Linkuri accesibilitate

Roșia Today -Tudorel Toader, pensia nesimțită și Metallica 


Nu știu alții cum sunt, dar pe mine m-a luat cu leșin zilele astea. Nu de la caniculă, ci de la veniturile lui Tudorel Toader.

Ascuțiți-vă un creion, că o să dureze ceva numai până vă înșir cifrele. Poate chiar două creioane, că nu avem noi mină în țara asta cât poate bugetul de stat să dea unora. Așadar, Todorel a a avut pe 2018 după cum urmează: 150.815 lei de la Facultatea din Iași, deși el a fost suspendat din funcția de rector pe perioada mandatului de ministru; 140.040 ca ministru al Justiției; 119.772 de la Consiliul Superior al Magistraturii; 364.641 de lei pensie; 17.041 de lei din chirii; 3.422 de lei din drepturi de propietate intelectuală.

După cum vedeți, intelectul domnului Toader a produs cei mai puțini bani. Restul a produs statul, mai exact postura de angajat sub diverse forme pe banii statului. Astea-s numere de telefon, băi Tudorele, nu câștiguri de român în cea mai săracă țară din UE după Bulgaria!

Dacă nu vi s-a terminat mina puteți aduna și împărți ca să vă dea 795.731 de lei pentru anul trecut, adică 66.310 pe lună. Asta înseamnă un apartament decent prin Vaslui. În fiecare lună. Dacă fostul ministru ar băga banii ăștia în imobiliarele unei mic orășel de provincie din Moldova, nici nu ar putea ăia construi în ritmul în care poate el cumpăra. Tot luna asta ne-a mai picat sub ochi și cea mai mare pensie din România: „Marele premiu merge la... Gheorghe Bălășoiu, fost procuror comunist și fost comandant al Penitenciarului Colibași: 73.890 de lei lunar.” Asta e. Atâta s-a putut...

După cum se vede din avion cele mai mari pensii le au tot bugetarii, a se citi securiștii, procurorii sau foștii gardieni, adică aparatul de pază și control. Cele mai mari pensii se duc, de fapt, la acești „badigarzi” ai statului, care îi răsplătește regește pentru serviciile aduse. Nimeni nu spune să nu câștige bine, să nu aibă pensii mari, dar raportat la posibilitățile țării noastre, nu la posibilitățile Germaniei sau Franței. Plus că aceste pensii uriașe atrag invidia și ura populatiei față de aparatul de stat în general. Asta în timp ce trupa de rock Metallica vine să doneze 250.000 de euro pentru un spital de copii. Poți să mai spui ceva? Jos pălăria! Mari artiști, mari caractere.

Voi realizați că numai ăștia doi pensionari de mai sus, trag de la statul român, într-un an, mult mai mult decât marea donație oferită de rockerii americani?

De asta ne-ar plăcea să vedem, cum un Tudorel Toader sau Valer Dorneanu sau alți pensionari ai statului încă activi apar la televizor și, într-un act umanitar unic, anunță că donează o jumate de pensie dintr-o lună pentru renovarea unui orfelinat din județul Botoșani. Cum ar veni, de la stat i-am primit, la stat să se-ntoarcă. Credeți că suntem naivi? Probabil că da.

Așa că noi l-am face pe Tudorel Toader sigla unui nou partid: Partidul Împotriva Pensiilor Speciale. Ar intra în Parlament imediat. Problema este că nu ar putea să-și pună vreodată în aplicare programul de guvernare. Degeaba votează poporul, dacă nu te sprijină sistemul.

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG