Linkuri accesibilitate

Rezerva de apă, în scădere. Activitatea Hidroelectrica poate fi afectată dacă nu plouă


Apele Române gestionează 40 de lacuri de acumulare. (Imagine generică)
Apele Române gestionează 40 de lacuri de acumulare. (Imagine generică)

Europa se confruntă cu una din cele mai secetoase veri din istorie, iar rezerva de apă scade constant. În România, rezerva de apă este încă la un nivel acceptabil, spun specialiștii, care estimează însă că situația se poate schimba în următoarele săptămâni.

În cele 40 de lacuri monitorizate și gestionate de Apele Române, volumele de apă se ridică la 3,35 miliarde de mc, 77,36%, umplere, în scădere față de perioada precedentă, dar suficient ca să acopere necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat, spun autoritățile.

Estimările arată că la finalul lunii iulie va exista un volum de umplere aproximativ de peste 70% în cele 40 de lacuri, volum care ar asigura suficientă apă.

„Sistemul hidroenergetic are particularitățile față de sistemul de transport și depozitare de gaze naturale. Energia electrică are o caracterstică unică în sensul că deocamdată nu poate fi stocată. În orice moment, energie electrică produsă este egală cu consumul. Dacă există variații de producție din energia eoliană, de exemplu, aceste variații trebuie preluate în orice moment de sistemele de echilibrare, adică producătorii care pot porni capacitățile de producție repede. Energia Hidro are această capacitate de a porni rapid”, explică, pentru Europa Liberă, Silvia Vlăsceanu, director al asociației producătorilor de energie electrică, Henro.

Consumul este redus pe timpul verii, ceea ce ajută Hidroelectrica să păstreze apa din acumulări. În momentul de față, Hidroelectrica asigură 25-30% din totalul de energie. Cu o capacitate instalată de 6.400 de megawați, Hidroelectrica poate prelua până la 50% din capacitatea de consum, cu costuri mari ale rezervei de apă.

Situația este mai gravă pe Dunăre. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor prognozează că în secțiunea Baziaș debitele Dunării vor ajunge până la 2.150mc/s, la mai puțin de jumătate decât media multianuală a lunii iulie (5.350mc/s).

Cu apa din Dunăre funcționează atât hidrocentralele de la Porțile de Fier, cât și Centrala Nucleară Cernavodă. Reprezentanții Apelor Române spun că, în acest moment, există o rezervă de nivel de aproximativ 80 de centimetri, suficientă pentru funcționarea centralei nucleare.

Pentru că cererea de energie este scăzută pe timpul verii, în perioada în care debitele Dunării sunt scăzute, o parte din utilajele de la Porțile de Fier intră în revizie.

„Seceta afectează diferit anumite zone și nu toate sunt amenajări și nu toate sunt în zona hidro de producere a energiei electrice, deci nu putem lega o zonă în care nu a plouat de mult de o penurie sau știu eu pentru producătorul de energie Hidro pentru că acestea sunt împrăștiate în toată țara. De obicei, capacitățile de producție sunt în zonele deal-munte, nu în zonele de șes unde vedem că sunt afectate capacitățile de producție”, mai precizează Silvia Vlăsceanu.

Europa, în plină secetă

Într-o analiză a Politico, o serie de experți analizează impactul pe care lipsa de apă îl produce deja în Europa ca urmare a încălzirii globale. Seceta și procesul de deșertificare este specific țărilor mediteraneene. Secetele regionale erau un eveniment obișnuit vara, în special în sudul Europei.

Ce este excepțională este amploarea perioadei secetoase pe o mare parte a continentului, arată specialiștii.

Din Ungaria până în Germania și Peninsula Iberică, solul este uscat și din ce în ce mai uscat. Majoritatea râurilor europene curg acum cu rate sub medie. Este prea târziu, consemnează Politico, pentru a pune în aplicare cele mai eficiente măsuri de gestionare a secetei.

UE a cerut ca pe toate bazinele hidrografice importante să există măsuri de de planificarea secetei. Dar multe capitale au ignorat mesajul, iar planurile de acțiune împotriva secetei reprezintă o acțiune de câteva luni.

Dacă modelele meteorologice persistă în timpul verii, seceta ar putea trece de la rea, la rea istoric, mai avertizează experții.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG