Linkuri accesibilitate

Rusia acuză NATO că adună treptat forţe în apropierea graniţelor ei


Miniștrii Apărării din NATO au avut o întâlnire la Bruxelles în care au discutat un plan general de apărare împotriva unui potențial atac rusesc
Miniștrii Apărării din NATO au avut o întâlnire la Bruxelles în care au discutat un plan general de apărare împotriva unui potențial atac rusesc

Rusia continuă acuzațiile la adresa NATO într-un moment în care relațiile dintre alianță și Moscova sunt tensionate. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a acuzat sâmbătă NATO că adună treptat forţe în apropierea graniţelor Rusiei şi că nu doreşte să discute cu Moscova despre securitatea Europei de pe poziţii de egalitate, potrivit agenţiei Interfax, citată de Reuters.

Declaraţia ministrului rus este cel mai recent semn al tensiunilor în creştere dintre NATO şi Rusia, după ce miniştrii Apărării din NATO au discutat în această săptămână un nou plan general de apărare împotriva oricărui potențial atac rusesc pe mai multe fronturi.

Ministrul german al Apărării a descris planul drept „un mijloc de descurajare”, dar Kremlinul a declarat vineri că planul arată că Moscova a avut dreptate să întrerupă legăturile cu NATO.

Rusia şi-a închis săptămâna aceasta misiunea diplomatică la NATO şi misiunea Alianţei de la Moscova, după ce NATO a expulzat opt ruşi acuzaţi de spionaj.

„NATO adună treptat forţe în apropierea frontierelor noastre, pe fondul apelurilor de descurajare militară a Rusiei", a spus Şoigu, fără a oferi detalii.

„Ministrul german al Apărării (Annegret Kramp-Karrenbauer) trebuie să ştie foarte bine cum s-a încheiat o situaţie similară pentru Germania şi Europa”, a adăugat el într-o aparentă referire la cel de-al Doilea Război Mondial.

El a spus că securitatea în Europa trebuie să fie reciprocă şi nu trebuie să încalce interesele Rusiei.

„Dar NATO este cea care nu este pregătită pentru un dialog egal pe această problemă. Mai mult, punerea în aplicare a planului de ”descurajare”al NATO în Afganistan a ajuns la un dezastru, cu care se confruntă acum întreaga lume”, a mai spus ministrul rus.

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a avut în această săptămână un turneu în regiunea Mării Negre cu scopul de a consolida alianţele cu ţările supuse presiunii Rusiei. Lloyd Austin a vizitat litoralul Mării Negre pentru a-i liniști pe aliați și parteneri cu privire la puterea militară a Rusiei în această regiune strategică,

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG