Linkuri accesibilitate

Kremlinul vede brusc „provocări” în regiunile separatiste georgiene după eșecul legii „agenților străini”


RUSSIA – Kremlin spokesman Dmitry Peskov sits in front of a screen displaying Russian President Vladimir Putin addressing his annual press conference via a video link. Moscow, December 17, 2020
RUSSIA – Kremlin spokesman Dmitry Peskov sits in front of a screen displaying Russian President Vladimir Putin addressing his annual press conference via a video link. Moscow, December 17, 2020

Retragerea legii de inspirație rusească privind așa-zișii „agenți străini”, la presiunea georgienilor care ies de trei zile și trei nopți în stradă, a inflamat spiritele în Rusia. După o metodă deja validată în Ucraina și Republica Moldova, Kremlinul vede brusc „provocări” în regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia unde și-a instalat trupe după invadarea Georgiei.

Kremlinul a declarat vineri că vede riscuri de posibile „provocari” în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste din Georgia susținute de ruși, după mai multe zile de proteste în Georgia împotriva unei legi de inspirație rusească împotriva așa-zișilor „agenți străini”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova urmărește situația „cu îngrijorare” după ce Parlamentul Georgiei a renunțat vineri la adoptarea legii „agenților străini”, împotriva căreia georgienii au protestat trei zile la rând în capitala Tbilisi.

Parlamentarii au votat vineri împotriva legislației în a doua lectură, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian și-a retras sprijinul pentru proiectul de lege adoptat marți în primă lectură.

Intenția partidului prorus aflat la guvernare, Visul Georgian, de a adopta un pachet de legi de inspirație rusească privind așa-zișii „agenți străini” a declanșat o criză politică fără precedent în țara care și-a exprimat intenția de a adera la Uniunea Europeană, riscând îndepărtatea sa de pe acest parcurs.

Protestele din Georgia și soarta controversatei legi a „agenților străini”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Sute de mii de georgieni au ieșit în stradă în capitala Tbilisi trei zile și trei nopți la rând pentru a protesta împotriva inițiativei, spunând că guvernul duce țara spre autoritarism și o îndepărtează de la parcursul său proeuropean.

Georgienii au ieșit pentru prima dată marți pe străzile din centrul capitalei Tbilisi după ce parlamentul a adoptat, în primă lectură, legea despre care SUA și UE au spus că va afecta libertățile din țara Caucazului de Sud.

Poliția s-a înfruntat cu protestatarii în fața clădirii parlamentului, în timp ce manifestanții blocau bulevardul Rustaveli și strigau „Jos legea rusească”.

Confruntările au avut loc după ce parlamentarii au votat cu 76 de voturi pentru și 13 împotrivă, în prima lectură proiectul de lege într-un scrutin programat inițial pentru 9 martie, dar care a fost mutat înainte fără nicio explicație.

Legislația, susținută de partidul de guvernământ Visul Georgian, ar fi impus oricărei organizații care primește mai mult de 20% finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin” sau să riște amenzi substanțiale.

Criticii proiectului spun că acesta este o copie fidelă după legislația rusescă cu același nume, care a restrâns activitatea jurnaliştilor independenţi şi a instituţiilor democratice din Rusia.

Influența Rusiei este o problemă sensibilă în Georgia.

Rusia a invadat Georgia în 2008, după care Moscova a „recunoscut” independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, în care a dislocat mii de soldați, transformându-le în așa-zise regiuni separatiste, după același model folosit și în Republica Moldova și în Ucraina.

Pe 6 martie, parlamentarii georgieni s-au bătut în plen, în timp ce aveau loc discuții în comisia de specialitate, iar securitatea în clădirea parlamentului a fost întărită după ce protestatarii s-au adunat în fața acesteia, cerând renunțarea la proiectul de lege.

Ambasada SUA la Tbilisi a reacționat față de votul din 7 martie, numind ziua de marți „o zi întunecată pentru democrația Georgiei”.

„Promovarea de către parlament a acestor legi inspirate de Kremlin este incompatibilă cu dorința clară a poporului din Georgia de integrare europeană și dezvoltarea sa democratică”.

„Aplicarea acestor legi va afecta relațiile Georgiei cu partenerii săi strategici și va submina munca importantă a atâtor organizații georgiene care lucrează pentru a-și ajuta concetățenii. Procesul și proiectele de lege ridică întrebări reale cu privire la angajamentul partidului de guvernământ față de integrarea euro-atlantică”, a adăugat ambasada.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG