La mai mult de o lună de la anchetarea sa pentru achiziționarea de măști neconforme pentru MApN, Consiliul de Administraţie al companiei Romarm l-a demis pe Gabriel Ţuţu din funcția de director general al companiei. Decizia se va aplica din 14 martie 2023.
„Având în vedere evoluţia evenimentelor cu privire la situaţia domnului Gabriel Ţuţu, prin impunerea unor noi obligaţii în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar, Consiliul de Administraţie al CN ROMARM SA a decis revocarea domnului Gabriel Ţuţu din calitatea de Director General al companiei, începând cu data de 14.03.2023. Până la numirea unui nou Director General, conducerea executivă va fi asigurată de către Directorul Economic al CN ROMARM SA.”, arată informarea de presă a companiei, potrivit news.ro.
Ministrul Economiei Florin Spătaru a anunțat joi, la finalul ședinței de guvern că Țuțu este în concediu de odihnă în prezent şi primeşte încă salariu pe această perioadă.
„Am primit de la Parchet măsuri suplimentare în situaţia juridică pe care domnul Ţuţu o are şi atunci s-a întrunit azi Consiliul şi la finalizarea concediului de odihnă, 14 martie, el va fi revocat din funcţie. Domnul Ţuţu a solicitat concediu de odihnă. Practic primeşte salariu pe perioada acestui concediu”, a spus Spătaru.
Romarm îl descria până acum pe site-ul companiei pe Gabriel Țuțu ca pe „un manager extrem de motivat și proactiv” și cu un „nivel ridicat de integritate”.
„Cu 10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații.”
Gabriel Ţuţu a fost reținut la sfârșitul lunii ianuarie de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru achiziția de măști neconforme livrate MApN, într-un contract de peste 1,7 milioane de euro.
Fostul director general al CN Romarm SA este acuzat de procurori de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.
Procurorii spun că, pe fondul pandemiei generate de Covid, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu ar fi încheiat cu o asociere de firme două contracte de achiziție publică în condiții dezavantajoase pentru compania de stat.
Contractele vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.
Prin demersurile lui Țuțu, Romarm a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei (1.729.516 milioane de euro), reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe în afara contractului.
De asemenea, în perioada 19 martie - 10 aprilie 202, Țuțu a cerut societăților implicate în achiziții introducerea în circuitul comercial de livrare de măști neconforme către MApN a unui prieten care nu avea nicio activitate comercială în domeniu și efectuarea către el a unor plăți în valoare de 40% din cota de profit sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” Țuțu a dat asigurări că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina să încredințeze direct, fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să garanteze recepția produselor.
De asemenea, printr-un intermediar, Țuțu ar fi primt, la rându-i suma de 50.000 lei.
Contractul a fost încheiat cu Helios Dentserv, iar o lună mai târziu aceasta a încheiat cu firma lui Alexandru Pițurcă, PAV Green Energy SRL, un contract de cesiune de creanță, oferindu-i dreptul de a încasa de la MApN contravaloarea tuturor produselor medicale livrate.
Fostul ofițer SRI, Gabriel Țuțu a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții în diferite ministere, precum și la Loteria Română.
Potrivit CV-ului său, Gabriel Țuțu a absolvit dreptul la Galați și masterul la Academia Națională de Informații, urmând apoi studii postuniversitare la Institutul Diplomatic Român și Colegiul Național de Apărare.
A lucrat la IPJ Galați, iar în SRI a intrat anul 2003, ca ofițer, până în anul 2011, după care a lucrat în câteva companii private, dar și la Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Dezvoltării.
Înainte să ajungă director general la Romarm, el a a mai fost adjunct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și consilier la Loteria Română.