Linkuri accesibilitate

Roșia Today despre litoralul românesc: „Mai scump decât pe Coasta de Azur, dar și condiții mai proaste”


Lunile iulie și august sunt cele mai grele pentru hotelierii și patronii de restaurante de pe litoralul românesc.​​Se vor umple de banii compatrioților disperați să-și cheltuie economiile făcute afară.

Despre cum vor face față și cum s-au pregătit, Roșia Today a stat de vorbă cu doi deținători de afaceri din stațiunile Mamaia și Năvodari.

​Ricardo Postoloche are un hotel de trei stele aflat la numai 5 kilometri de plajă. Când ne-am întâlnit, tocmai termina de desenat, cu pixul, încă o stea deasupra recepției. Ne-a întâmpinat bucuros și plin de viață. Am aflat care e atmosfera și cum se descurcă cu asemenea avalanșă de turiști, cei mai mulți fiind români care muncesc în străinătate.

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

​„Ieri, două familii, una din Gorj și una din Alba, au licitat pentru o pilotă, pe care voiam să o ducem la spălat. Oamenii erau cazați la recepție, direct în hol, și voiau să se ia la bătaie pentru ceva de învelit. La o sută de euro de persoană, pe noapte, cât le-am luat să stea la noi în lobby, era normal să nu-i las să se omoare între ei. Încercăm să mulțumim toți clienții. Important este ca ei să fie mulțumiți și să-și dorească să revină cu drag la noi. Mâine așteptăm un grup din Galați. S-a făcut rezervarea încă din decembrie. Vor sta în centrala termică, unde le-am amenajat frumos, cu saci de rafie pe jos, umpluți cu câlți.

Din păcate, nu le mai putem oferi mic-dejun și masă de prânz, deoarece am avut înainte un grup din Teleorman care ne-a consumat toate ghivecele cu flori. Le-am pus în meniu. 15 lei crenguța. Pământul a venit din partea casei. Așa îi fidelizezi. Pentru luna august, când gradul de ocupare va fi cel mai mare, am făcut pachete combo pentru familii. O familie va fi cazată în cameră, la 300 de euro pe noapte, alta în balcon, la 250 de euro pe noapte, și alta în baie, la 200 de euro. Sună telefoanele întruna. Noroc că nu mai are cine să răspundă la ele. Am rămas în doar doi angajați. Stăm prost la mâna de lucru, ăsta e adevărul.”

​Undeva, pe malul mării, la umbra coșurilor de evacuare a noxelor de la Petromidia, Viorel Craiu, patron de restaurant, descarcă marfă dintr-o Dacie Duster și ne spune cum merge afacerea lui.

„Am inovat, am introdus concepte turistice noi. De exemplu, o ciorbă de burtă, la conservă, cu patru linguri. Sistemul „all you can eat”, dacă-l știți, dar adaptat. Mânânci cât poți din aceeași farfurie cu mai mulți clienți. E bătaie, pe cuvântul meu de onoare. Avem și plaja noastră. Vorba vine a noastră. De fapt, e a terasei de lângă, dar ne-am înțeles cu patronii de acolo să îi lase și pe clienții noștri să-și pună păturile lângă șezlongurile lor. Costă 5 lei centimetrul pătrat de pătură, pe zi. E plin mereu, deși ospătarii au fugit. Nu știu de ce, deși îi plăteam cu salariul minim pe economie.

După ce am rămas fără personal, am dublat prețurile. S-a dublat și numărul clienților. Sunt nervoși, așteaptă mult, dar revin a doua zi și mai ambițioși. Ca să-i mai rărim, am vorbit la o firmă de construcții să ne dea câțiva muncitori care să vină și să dea cu picamerele pe plajă, de la 8 dimineața la 8 seara. Ce credeți? E și mai plin. Am început să le cerem bani celor care vin doar să asculte zgomotul produs de ele. Le-am făcut un țarc, unde stau în picioare. E 10 lei ora. E greu să facem față. În fiecare zi ne gândim cu ce să mai venim nou. În august vreau să închiriez niște bătăuși care să se ia de clienți și să-i intimideze.

​Noi vrem ca la finalul unei zile pe litoral, turistul să se simtă ca somonul care a mers sute de kilometri în amonte, și-a depus increle și apoi a murit. A murit financiar, nu fizic, ca să zic așa, că noi nu omorâm clienții. Doar ii lăsăm fără bani. În condițiile astea în care avem atât de mulți turiști români, in general din diaspora, care suportă orice pe bani grei, doar sa-și facă vacanța in țară, de ce vin tot felul de filozofi si spun că nivelul serviciilor pe litoral este execrabil. Dacă se poate și așa de ce să schimbăm ceva? N-ar fi o prostie? - a încheiat Viorel Craiu, patron de restaurant. Și n-are dreptate?

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG