Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Rusiei a fost convocat la MAE după ce încă o dronă a căzut în județul Tulcea


Pompierii lucrează într-un complex al unui port de pe fluviul Dunărea, avariat de o lovitură cu dronă rusă în regiunea Odesa, Ucraina, 6 octombrie 2023. Fotografie ilustrativă.
Pompierii lucrează într-un complex al unui port de pe fluviul Dunărea, avariat de o lovitură cu dronă rusă în regiunea Odesa, Ucraina, 6 octombrie 2023. Fotografie ilustrativă.

Ministerul Apărării transmite că specialiștii militari au găsit un crater de 1,5 m adâncime lângă satul Grindu/jud. Tulcea. Anterior, radarele armatei detectaseră o intrare neautorizată în spațiul aerian românesc, iar avioane F-16 și Eurofighter au fost trimise pentru a supraveghea spațiul aerian.

Actualizare 17:05

Alianța nord-atlantică a condamnat atacul rusesc din noaptea de miercuri spre joi.

„Condamnăm cu fermitate atacurile rusești împotriva infrastructurii civile din Ucraina și de-a lungul Dunării”, spune NATO într-un comunicat.

NATO menționează că „nu deține informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților” și continuă să monitorizeze situația și rămâne în strânsă legătură cu autoritățile române.

Actualizare 16.55

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota i-a transmis ambasadorului rus la București „protestul ferm al autorităților române față de noul incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizată în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene”.

„Oficialul român a solicitat ferm părții ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, care pun în pericol securitatea națională a României și siguranța transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Dunăre și Marea Neagră”, a mai spus MAE.

Potrivit comunicatului, secretarul de stat român „a condamnat cu fermitate acțiunile părții ruse de escaladare a situației de securitate în regiune”.

MAE reiterează că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene reprezintă crime de război.

Actualizare 13.50

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) protestează, într-un comunicat, față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone rusești pe teritoriul României.

MAE vorbește despre „o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional”.

„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina”, mai transmite MAE care mai afirmă că aceste atacuri „încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război”.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.

Actualizare ora 12.40

Ministerul Apărării Naționale (MApN) transmite că în timpul atacurilor forțelor ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene din apropierea graniței cu România, sistemul de supraveghere radar al Armatei a arătat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, la înălțime mică, în zona Grindu, din județul Tulcea.

De asemenea, transmite MApN, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.

Mai mult, pornind de la informațiile legate de un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte formate din militari și polițiști au mers pe teren și au găsit un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone.

Locul impactului este într-o zonă nelocuită, precizează MApN, la 4 km amonte de localitatea Grindu. Echipele de specialiști au securizat zona și au chemat anchetatorii ca să ridice probele și să desfășoare investigații.

Ministerul Apărării Naționale mai transmite că e în legătură permanentă cu structurile NATO, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

Știrea inițială

Forțele de apărare aeriană au distrus două drone în regiunea Herson, cinci în regiunea Mykolaiv și 32 în regiunea Odesa, unde inamicul a direcționat atacuri atât asupra centrului regional, cât și asupra sudului regiunii, în zona fluviului Dunărea.

Potrivit informațiilor transmise de oficialii militari ucraineni, zeci de clădiri au fost avariate de resturile dronelor kamikaze doborâte în Odesa, și mai multe autoturisme private au luat foc. Informațiile preliminare arată 11 răniți, dintre care trei copii.

Pe Dunăre, Rusia a atacat infrastructura portuară, direcționând drone de-a lungul frontierei româno-ucrainene, iar două depozite au fost avariate de resturile căzute dronelor distruse de apărarea ucraineană, adaugă Forțele de Apărare Sudice.

„După bombardarea Odesei, rușii au început să atace districtul Ismail. Teroriștii au trimis acolo peste 20 de drone de atac. Acolo, ținta lor era infrastructura portuară. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Depozitele au fost distruse”, a transmis șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Oleg Kiper.

Potrivit Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, citate de Reuters, armata ucraineană a doborât 41 din cele 42 de drone de atac Shahed lansate de Rusia. Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, dronele au fost lansate în valuri din trei direcții: Balaklava, Chauda (Crimeea ocupată) și Primorsko-Akhtarsk (Federația Rusă).

La rândul său, apărarea aeriană rusă a doborât două drone ostile deasupra Moscovei joi dimineață, a declarat primarul capitalei, Serghei Sobianin, fără a da informații despre posibile victime sau pagube.

Separat, agenția de știri RIA a citat Ministerul rus al Apărării spunând că un total de nouă drone au fost distruse deasupra regiunii Moscova și a regiunii adiacente Kaluga.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG