Grupul creat de Adriana Mureșean în 2019 voia inițial să-i ajute pe românii din afară să ajungă la secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare. De atunci, nevoile s-au diversificat.
Cei care își vizitează familile în România se oferă să transporte pachete și acte pentru compatrioți. Unii donează bilete de avion după ce li s-au schimbat planurile. Un șofer care mergea spre Mare Britanie a avut surpriza de a-și găsi pisica sub capotă când era în Austria și a cerut cuiva din grup să o aibă în grijă câteva zile.
Aplicația RoOmenia vrea să fie „un punct de întâlnire digital pentru românii din întreaga Europă” care au nevoie de ajutor sau vor să ajute comunitatea.
„De trei ani de zile coacem această idee, că ar fi foarte utilă o aplicație care să facă legătura directă între solicitant și voluntar, mai ales când sunt urgențe foarte mari”, spune Adriana Mureșean pentru Europa Liberă.
Ea povestește că au fost ratate cazuri urgente pentru că pe Facebook anunțurile au nevoie de aprobarea voluntarilor, care nu pot fi activi tot timpul.
„Viteza de reacția a oamenilor este foarte mare - pe Facebook e în jur de 30 de minute. Eu cred că aplicația va face mult mai multe. Este gândită ca o aplicație SOS și am pus foarte mult suflet în ea”, spune ea.
Aplicația este gratuită și poate fi folosită de oricine din spațiul european, inclusiv de românii care doar călătoresc în Europa. Se poate descărca de pe Google Play și Apple Store. Utilizatorii se pot conecta oferind diferite date de contact sau prin Facebook.
Prin opțiunea din aplicație „Am nevoie de ajutor” românii la ananghie de peste tot din Europa pot cere asistența unui voluntar pe o rază de 150 de kilometri sau mai mare.
Există posibilitatea de a vorbi direct cu voluntarii printr-un chat integrat. Oricine se poate înscrie ca voluntar.
Aplicația a integrat și o secțiune de „asistență rutieră și transport” prin care se pot găsi ușor mecanici români de pe tot continentul sau companii de transport oficiale.
Aplicația mai prezintă și un spațiu cu „informații utile și campanii”. Aici se pot găsi comunicate consulare și informații despre traficul de persoane. Sunt și detalii despre acțiunile de ajutorare organizate de asociație, cum ar fi o campanie de Crăciun prin care voluntarii din diaspora vor să strângă bani pentru a le oferi mai multor bătrâni din România sacoșe cu alimente.
„Ne-am creat țara asta virtuală, mare, frumoasă: RoOmenia. Asta e țara în care locuim, țara oamenilor buni”, spune Adriana Mureșean.
„Suntem toți cu aceeași credință că putem reuși doar prin lanțul asta de fapte bune, scoțând tot ce e mai bun din noi, ca să îndreptăm lucrurile acasă. Pentru că absolut tot ce facem noi este gândit către acasă. Să ne fie mai bine acasă, nouă, chiar dacă suntem plecați, celor de acasă, copiiilor noștri care poate se vor întoarce.”
Costel Crișmac trăește din 2013 în Belgia și lucrează în construcții. A ajutat deja mai mulți șoferi care tranzitează zona în care locuiește.
„Într-o seară m-a sunat un tirist că avea nevoie de medicamente. Avea o infecție la cap. L-am dus de urgență la un medic de unde stau eu, iar el mi-a spus că dacă mai stătea o oră putea să moară.”
Crișmac spune că aplicația va ajuta cu astfel de cazuri urgente prin reducerea timpului în care cineva poate sări în ajutor.
Costel face parte din comunitatea voluntarilor și, la fiecare Crăciun, gătește împreună cu soția sarmale pentru cei pe care îi prind Sărbătorile pe drum.
Pentru aplicație, a fost nevoie de trei ani de proiectare, mai multe echipe de IT-iști și 52 de mii de euro finanțare, pe care Adriana i-a luat, prin proiect, de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Adriana Mureșean deja se gândește la următoarele îmbunătățiri. Vrea ca aplicația să includă și o secțiune unde familiile pot să își caute rude dispărute prin Europa.
„Suntem extraordinar de recunoscători și de mulțumiți și fericiți că sămânța pe care am plantat-o acum aproape cinci ani începe să crească, începe să facă frunze. Pentru că asta am vrut: să plantăm o sămânță de bine în România, să crească un copac mare și să ne punem rădăcina acolo și să arătăm că se poate și altfel”, a spus inițiatoarea proiectului.