Linkuri accesibilitate

Rezultate TIMSS 2019: România, codașa Europei. 22% dintre tineri sunt analfabeți funcțional la matematică, chimie, fizică


Elevii din România sunt pe ultimul loc dintre statele UE – cu un punctaj mediu de 475 - în studiul „Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale” – TIMSS 2019. Mai grav, 22% dintre tineri sunt analfabeți funcțional la matematică, chimie, fizică și biologie.

După rezultatele foarte proaste de la testele PISA, noile rezultate vin să sublinieze problemele din învățământul românesc, afectat anul ăsta și mai mult de pandemia de coronavirus care a mutat orele de clasă în online.

Avem o distribuție a performanței care evidențiază inechități masive. E una dintre cele mai mari probleme, care face ca Romania să performeze prost și la evaluările internaționale, și la cele naționale", spune Lucian Ciolan, prorector al Universității din București și coordonator al cercetării, citat de edupedu.ro.

Dintre elevii români, doar 6% ating AB (foarte bine), acesta e un procent peste media țărilor participante (5%), în timp ce 22% din elevii români sunt analfabeți funcțional din punct de vedere matematic și al științelor; un procent mai mare decât media țărilor participante (13%), potrivit datelor prezentate de sursa menționată.

Un sfert din elevii români (25%) ating HB (bine), ceea ce este exact în media țărilor participante (25%). Mai mult de jumătate, adică 52%, ating IB (suficient), dar acest rezultat se poate interpreta și invers pentru a spune că 48% din elevii români nu ar lua notă de trecere.

TIMSS 2019 a fost susținut de peste 580.000 de elevi din 60 de țări din întreaga lume. Din România au participat 5.000 de elevi de clasa a VIII-a. TIMSS analizează comparativ competențele de matematică și științe (biologie, fizică, chimie) în rândul elevilor, are loc o dată la 4 ani, și este similar testelor PISA, dar este coordonat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanței Educaționale (IEA), nu de OECD, ca în cazul PISA.

Scorul obținut de elevii din România la matematică a fost de 479 de puncte, în creștere de la 454, câte erau în 2011. Pentru Științe punctajul a fost 470, și aici fiind o creștere față de precedentele rezultate (465). România are aproape același scor cu cel al Franței și cel al Noii Zeelande, care au introdus reforme educaționale de curând. Cele mai bune rezultate vin din țările asiatice - Singapore, Hong Kong sau Coreea de Sud.

În România, aproape jumătate dintre elevi ajung flămânzi la școală și aceștia au scoruri net inferioare celorlalți copii. Aici nici nu mai vorbim neapărat de alimentație sănătoasă, ci de alimentație suficientă", explică profesorul Ciolan diferența dintre ele care au reușit să atingă „foarte bine" și cei din categoria „analfabeți funcționali.

Așa cum se întâmplă și în economie, ne lipsește și aici clasa de mijloc", completează coordonatorul cercetării.

La capitolul lipsurilor din sistem care au dus la situația asta, el mai numește: lipsa de formare pentru predarea digitală, mentalitatea profesorilor, accesul la laboratoare sau chiar lipsa lor.

El arătă că în privința politicilor educaționale „sunt câteva zone critice – cea a echității, a formării profesorilor și a culturii și climatului școlar".

„Este esențială utilizarea lor în luarea deciziilor. Proiectul România Educată este important, cu atât mai important în lumina acestor date. Suntem plasați mai la coada listei în ce privește lista țărilor europene. Sper ca decidenții să folosească aceste date în fundamentarea deciziilor, pentru că sunt câteva date care strigă în gura mare ce trebuie făcut", a afirmat și Marian Preda, rectorul Universității din București, la conferința de prezentare a rezultatelor, citează edupedu.ro.

El a invocat nevoia programelor de formare continuă pentru îmbunătățirea situației și a făcut un apel la viitorii parlamentari și guvernanți să colaboreze cu Universitatea pentru a primi expertiza necesară luării unor decizii pentru îmbunătățirea actului de educație.

Testele TIMSS 2019 vin să completeze un tablou sumbru reliefat și de testele PISA 2018. România a obținut un punctaj slab în clasamentul PISA, locul 47 din 79 de țări, cea mai scăzută performanță fiind înregistrată la matematică. Prăbușirea este însă pe toată linia, nu doar la matematică, unde România a pierdut 9 puncte față de testarea din 2015, ci și la citire și științe. Rezultatele arată că nivelul analfabetismului funcțional este de 44%, cel mai ridicat din ultimii nouă ani.

59% dintre elevi au atins cel puțin nivelul 2 la citire în testele PISA, sub media OECD de 77%. Nivelul 2 presupune că elevii pot identifica ideea principală într-un text de lungime medie, pot găsi informații pe baza unor criterii explicite, deși uneori complexe, și pot reflecta asupra scopului și formei unui text.

În privința matematicii, testele au arătat că aproximativ 53% dintre elevi au atins cel puțin nivelul 2, media OCDE fiind de 76%, iar la știință, aproximativ 56% dintre elevi au atins nivelul 2 sau mai mare, sub media OECD - 78%.

Aceste date arată că analfabetismul funcțional este: 41% la citire, 47% la matematică și 44% la științe. Așadar, în medie, 44% dintre elevi nu înțeleg ce citesc, nu pot face operații aritmetice de bază și nu pot realiza corelații elementare.

Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (PISA) arată nivelul de performanță al elevilor de 15-16 ani la citire, matematică și știință. Testarea PISA se efectuează o dată la trei ani.

XS
SM
MD
LG