„Cel mai greu a fost în nord, unde locuiam, aproape de granița cu Israelul. Chiar dacă am plecat în sud și era mai liniște, în ultimele zile a fost nasol. Nu aveam apă, curent, gaz. Legăturile de telefon și internet au mers extrem greu, în ultimele zile a fost foarte nasol”, povestește Bashir, 32 de ani, medic palestiniano-român, care locuia în Gaza împreună cu soția.
„Nu știam dacă vom putea ține legătura cu Ambasada (Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah, Cisiordania, n.r.). Ne-a fost teamă că nu va putea să ne contacteze, să ne anunțe ceva de evacuare. Ne-au sunat luni noaptea și ne-au zis să mergem spre graniță.”
Marți dimineață, Bashir s-a înființat la graniță, alături de soție și de ceilalți 91 de români care aveau să fie evacuați.
Am vorbit cu Bashir, miercuri, la ora 15, pe când era în recepția unui hotel din Cairo, alături de ceilalți români și membri ai lor de familie evacuați, la doi pași de aeroportul din capitala Egiptului.
Așteaptau cu toții decolarea.
Era frânt, dar vorbea calm și destins, pe un cu totul alt ton decât la precedenta discuție, din 13 octombrie, când era în casa familiei din Beit Lahia, la mică distanță de granița cu Israelul, una dintre zonele cele mai expuse la bombardamente.
Atunci, în jurul casei lui Bashir era beznă completă, iar în locuință un bec improvizat conectat la o baterie auto era singura sursă de lumină. Poate și de speranță.
„Nu știu dacă o să îmi mai revăd părinții și surorile”, suspina tânărul medic, pe 13 octombrie.
Miercuri, 8 noiembrie, visul era la câteva ore de a i se îndeplini. Urma să-și vadă din nou familia din România.
Conexiunea de WhatsApp ne-a jucat feste însă și în Egipt, la fel ca în Gaza. Îl auzeam tot mai rău, dar am prins mesajul esențial. Era, în sfârșit, bine.
Seara urma să fie alături de mama lui, Alina T., care ne mărturisise cu o zi înainte că nu reușește să-l contacteze de când au început evacuările. Acasă îl așteaptau și tatăl și cele două surori, toți cu inimile frânte până acum.
„Le mulțumim tuturor, am avut încredere că vom ieși!”
Medicul palestiniano-român Azmi Maqat a fost primul pe lista celor 103 români cărora le-a fost permisă evacuarea, marți, din Fâșia Gaza.
E tată a cinci copii, din care unul singur e în România. Ceilalți patru, împreună cu el și cu soția, abia așteptau să iasă din infern.
Bărbatul a studiat Medicina în România, după care și-a făcut și specializarea aici, dar între timp se stabilise cu familia în Fâșia Gaza.
Înainte de evacuare se mutaseră din orașul Gaza în Tel-al Hawa, în sud, iar în zorii zilei de marți au pornit spre granița cu Egiptul de la Rafah.
„Au trecut aproape 30 de ore și suntem la Cairo, vă dați seama că în autocar am dormit și nu prea. Suntem frânți, dar important este că am ieșit”, ne-a povestit cu entuziasm din recepția hotelului aflat lângă aeroport.
„Ce a fost acolo, în Gaza, știți deja. Important că acum suntem bine”, a rezumat el, copleșit. Nu mai contenea să mulțumească.
„Să știți, poate să spună cine ce vrea, dar eu am avut încredere de la început că statul român va face tot ce poate să ne scoată de acolo, au mai fost evacuări din Gaza și în trecut. Ne-au sunat în permanență, ne-au întâmpinat la frontieră și acum vom ajunge în România. Asta contează”, spune medicul.
Într-o discuție anterioară cu Europa Liberă, din 12 octombrie, Azmi Maqat povestea cum el și familia stăteau în permanență în apartament, de frica bombardamentelor, „lansate și pe stânga și pe dreapta”.
Chiar dacă procedurile vamale de la punctul de trecere dintre Fâșia Gaza și Egipt au durat foarte mult, autoritățile române s-ar fi descurcat exemplar în gestionarea situației, subliniază doctorul.
„Să știți că au fost țări care au avut deodată cu noi doar câțiva cetățeni sau câteva zeci - or noi am fost 100 și am terminat înaintea lor”, explică el.
Vorbea cu noi în timp ce aștepta zborul spre România și întâlnirea cu băiatul de lui, care are 37 de ani.
„M-a sunat constant, era extrem de îngrijorat”, mărturisește Azmi Maqat.
Privește tot în față, chiar dacă nu e clar unde va locui în România, cu familia lui numeroasă. Spune că autoritățile au dat de înțeles că vor găsi soluții pentru cei care nu au o locuință.
Pe de altă parte, nu poate să nu se gândească și la cele peste 1.000, chiar 2.000 de rude, care au rămas în mijlocul războiului.
„Suntem una dintre cele mai mari familii, majoritatea în nord. Da, acolo sunt”, oftează bărbatul.
Știe însă că plecarea din Gaza era necesară. Vor ajunge într-un loc mai sigur și pașnic.
Vești proaste pentru cetățenii români din Fâșia Gaza care urmau să părăsească zona miercuri
93 de cetățeni români și membrii lor de familie au ieșit marți din Fâșia Gaza, conform Ministerului de Externe din România.
Aceștia urmează să ajungă în România miercuri seară.
Inițial, pe lista celor care aveau permisiunea să părăsească Gaza se aflau 103 persoane, însă 10 dintre ele nu ar fi ajuns la graniță, conform ministrului Luminița Odobescu.
Ministerul român de Externe anunțase că alți 51 de oameni vor intra miercuri în Egipt, urmând să ajungă și ei în România.
Spre seară, însă, ministerul a revenit asupra informației.
„În continuarea informațiilor transmise în dimineața zilei de 8 noiembrie 2023, privind evacuarea din Fâșia Gaza a 51 de cetățeni români și membri de familie, care primiseră acordul autorităților israeliene și egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informațiilor din teren, punctul de frontieră amintit anterior a fost închis pentru tranzitul persoanelor.
Astfel, evacuarea grupului sus-menționat va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah”, a anunțat MAE.
În total, peste 260 de români și membri de familie au cerut inițial sprijinul ministerului pentru evacuarea din Fâșia Gaza. Între timp numărul a crescut la peste 300.