Linkuri accesibilitate

General român: „Nu exclud ca Rusia să folosească muniție nucleară pentru a avertiza un stat care sprijină Ucraina”


Ucraina - imagini după atacul Rusiei dintr-o zonă rezidențială din Mariupol
Ucraina - imagini după atacul Rusiei dintr-o zonă rezidențială din Mariupol

Rușii atacă noi orașe și intensifică operațiunile în zonele luate deja cu asalt. Alarme aeriene s-au auzit sâmbătă dimineață și la Liov, în vestul țării, în Odesa, și în Harkov, Cerkasî, în regiunea Sumî din nord-estul țării. Rușii devin mai eficienți, sunt de părere analiștii militari români. 

În atacul de sâmbătă dimineața, nu este clar dacă sunetul bombelor provenea de la atacul Rusiei sau de la riposta ucraineană.

Luptele continuă la periferia capitalei ucrainene, administrația orașului afirmând că zonele din nord rămân cele mai periculoase, inclusiv suburbiile Bucha, Irpin și Hostomel, precum și în districtul Vîșhorod, aflat la nord de Kiev.

Luptele au escaladat și în Brovarî, peste râul Nipru, la est de oraș.

Rușii încep să fie din ce în ce mai ineficienți
col.(r)Sandu Valentin Mateiu, analist militar

„Nu uitați că armata rusă este o armată foarte puternică și că am rămas cu același raport între un uriaș și o armată mică, ea are capacitatea de a se mobiliza”, explică colonelul în rezervă, Sandu Valentin Mateiu.

Analistul militar spune că armata se bazează pe soldatul rus.

„Chiar dezumanizat, abrutizat, ca orice soldat din orice armată, luptă pentru două lucruri - rodina sau fatherland (patria) și camarazii de lângă tine. Există acea minimă coeziune prin care odată creată, armata rusă poate să obțină o victorie locală”, mai spune Mateiu.

Multe dintre orașele ucrainene - Kherson, Mariupol, Donețk, Herson, Luhansk, sunt în acest moment încercuite. În fiecare dintre ele, rezistența ucraineană încearcă să distrugă barajele.

„Apărarea în încercuire este frumoasă doar în filme, în realitate ai nevoie de linii de comunicații. Armata rusă nu va apela la toate mijloacele, lăsând la o parte artileria, vor ataca inclusiv infrastructura orașului. Și va fi o problemă ce faci cu milioane de oameni în Kiev, fără hrană, fără apă. Muniția va trebui reîmprospătată cu armament, va trebui să scoți răniții, va fi foarte greu”, explică Sandu Valentin Mateiu.

Fostul șef al Statului Major al Armatei este de părere că Rusia nu și-a schimbat încă tactica de război și încă speră să convingă populația ucraineană să treacă de partea ei.
Fostul șef al Statului Major al Armatei este de părere că Rusia nu și-a schimbat încă tactica de război și încă speră să convingă populația ucraineană să treacă de partea ei.

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Armatei spune că Putin nu și-a schimbat obiectivele intervenției militare, de aceea crede că deocamdată că armata nu va mătura orașele. Scopul său este de a convinge populația să treacă de partea Rusiei.

„A promis populației rusești că această operațiune specială nu este război și trebuie să marcheze în acest fel. Nu-și permite să facă prea multe daune pentru că, în viziunea lui, operațiunea trebuie să fie de pacificare, de denazificare. De aceea, prezența militară se dorește în continuare a fi doar o presiune pe populația rusă, se dorește ca forțele proruse să iasă în față și pentru forțele proruse să iasă în stradă”, punctează generalul Dănilă.

Intervențiile ministrului de externe, Serghei Lavrov, care a spus că Rusia nu a atacat Ucraina, dar și semnalele trimise de Vladimir Putin nu sunt pentru populația Ucrainei sau pentru guvernul de la Kiev.

„El vrea să dea aceste semnale statelor NATO, statelor Uniunii Europene care sprijină Ucraina și care furnizează ajutor umanitar să nu se implice pentru că a dat avertizări că va lovi într-un fel sau altul, dar violent, statele care ajută Ucraina. Lavrov a dat un mesaj amenințător către statele care sprijină Ucraina - noi nu am atacat Ucraina, dar să nu aveți soarta Ucrainei”, mai precizeză generalul Dănilă.

Fostul șef al Statului Major al Armatei este de părere că Putin își va schimba tactica în perioada următoare, deși se vorbește de destul de multă vreme despre asta, dar nu a făcut-o.

„Este foarte posibil că, dacă doar prin simpla prezență a tancurilor nu au reușit să obțină trecerea Ucrainei în sfera de influență a Rusiei, putem considera că va trece la un alt repertoriu care să impună prin forță, prin teroare, prin spaimă voința lor”, mai arată fostul șef al Statului Major al Armatei.

Intervențiile pe care le-au avut asupra obiectivelor civile au fost puse de Rusia pe seama Ucrainei care a folosit civili pentru a ascunde operațiuni militare, așa s-ar fi întâmplat în cazul maternității din Mariupol.

„Îi vom reduce la zero”. RFE/RL a asistat la misiunea de eliberare a unui sat de lângă Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00

„Ei merg pe retorica că ucrainenii fac scut uman din civil, acesta este unul dintre motivele pentru care au refuzat coridoarele umanitare de intrare din zonă. Au făcut coridoare de ieșire din zonă, dar, acolo unde s-a putut, unde a fost aproape de Federația Rusă au permis coridoarele doar către Federația Rusă pentru că ei își doresc să folosească acele coridoare care permit ieșirea civililor și utilizarea forței după ce au fost evacuați civilii.”

Coridoarele ar fi folosite de Rusia pentru identificarea combatanților sau a autorităților antiruse, atât din administrația centrală, cât și din cea locală.

În privința posibilității folosirii armelor de distrugere în masă, generalul Dănilă este de părere că Rusia nu va trece la folosirea lor pe teritoriul Ucrainei.

„În retorica lor, folosesc regulile stabilite în Carta ONU și fac totul ca să convingă că Ucraina folosește arme de nimicire în masă. Nu s-au sfiit să recunoască că au folosit rachete termobarice. Astfel de arme nu sunt interzise, ei pot să asume că le folosesc doar ca element de teroare sau când vor vrea să facă o demonstrație de forță”, spune generalul Dănilă.

Fostul șef al Statului Major al Armatei este de părere că Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, dar nu exclude să folosească muniție nucleară pentru a pedepsi sau avertiza un stat care dă un mesaj de sprijin a Ucrainei, interpretat de Kremlin ca sprijin militar nemijlocit.

În timp ce experții de la București sunt sceptici în privința modului în care va evolua conflictul și preconizează că acesta va fi unul de durată, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei a subliniat că toate visele ocupanților de a captura rapid Ucraina au fost spulberate foarte repede.

„Cunoaștem aproape toate planurile lor. De îndată ce unele idei se nasc în birouri mari, știm imediat despre ele. Încă o dată, toate încercările de a ocupa Ucraina prin mijloace militare vor eșua", a spus generalul de brigadă Kirill Budanov.

Budanov a precizat că 18 grupuri tactice ruse de batalion și-au pierdut complet capacitatea de luptă, iar alte 13 au fost complet distruse.

„Sunt pierderi teribile pe care rușii nu le-au mai avut niciodată”.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG