România a reacționat prin vocea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, la violențele din Belarus ca urmare a protestelor de după alegerile prezidențiale care au încununat alegerea lui Aleksandr Lukașenko pentru un al șaselea mandat de președinte, după un scrutin marcat de acuzațiile opoziției de fraudare a votului și de represiune asupra vocilor critice.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, Bogdan Aurescu cere autorităților de la Minsk să oprească violențele și să vegheze la respectarea drepturilor fundamentale ale oamenilor.
„Foarte preocupat de evoluțiile recente din Belarus. România solicită ferm Belarusului sa respecte pe deplin drepturile fundamentale ale omului și este ferm convinsă ca singura cale de urmat este stoparea violențelor și initierea dialogului politic cat mai curând posibil", a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.
Un mesaj similar a venit, anterior, și de la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Hărțuirea și represiunea violentă a protestatarilor pașnici nu au loc în Europa
Drepturile fundamentale trebuie să fie respectate în Belarus.
Cer tuturor autorităților belaruse să asigure că voturile din alegerile de ieri (nr. duminică) sunt numărate și publicate corespunzător", a transmis liderul Comisiei Europene.
Un mesaj de condamnare a violențelor din Belarus a venit și dintr-o declarație comună semnată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Europene, Joseph Borell, și de comisarul european pentru vecinătate Oliver Verhely.
„Noaptea alegerilor a fost marcată de violențe disproporționate și de neacceptat împotriva protestatarilor pașnici. (...) Condamnăm violența și cerem eliberarea imediată a tuturor celor arestați în timpul nopții. Autoritățile belaruse trebuie să asigure că dreptul fundamental al adunărilor pașnice este respectat. (...)
Respectarea drepturilor omului, democrația, alegerile libere și corecte vor garanta stabilitatea și suveranitatea Belarusului. Vom continua să monitorizăm evoluțiile pentru a stabili viitorul răspuns și relația cu Belarusul în contextul situației în continuă evoluție din prezent", au transmis cei doi oficiali europeni
O reacție mai dură a venit din partea grupului Renew Europe care a „condamnat represiunea violentă de după fraudarea alegerilor" și a cerut sancțiuni împotriva Belarusului.
„Uniunea Europeană trebuie să preia conducerea în condamnarea fermă a regimului actual din Belarus cu acțiuni concrete și aplicate, susținându-i pe cei care cer schimbare democratică și libertate în regiune și trebuie să revizuiască rapid politica noastră privind oficialii regimului. Mai mult ca niciodată cetățenii din Belarus au nevoie de susținerea puternică a Uniunii Europene pentru exprimarea liberă a părerilor", a transmis liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș.
Cel puțin o persoană ar fi decedat în urma confruntărilor violente dintre poliție și mii de protestatari care au ieșit în stradă pentru a denunța rezultatele alegerilor din Belarus.
Conform centrului pentru drepturile omului Viasna, un tânăr protestatar a încetat din viață ca urmare a unui traumatism cranian după ce a fost lovit de un vehicul de poliție. Zeci de alte persoane au fost rănite în urma protestelor de duminică noapte.
Conform Viasna, poliția și forțele de securitate au reținut, pe 9 august, cel puțin 130 de observatori independenți ai alegerilor, jurnaliști și protestatari în Minsk, și peste 100 în alte orașe unde au avut loc proteste după anunțarea rezultatelor de către biroul electoral.
Biroul Electoral Central din Belarus l-a declarat câștigător pentru un al șaselea mandat pe Aleksandr Lukașenko cu circa 80% din voturi. Realegerea sa este considerată drept frauduloasă de opoziție și de protestatarii care au ieșit duminică noapte pe străzile din Belarus.