cutremurele de aseară vin după sute de replici care au urmat seismelor devastatoare din 6 februarie. Peste 45.000 de persoane au murit din cauza cutremurelor, potrivit Reuters și AFP, iar alte zeci de mii au rămas fără adăpost.

New York Times scrie și cu această ocazie despre efectele politice ale dezastrelor naturale din Turcia. Politicienii din opoziție dau vina pe președintele Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea tragediei umanitare în timp ce experții citați de ziarul american spun că reconstrucția va însemna zece ani de efort. Va fi nevoie nu doar de adunarea molozului și construirea de noi clădiri, ci și de consolidarea sau chiar demolarea celor care au rămas în picioare dar extrem de nesigure.

Autoritățile române vor să măsoare și ele canalul Bâstroe

Ucraina intenționează să dragheze nu doar canalul Bâstroe, ci și o porțiune importantă a brațului Chilia, arată un studiu de construire a unui terminal de cereale. Din studiul citat de Digi24 reiese că Ucraina planifică să dubleze adâncimea brațului, până la peste 8 metri. Mai mult, Kievul consideră brațul Chilia ca fiind „cale navigabilă interioară a Ucrainei”, printr-o hotărâre a guvernului ucrainean.

Adâncirea canalului Bâstroe este cel mai recent subiect de dezbatere și controversă între România și Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ambasadorul Ucrainei va fi chemat la Ministerul Afacerilor Externe în urma unei postării a ministerului Infrastructurii de la Kiev. Acesta anunța pe Twitter adâncirea canalului Bâstroe de la 3,9 la 6,5 metri.

Canalul Bâstroe
Canalul Bâstroe

Principala îngrijorare a autorităților române este că lucrările la canalul Bâstroe, care ar permite navigația vaselor maritime, ar putea afecta biosfera Deltei Dunării. De altfel, România a cerut Ucrainei să oprească lucrările de dragaj și a solicitat accesul de urgență în zonă pentru verificări.

Alte știri:

  • Marți, președintele SUA, Joe Biden se întâlnește la Varșovia cu aliații NATO din Europa de Est pentru discuții legate de războiul din Ucraina.
  • Tarom a fost luni ținta unui incident de securitate ciberneteică. Potrivit unui comunicat al companiei, preluat de TVR, ar fi vorba despre un atac de tip ransomware. Compania TAROM precizează că a fost un incident de securitate izolat, care nu a afectat programul de zbor și platformele de rezervări.
  • Autoritățile dintr-o mică localitate din Danemarca fac toate eforturile pentru a-i păstra pe muncitorii români. Un reportaj Libertatea explorează felul în care sunt tratați cetățenii de origine română și care sunt mecanismele prin care primăria din Frederikshavn se asigură că au în oraș „o forță de muncă statornică și mulțumită.”

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Pe mâine,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG