Linkuri accesibilitate

Românii, printre cei mai reticenți din lume față de un vaccin împotriva Covid. Doar 57% s-ar vaccina


Peste 100 de variante de vaccin anti-COVID sunt în lucru la nivel mondial
Peste 100 de variante de vaccin anti-COVID sunt în lucru la nivel mondial

Doar 57% dintre români s-ar vaccina împotriva coronavirusului dacă un vaccin ar fi disponibil în acest moment, arată un sondaj IPSOS care plasează România la coadă listei privind încrederea într-un vaccin Covid dintr-un total de 28 de țări analizate.

România se încadrează în media țărilor din regiune, Ungaria și Polonia având fiecare câte 56% cotă de încredere în vaccin, în timp ce valoarea cea mai redusă o întâlnim în Rusia cu 54%. Paradoxal, Rusia este prima țara care a omologat folosirea unui vaccin, iar pregătirile sunt pentru o inoculare în masă până la finalului anului, cel puțin în Moscova.

Cea mai mare încredere într-un viitor vaccin este întâlnită în China cu 97%, explicabilă și prin modul de organizare a statului chinez. China este urmată de state puternic lovite de pandemie precum Brazilia (88%) sau India (87%).

Australia, stat care a trecut cu bine prin pandemia, are o cotă de încredere de 88% - explicată cel mai bine prin atitudine generală pro-vaccinare a australienilor.

Gradul de acceptare al unui vaccin pentru coronavirus
Gradul de acceptare al unui vaccin pentru coronavirus

De ce nu vor să se vaccineze românii

Doi factori stau la baza neîncrederii românilor într-un viitor vaccin Covid: teama de reacții adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului. Prima a fost menționată de 66% din români, cu zece puncte procentuale peste media la nivel mondial.

În topul țărilor care se tem de posibile reacții adverse, România se află în frunte alături de Spania (70%), Suedia (68%) și Polonia (65%).

În schimb, 33% dintre românii care nu vor să își facă vaccinul au motivat prin neîncrederea în eficiența vaccinului. La fel ca și la reacții adverse, majoritatea sunt din grupa de vârstă 55+.

29% dintre respondenții din cele 28 de state analizate au menționat neîncrederea în eficiență, cu valori mai mari în Rusia și Polonia (44%), în timp ce la polul opus fiind China (12%) și Mexic (9%).

Motivele de respingere a vaccinului pentru coronavirus
Motivele de respingere a vaccinului pentru coronavirus

O statistică interesantă provine din grupa de vârstă a persoanelor care doresc să își facă vaccinul, aici tinerii și bătrânii fiind repartizați în mod egal. 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, față de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani.

În schimb, bărbații sunt mai doritori (68%) să facă vaccinul decât femeile (49%). Studiile pe care Ipsos le-a desfășurat pe parcursul stării de urgență indicau faptul că femeile sunt mult mai alarmate și preocupate în ceea ce privește riscul de infectare, în timp ce bărbații erau mai degrabă sceptici și pragmatici.

Cu toate acestea, rezultatele recente ne confirmă faptul că există o tensiune în modul în care femeile își gestionează anxietatea, astfel încât teama femeilor pare să funcționeze în contradictoriu – ”teama de a se îmbolnăvi”, pe de o parte și ”teama de a se vaccina”, pe de altă parte, arată realizatorii studiului.

În prezent, la nivel mondial, sunt în lucru peste 100 de variante de vaccin anti-COVID., iar 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare, însă va fi o provocare majoră pentru autoritățile globale și locale să gestioneze pandemia prin vaccinarea masivă, având în vedere lipsa de încredere care planează în rândul populației din multe țări.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada iulie-septembrie 2020 pe un eşantion de peste 20.000 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani, din următoarele țări: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria.

XS
SM
MD
LG