Numărul doi în diplomația rusă a menționat că țara sa monitorizează îndeaproape proiectele de infrastructură ale Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară în România și în Bulgaria. Rusia își modernizează forțele militare de la Marea Neagră, ținând seama de abordarea infrastructurii NATO la frontierele sale și proporțional cu nevoile reale de consolidare a securității, potrivit Rador care citează un interviu dat de Alexander Grușko pentru TASS, comentat de agenția Ria Novosti.
"Bineînțeles, ne modernizăm forțele și resursele, luând în considerare faptul că infrastructura NATO se apropie de țărmurile noastre, dar toate eforturile noastre sunt absolut adecvate și proporționale cu nevoile reale în ceea ce privește consolidarea securității", a precizat ministrul ajunct de Externe de la Moscova.
Grușko a adăugat că Rusia urmărește îndeaproape proiectele de infrastructură ale Alianței Nord-Atlantice, care sunt puse în aplicare în România și Bulgaria, precum și încercările țărilor NATO de a crea fortărețe în cele două state:. "Vom răspunde la toate acestea, în conformitate cu ideile noastre despre ceea ce trebuie făcut pentru a ne asigura în mod cert interesele noastre de apărare și securitate".
Declarațiile oficialului rus vin la scurt timp după ce a avut loc cel mai mare exercițiu naval al NATO din Marea Neagră, Sea Shield 2019, pe care Moscova ar fi vrut să-l pună în umbră prin alertarea flotei sale de la Sevastopol și prin survolul avioanelor de vânătoare și a bombardierelor deasupra mării.
deși a existat parada de forță de rigoare, cu mobilizarea Flotei Mării Negre în alertă și ridicarea deasupra Mării Negre a avioanelor de vânătoare și a bombardierelor strategice.
De asemenea, Grușko a subliniat că Alianța Nord-Atlantică încearcă să demonizeze activitatea militară a Rusiei în Marea Neagră. "În general, nimic nu s-a schimbat", a subliniat el. "Că flota de la Marea Neagră stătea acolo de 200 de ani, chiar așa a fost, inclusiv în perioada în care Crimeea era a Ucrainei, flota nu înseamnă numai nave, flota înseamnă și forțe maritime cu pușcași marini, cât și apărare de coastă și o componentă foarte puternică a forțelor aeriene. În acest sens, calitatea prezenței noastre militare în Marea Neagră nu s-a schimbat cu nimic".
Țările NATO au convenit în aprilie asupra unui pachet de măsuri de creștere a activităților de cercetare și informații și au stabilit amploarea exercițiilor militare din Marea Neagră.
După cum anunța, în luna martie, Alexander Moiseev, comandantul Flotei Mării Negre, în anul 2019, se preconizează ca Forțele Militare Maritime Ruse de la Pontul Euxim vor primi 13 nave diferite astfel încât, până la sfârșitul anului, 70% din totalul navelor