Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) a confirmat joi sancțiunile antidoping care-i vor împiedica pe sportivii ruși să concureze la evenimente sportive majore sub pavilionul țării, dar a redus la jumătate perioada interdicției la doi de la patru ani.
Curtea din Lausanne și-a anunțat hotărârea pe 17 decembrie, spunând că reducerea interdicției nu ar trebui privită cumva „ca o validare” a comportamentului Rusiei.
Interdicția va fi acum valabilă până pe 16 decembrie 2022.
Interdicția împiedică Rusia să concureze la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo, amânate din cauza pandemiei pentru anul viitor, și la Cupa Mondială 2022 din Qatar.
Agenția Mondială Antidoping (WADA) a impus interdicția de patru ani în decembrie 2019, după ce a declarat Agenția Rusă Antidoping (RUSADA) neconformă, acuzând-o de manipularea probelor.
Președintele rus Vladimir Putin a criticat interdicția de la acea vreme și a spus că este o hotărâre „motivată politic” care „contrazice” Carta olimpică.
WADA a ajuns la concluzia că datele de laborator au fost modificate prin plantarea de dovezi false și ștergerea fișierelor legate de teste pozitive de doping care ar fi putut ajuta la identificarea falsificării probelor.
Președintele WADA, Witold Banka, a declarat că agenția sa este „încântată că a câștigat acest caz important”, dar s-a arătat dezamăgit că instanța nu a aprobat toate recomandările sale.
„Acesta este cel mai puternic set de sancțiuni impuse vreodată vreunei țări pentru infracțiuni legate de dopaj", a declarat Banka.
Interdicția înseamnă că Rusiei nu i se va permite să-și folosească numele, steagul și imnul la evenimente sportive majore în următorii doi ani.
Sportivii care pot dovedi că nu sunt afectați de scandalul dopajului vor putea concura sub un steag neutru.
De asemenea, Rusia este împiedicată să găzduiască evenimente internaționale în aceeași perioadă.
„Acest lucru trimite un mesaj clar că înșelăciunile instituționalizate și eforturile concertate de a subverti sistemul global antidoping nu vor fi tolerate", a spus Banka.
RUSADA a anunțat că este parțial mulțumită de hotărârea de joi a Curții.
Permisiunea participării la competiții acordată sportivilor care dovedesc că nu s-au dopat cu medicamente care îmbunătățesc performanța reprezintă o „victorie a bunului simț”, a declarat agenția într-un comunicat, adăugând că Rusia rămâne pregătită să îndeplinească condițiile necesare pentru a fi reintegrată de WADA.
Peste 160 de sportivi ruși au concurat sub un steag neutru la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, din Coreea de Sud.
Travis Tygart, șeful Agenției Antidoping din SUA (USADA), a numit decizia de reducere la jumătate a interdicției acordate Rusiei „o lovitură catastrofală pentru sportivii curați, pentru integritatea sportului și statul de drept”.
„În acest stadiu al acestei sordide afaceri de dopaj, sponsorizate de statul rus, care se întinde pe aproape un deceniu, nu există nicio consolare în acest rezultat slab, scăzut", a spus Tygart într-un comunicat.
Un avocat al lui Grigory Rodchenkov, fostul șef al laboratorului antidoping din Moscova și denunțător-cheie în afacerea care implică Rusia, care dă numele unei legi recent adoptate de Congresul american împotriva dopajului, a declarat că decizia CAS a arătat că tribunalul nu este „dispus și nu poate să facă față în mod semnificativ criminalității sistemice și de lungă durată din Rusia”.
Jim Walden a declarat că hotărârea a fost pronunțată în ciuda „dovezilor copleșitoare” de corupție și fraudă din partea Rusiei.
Statele Unite au introdus recent un pachet legislativ care conferă oricui posibilitatea de a acuza pe oricine, oriunde în legătură cu dopajul, în principal pe cei din spatele afacerilor de dopaj, și nu pe sportivi, numit Actul Rodchenkov.
Noua lege Rodchenkov, semnată de președintele Trump sâmbăta trecută, le va permite Statelor Unite să judece cazuri internaționale de dopaj.
Legea a stat în Congresul American aproape doi ani și poartă numele lui Grigory Rodchenkov, fost director al laboratorului antidoping, din Moscova. Cu ajutorul lui, Agenția Mondială Antidoping a descoperit schema prin care Rusia își „ajuta” sportivii olimpici cu substanțe interzise, ca mai apoi să le înlocuiască probele de la testele antidoping cu unele curate.
„Este natura umană. Sunt păcatele noastre, nu are nimic de a face cu sportul. Sunt 10-15% dintre oameni care nu se pot îndrepta. Nu poți face nimic. Sunt trișori prin natura lor”, a spus Rodchenkov.