Linkuri accesibilitate

Revoluția din 1989 – Ședință solemnă în Parlamentul din București, o rezoluție citită în Parlamentul European, la Strasbourg


Decembrie 1989 - Oameni adunându-se în fața Comitetului Central al Partidului Comunist, de unde a fugit Nicolae Ceaușescu la 22 decembrie
Decembrie 1989 - Oameni adunându-se în fața Comitetului Central al Partidului Comunist, de unde a fugit Nicolae Ceaușescu la 22 decembrie

16 decembrie 1989 este ziua în care a început Revoluția din România, la Timișoara, unde un grup de enoriaşi reformaţi protesta faţă de încercarea autorităţilor locale de a-l evacua pe pastorul László Tőkés.

La 30 de ani distanță, începutul Revoluției este marcat printr-o ședință solemnă a Parlamentului, iar, pentru prima dată, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, va fi citită și dezbătută o rezoluție care va reprezenta poziţia oficială a PE față de Revoluţia din România.

În Timișoara, pe 16 decembrie 1989, pastorul László Tőkés urma să fie mutat la parohia din satul Mineu, Sălaj. În jurul prânzului, în fața reședinței pastorului din Timișoara, câteva sute de oameni scandau împotriva dictaturii și a lui Ceaușescu.

Protestele se vor mări în următoarele ore, piața centrală va fi ocupată de sute de persoane, care scandează "Libertate", "Dreptate" şiintonează "Deşteaptă-te, române!". Mișcarea de protest se va extinde în următoarele zile în alte orașe din țară.

În Timișoara, vor fi organizate luni mai multe evenimente, la împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, care se vor încheia cu o slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei, la Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, și cu momentul de reculegere şi de aprindere a "Candelelor Nemuririi", la Opera Naţională Română. La ambele evenimente va participa președintele Klaus Iohannis.

La ora 12.00, președintele participă, în București, la ședința solemnă a Parlamentului, unde va avea un discurs, alături de premierul Ludovic Orban, președinții camerelor, dar și de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Tot luni, la Strasbourg, de la ora 18.00, va fi citită, propunerea de rezoluție a Parlamentului European pe tema Revoluției din România, inițiativă a fostului președinte, Traian Băsescu.

Potrivit documentului, revoluția din decembrie 1989 a fost "declanșată prin revolta populară de la Timișoara, continuată în Arad, Brăila, Brașov, Cluj, Constanța, Sibiu, Cisnădie, Hunedoara, Târgu-Mureș, Miercurea-Ciuc, Pitești, București și în alte localități ale țării și transformată în revoluție antitotalitară, care a dus la căderea regimului comunist și la instaurarea democrației, care a marcat, în mod tragic, începutul tranziției poporului român către libertate și stat de drept și care s-a soldat cu pierderea a 1.142 de vieți omenești, rănirea a 3.138 de persoane, și reținerea în detenție a 760 de manifestanți".

Textul rezoluției mai subliniază că statul român a întârziat, "nepermis de mult", finalizarea aflării adevărului și că "este dreptul poporului român de a afla adevărul și obligația Statului român ca, prin intermediul justiției, să consolideze efortul de a ajunge la adevărurile Revoluției, o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG