Linkuri accesibilitate

Roșia Today. Schimbarea la față a PSD, pasul 2: tăierea pensiilor nesimțite. Farsă sau bune intenții?


Deși guvernul Dăncilă neagă faptul că ar fi ajuns cu banii la fundul sacului, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici pregătește o restructurare a sistemului bugetar, tăierea pensiilor speciale și impozitarea progresivă a celor mai mari de 10.000 de lei.

Și toate astea pe fondul unui gest politic spectaculos: primarul orașului Ulmeni, Lucian Morar (PMP), a semnat o declarație la notariat prin care renunță la pensia specială stipulată în noul Cod Administrativ promulgat de PSD.

Ministrul Teodorovici ar intenționa să interzică și cumularea pensiei cu salariul primit de la bugetul statului, adică să stopeze ”furtul din buzunarele românilor”, după cum puncta primarul de Ulmeni într-o postare pe Facebook.

Să fie oare aceste minunate intenții parte din campania de imagine a conducerii PSD în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie? Și-a schimbat lupul părul, iar odată cu el și năravul? Cert este că anunțata candidatură a Vioricăi Dăncilă ar trebui să se sprijine și pe altceva în afară de protejarea corupților în perioada președintelui Dragnea, negarea politicilor de la Bruxelles și acordarea a tot felul de măriri de pensii și salarii votanților PSD.

Totuși, nu putem să nu ne întrebăm ce înseamnă ”pensie nesimțită” în viziunea ministrului Teodorovici. Adică o pensie de 9900 de lei ar fi mai puțin nesimțită (sau deloc nesimțită) în comparație cu una de 10.000 de lei?! Nu cumva ar trebui să se impoziteze și pensiile mai mari decât salariul mediu pe economie? Ce să mai vorbim despre pensiile speciale din Justiție, armată și servicii, de 20-30 de mii de lei, unde Teodorovici ar trebui să se lupte, din nou, cu statul paralel ca să le poată aduce la un nivel normal într-o țară aflată în coada clasamentului UE din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor.

Guvernul Dăncilă pare să nu-i fi uitat nici pe micii sau marii evazioniști, promițând un impozit forfetar în funcție de cifra de afaceri, indiferent dacă firmele respective au realizat sau nu profit. Ar fi fost o imprudență să numească în mod clar multinaționalele, însă cu siguranță Eugen Teodorovici s-a gândit și la acestea, cunoscută fiind aversiunea PSD-ului față de ”străinii care au venit să ne jefuiască țara”.

Pe fondul amplei campanii de schimbare la față a social-democraților, rămâne de văzut dacă bunele intenții ale guvernului Dăncilă vor rămâne doar vorbe-n vânt (în clasicul spirit balcanic) sau se vor concretiza, în ciuda opoziției celor vizați, în tăieri de pensii speciale.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG