Linkuri accesibilitate

3 minute | Războiul din Israel, risc de extindere. Biden: Ocuparea Fâșiei Gaza, o greșeală. În Polonia, opoziția ar putea reveni la putere


În ultimele nouă zile, aproape 2.700 de oameni au fost uciși în urma bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza, iar aproximativ 1.000 sunt dispăruți sub dărâmături.
În ultimele nouă zile, aproape 2.700 de oameni au fost uciși în urma bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza, iar aproximativ 1.000 sunt dispăruți sub dărâmături.

Știrea sfârșitului de săptămână a fost despre războiul din Israel. Toată presa internațională a tratat pe larg situația civililor din Fâșia Gaza, presați de Israel să părăsească teritoriul.

Bine v-am găsit,

Iată principalele știri:

  • Peste 600.000 de civili din Gaza s-au mutat din nord în sud, lângă orașul egiptean al-Arish, aflat la graniță. Asistenții umanitari internaționali descriu situația ca o „catastrofă completă”.
  • Președintele Joe Biden a declarat că ocuparea de către israelieni a Fâșiei Gaza ar fi „o mare greșeală”.
  • În Polonia, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, și coaliția sa ar putea reveni la putere, după ce partidul aflat la guvernare (PiS) a obținut doar 36,8% din voturi.

Ce se întâmplă cu civilii din Fâșia Gaza?

După nouă zile de război, situația din Fâșia Gaza a ajuns la „o catastrofă completă”, spun asistenții umanitari internaționali care ajută civilii palestinieni, scrie The Guardian. Philippe Lazzarini, comisar general al ONU, a declarat presei că „dacă ne uităm la problema apei, știm cu toții că apa este viață, iar Gaza rămâne fără apă și Gaza rămâne fără viață”.

Eforturile diplomatice din ultimele două zile au dat rezultate și Egiptul a fost de acord să deschidă punctul de trecere de la Rafah, atât pentru evacuarea palestinienilor, cât și pentru aprovizionarea Fâșiei Gaza, potrivit CNN. Râmâne de văzut dacă va fi deschis luni la ora 9, după cum a spus secretarul de stat Antony Blinken în urma întâlnirii cu președintele egiptean.

ONU susține că rezervele de combustibil de la toate spitalele din Fâșia Gaza sunt de așteptat să se termine în următoarele 24 de ore.

Sute de mii de civili palestinieni au mers din nord în sudul Fâșiei Gaza în speranța că vor putea trece în Egipt.
Sute de mii de civili palestinieni au mers din nord în sudul Fâșiei Gaza în speranța că vor putea trece în Egipt.

Reuters transmite că aproximativ 600.000 de locuitori din Gaza au părăsit jumătatea de nord a teritoriului, care include cei peste 1 milion de locuitori ai orașului Gaza.

SUA, prin vocea lui Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, susține că există riscul ca gruparea militantă Hezbollah sau Iranul să se implice direct în războiul Israelului cu Hamas, a scris Europa Liberă.

De altfel, duminică, Iranul a avertizat Israelul cu privire la escaladare dacă nu reușește să pună capăt agresiunilor împotriva palestinienilor, transmite Reuters. Ministrul de Externe de la Teheran a afirmat că „dacă agresiunile sioniste nu se opresc, mâinile tuturor celor din regiune sunt pe trăgaci”.

Joe Biden: „Ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o mare greșeală”

The Washinton Post îl citează pe președintele Joe Biden care a declarat într-un interviu la emisiunea „60 de minute” de la CBS că „o ocupare israeliană a Fâșiei Gaza ar fi o mare greșeală”. Președintele american a spus că este „încrezător” că Israelul va acționa conform regulilor războiului.

Tot The Washington Post publică o analiză din care reiese faptul că ofensiva terestră israeliană în Gaza ar putea fi o „baie de sânge”.

În Gaza, soldații israelieni se vor confrunta cu un desiș infernal de clădiri, dar și cu militanții Hamas care se amestecă printre civili, ceea ce ar duce la la suferințe umane imense și ar putea antrena alte țări în război.

Președintele american Joe Biden a declarat că Hamasul trebuie extins, dar ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o mare greșeală.
Președintele american Joe Biden a declarat că Hamasul trebuie extins, dar ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o mare greșeală.

The New York Times descrie secretele pe care Hamas le știa despre armata israeliană, secrete care i-au făcut pe militanții înarmați să înțeleagă slăbiciunile Israelului.

The New Yorker a stat de vorbă cu Mousa Abu Marzouk, un lider politic al grupării militante palestiniene Hamas, care trăiește în Doha, care spune că nu militanții au ucis civilii israelieni aflați în casele lor, ci civilii palestinienii care i-au însoțit pe militanți.

Războiul Israel-Hamas face victime și în SUA. Un băiețel de 6 ani din în Plainfield, Illinois, a fost ucis cu un cuțit de un bărbat de 71 de ani, pe motiv că era musulman, scrie BBC. Președintele Joe Biden a condamnat acest fapt și s-a declarat „șocat” de uciderea băiețelului.

Tensiunea crește și în Europa. Franța a mobilizat 7.000 de soldați și a ridicat nivelul de alertă la maximum după atentatul de vineri, de la Arras, când un profesor a fost înjughiat mortal de un bărbat de origine cecenă, iar alte trei persoane au fost rănite grav.

Polonia și Donald Tusk

În Polonia, partidul naționalist aflat la guvernare Lege și Justiție (PiS) a câștigat 36,8%, cel mai mult dintre toate partidele, potrivit exit-pollurilor citate de Reuters. Însă partidele de opoziție în frunte cu fostul premier Donald Tusk ar putea să formeze o coaliție care să schimbe actuala guvernare.

„Democraţia a învins. Acesta este sfârşitul guvernului PiS", a declarat duminică seara Donald Tusk, potrivit The Guardian.

Fostul premier și actualul președinte al partidului Coaliția Civică, Donald Tusk, s-a adresat alegătorilor din Varșovia, cărora le-a mulțumit pentru susținere.
Fostul premier și actualul președinte al partidului Coaliția Civică, Donald Tusk, s-a adresat alegătorilor din Varșovia, cărora le-a mulțumit pentru susținere.

Politico îl citează pe liderul PiS, Jarosław Kazcyński, care a numit rezultatul o victorie pentru partidul său, însă nu e sigur că va și guverna.

„Întrebarea care ne preocupă este dacă acest succes poate fi transformat într-un alt mandat al guvernului nostru. Nu știm momentan acest lucru, dar trebuie să sperăm și trebuie să știm că, fie că suntem la putere sau în opoziție, vom duce la îndeplinire acest proiect și nu vom permite Poloniei să fie trădată”, a spus Jarosław Kazcyński.

Premierul Jarosław Kazcyński, lider al partidului PiS, a admis că s-ar putea să piardă guvernarea.
Premierul Jarosław Kazcyński, lider al partidului PiS, a admis că s-ar putea să piardă guvernarea.

Prezența la vot a fost masivă. Peste 72,9% din alegătorii cu drept de vot au ieșit la urne, ceea ce a făcut ca spre finalul scrutinului, secțiile de vot să rămână fără buletine, scrie Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • The Economist publică o analiză despre paralizia din Congresul SUA care face din America o superputere disfuncțională.
  • Europa Liberă scrie, la Țară în Service, despre „boala șpăgii din spitale”, cu mărturiile celor care au luat sau au dat.
  • Aflați ce este și ce vrea Hezbollah, grupul desemnat de SUA și UE drept organizație teroristă, dintr-un explainer publicat de Europa Liberă.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

O zi bună!

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG