Linkuri accesibilitate

Roșia Today. Statul, ADN-ul și Cumpănașu


Alexandru Cumpanasu, în campania electorală pe care a început-o în locul în care a murit Alexandra, cea despre care susține că i-a fost nepoată
Alexandru Cumpanasu, în campania electorală pe care a început-o în locul în care a murit Alexandra, cea despre care susține că i-a fost nepoată

La atâtea săptămâni de la începutul cazului Dincă-Caracal, DIICOT a cerut oficial ajutorul SUA, respectiv FBI, pentru analize genetice și stabilirea profilului psihologic al lui nea Gheorghe. Doar să nu moară de bătrânețe până atunci. Sperăm să fie tratat ca un bebeluș în arest și să poată prinde pe picioarele lui procesul.

E surprinzător faptul că cerem ajutor din străinătate. Doar am învățat lecția din numeroasele cazuri anterioare, când am văzut cât suntem de nepregătiți. Cazul Colectiv este de pus în ramă. Dacă mâine s-ar repeta tragedia, tot în străinătate s-ar trimite arșii. Noi încă nu avem ce ne trebuie. E o conspirație mondială care ne transformă pe cei mai mulți dintre noi în mici sau mari infractori. Ni se injectează lene și iresponsabilitate în alimentele vândute de hipermarketurile străine. Deși facem totul perfect și suntem cei mai inteligenți din lume, noi nu prea avem. Nu avem laboratoare pentru efectuarea de expertize ADN. Nici specialiști care să lucreze în ele, în caz că mâine ar ateriza ultima tehnologie direct pe Otopeni.

Nu avem nici operatori 112 competenți care să preia urgențele. Nu avem nici polițiști pregătiți să apere cetățeanul și legea. Nici procurori nu prea avem. Și la judecători stăm prost, că se ia șpagă și pe-acolo, deciziile lor sunt influențate puternic. Și nici infractori nu prea avem, din moment ce n-are cine să le dovedească faptele. Avem doar victime și pagube. Asta suntem noi în stare să avem singuri, fără ajutor. Atât am putut noi să ne ocupăm, că am fost prinși cu alte treburi mai importante în ultimii treizeci de ani. Dar nu vrem nici să primim lecții de afară. Nu ne convine să învățăm, să recunoaștem că nu suntem chiar atât de buni încât să ne putem descurca singuri. Iar dacă nu ne duce capul să rezolvăm singuri mai nimic, asta se vede cel mai bine de-afară. Și costă. Pentru că oricât de civilizați ar fi cei cărora le cerem ajutorul, ei vor specula imediat slăbiciunile noastre. Și vom plăti pentru asta mai mult decât dacă ne-am fi făcut treaba singuri și la timp.

Și mai e ceva ce trebuie spus, dacă tot vorbim de cazul Caracal-Dincă. Peste nepriceperea și/sau neputința statului de a-și face singur treaba, fără sprijin extern, se așează nesimțirea unora care vor să câștige putere politică urcându-se pe cadavre. Domnul candidat Alexandru Cumpănașu este exemplul care ilustrează acest fapt. El este unul dintre cei care sug intens și fără milă din bugetul statului sau din fonduri europene în numele modernizării României, pentru care zice că luptă. Și luptă incredibil de bine câtă vreme câștigă fabulos. Din declarația de avere rezultă că are trei terenuri și șapte case. Or, acest om, aflăm cu uimire, nu are nici măcar o facultate la bază. El e doar smecher cu școala vieții. Și vrea să fie președintele țării. Candidează. De ce? Ca să facă România modernă. Să nu mori de râs?

Acesta este un text satiric, iar opiniile exprimate de autori nu coincid, nepărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG