Absența reprezentantului UDMR de la ședințele Biroului Permanent al Senatului din ultima săptămână a făcut parte din strategia Uniunii și nu este o întâmplare. O recunoaște chiar liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, într-o declarația acordată pentru Europa Liberă. Fără ajutorul pe care îl putea primi de la UDMR, cu un trădător în interior partidului și cu câteva greșeli tactice, PSD a ratat orice șansă ca Parlamentul să decidă data alegerilor parlamentare.
Președintele Klaus Iohannis a trimis săptămâna trecută la reexaminare legea care conferea forului legislativ dreptul a de stabili data alegerilor.
PSD a fost învins în Senat cu propriile arme în tentativa de a amâna alegerile, iar strategia comună a PNL și USR a funcționat. Social-democrații au încercat în ultima clipă să apeleze la UDMR, dar au fost refuzați categoric. Miza negocierilor o constituit-o legea care poate conferi dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor.
Calendarul dorit de PSD viza ca reexaminarea cerută de președintele Iohannis să fie respinsă rapid de Parlament. Dacă legea parcurgea un ritm accelerat, exista posibilitatea ca președintele să fie obligat să o promulge înaintea alegerilor din 6 decembrie. Automat, Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit data scrutinului devenea nulă.
Prima cameră sesizată era Senatul, unde PSD are o majoritate singur atât în Biroul Permanent, cât și în plen. Social-democrații aveau 7 din cei 12 reprezentanți ai Biroului Permanent. Scurt-circuitul s-a produs prima dată luni când senatorul PSD, Ion Ganea, secretar în conducerea Senatului, a refuzat să mai răspundă la telefon și să se prezinte la ședința Biroului Permanent.
A fost momentul în care PSD și-a dat seama că poate pierde orice șansă de a trece rapid reexaminarea prin Parlament. Au urmat negocieri intense cu senatorul fugar, dar și cu cei de la UDMR. Dacă reprezentantul Uniunii se prezenta la ședința Biroului Permanent, situația se putea debloca pentru PSD.
„În momentul când PSD nu a reușit să asigure această majoritate, ne-au întrebat dacă noi putem să asigurăm majoritatea și am răspuns că această problemă este a majorității. Noi nu vrut să arbitrăm când are loc Biroul Permanent”, a declarat Cseke Attila pentru Europa Liberă.
Liderul grupului UDMR din Senat susține că „PSD a pierdut majoritatea pe propria mână”.
„Sigur, poți să dai vina pe UDMR, pe PNL și pe USR, dar adevărul e aceasta: ai avut o anumită majoritate și ai pierdut-o. Nu sunt alte partide vinovate că nu ai asigurat majoritatea. PSD are majoritate în Biroul Permanent din Senat, dar nu a reușit să asigure această majoritate, iar reprezentantul nostru nu a putut participa la ședințele Biroului Permanent. Totdeauna, cei care dețin majoritatea trebuie să o asigure. Este o problemă internă a PSD”, a adăugat reprezentantul UDMR.
Cseke Attila a identificat o altă eroare de strategie a celor de la PSD, care a condus la această situație. În acest moment, Senatul nu are un președinte ales, deși social-democrații au avut la dispoziție aproape opt luni pentru a rezolva această situație. Din cauza conflictelor interne din PSD, Marcel Ciolacu nu a dorit ca propunerea grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, să ajungă în fruntea Senatului. Președintele PSD a preferat să-i susțină pe Titus Corlățean și Robert Cazanciuc ca președinți interimari. Dacă PSD avea un președinte ales al Senatului, acesta putea vota în Biroul Permanent și putea să fie evitată situația actuală de blocaj.
„PSD trebuia să se ajute singur. Dacă aveam președinte al Senatului, această problemă nu apărea. Pentru că nu s-a ales președintele Senatului, Biroul Permanent funcționează cu 12 persoane. Înainte PSD avea 8 reprezentanți în Biroul Permanent. Dacă se alegea președintele Senatului, atunci situația de acum nu apărea pentru că era un om în plus de partea majorității”, a explicat Cseke Attila.
O altă eroare în strategia PSD a fost făcută în stabilirea listelor pentru parlamentare. Liderul grupului din Senat nu a fost trecut pe un loc elibigil, ceea ce a făcut ca Radu Preda să își dea demisia din partid și să candideze pentru PMP. În lipsa unui lider în Senat, s-a văzut dezorganizarea în cadrul grupului.
Poziția UDMR este că alegerile trebuie să aibă loc pe 6 decembrie.
„Dacă ne uităm la termenele procedurale care sunt posibile până la 6 decembrie, dacă această chestiune (n.r. – respingerea cererii de reexaminare) nu s-a întâmplat săptămâna aceasta, lucrurile sunt cam clare din punctul nostru de vedere, cred că trebuie să ne pregătim pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie”, a conchis liderul grupului UDMR.
PSD renunță la planul privind amânarea alegerilor
După cele trei tentative nereușite de a convoca Biroul Permanent, PSD a recunoscut oficial că nu mai poate bloca amânarea alegerilor.
„Au ajuns atât de jos încât au cumpărat un membru PSD din Biroul Permanent ca să nu mai putem convoca ședințe, promițându-i tot felul de funcții și veți vedea zilele următoarea care a fost prețul. PNL colcăie de traseiști și penali pentru a se menține la putere”, a afirmat senatorul PSD, Radu Oprea.
Consiliul Politic Național îl va exclude mâine din partid pe senatorul dezertor, Ion Ganea, cel care a blocat planurile PSD.
„Dreapta unită, PNL-USR, la comanda lui Iohannis a blocat una dintre instituțiile fundamentale ale statului în scopuri electorale. Sunt dispuși să omoare democrația și sănătatea românilor pentru alegeri. Boicotul de la ședințele Senatului are un singur obiectiv: se iese din acel calendar până la care se putea adopta în timp util legea prin care Parlamentul putea amâna data alegerilor. PSD a încercat tot ce e omenește posibil, legal vorbind, pentru ca aceste alegeri să aibă loc atunci când situația sanitară este sub control”, a spus Radu Oprea.
Stenograma ședinței Biroului Permanent - 26 octombrie
Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD): Stimați colegi, avem cvorum? Unu, doi, trei, patru, cinci.
Cătălin-Daniel Fenechiu (PNL): Cinci nu e jumătatea lui 13, nu? Nu, cred că nu.
Robert Cazanciuc: Da.
Cătălin-Daniel Fenechiu: PSD are putea să spună că cinci e jumătatea lui 13.
Robert Cazanciuc: Domnule Fenechiu, dezertați ca de obicei.
Cătălin-Daniel Fenechiu: Sunt prezent, domnule președinte. Eu propun s-o încercăm mâine, poate și mâine e o zi, e marți.
Robert Cazanciuc: Stimați colegi, nu putem decât să observăm că e o absență în grup a PNL-ului și în condițiile acestea nu avem cvorum. Asta e, noi am încercat, noi suntem la datorie. PNL fuge, ca de obicei, dezertează.
Cătălin-Daniel Fenechiu: E opinia dumneavoastră. PNL e pe metereze, luptă pentru democrație, pentru normalitate.
Robert Cazanciuc: Stimați colegi, din păcate nu avem cvorum. Propun să ne revedem la o oră, dată, pe care o vom conveni în prealabil.
Cătălin-Daniel Fenechiu: Când? Astăzi? Mâine? Când?
Robert Cazanciuc: De principiu, astăzi.
Cătălin=Daniel Fenechiu: Domnule președinte, eu zic că n-are rost să forțăm lucrurile. Nu știu ce vreți să demonstrați. Ați făcut două încercări, n-a fost cvorum. Ne revedem mâine. Eu așa cred că e normal. Nu cred că până la ora 12 noaptea facem ședințe din oră în oră.
Robert Cazanciuc: Domnule Fenechiu, noi facem din oră în oră ca să demonstrăm că vrem să apărăm românii. Dacă dumneavoastră nu vreți să veniți, este opțiunea dumneavoastră. Stimați colegi, constatăm că nu avem cvorum și reprogramăm ședința.
Cătălin-Daniel Fenechiu: Pa!
Robert Cazanciuc: Mulțumesc, la revedere!
Facebook Forum