Linkuri accesibilitate

Marea Britanie și SUA avertizează Rusia. Miniștrii de Externe G7 se reunesc la Liverpool


Un soldat ucrainean a spus pentru RFE/RL că „ne putem aștepta la orice”. Dialog purtat pe 4 decembrie 2021, la două zile după ce un coleg de-al său de război în vârstă 22 de ani a fost ucis de către un lunetist.
Un soldat ucrainean a spus pentru RFE/RL că „ne putem aștepta la orice”. Dialog purtat pe 4 decembrie 2021, la două zile după ce un coleg de-al său de război în vârstă 22 de ani a fost ucis de către un lunetist.

Ucraina și Rusia au avut discuții joi, 9 decembrie, în timpul cărora s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor din regiunea Donbas, estul Ucrainei. Ulterior, Kremlinul a refuzat mai multe propuneri făcute de Kiev, printre care și un schimb de prizonieri.

Ucraina a transmis că Moscova a respins mai multe propuneri făcute de oficialii țării, printre care un schimb de prizonieri, redeschiderea un punct de control la graniță și extinderea unui centru comun de comunicații.

„Din păcate, toate inițiativele părții ucrainene au fost respinse de Federația Rusă sub diferite pretexte”, a spus delegația ucraineană la Grupul de Contact Trilateral (TCG), ce include Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Rusia a transmis că propunerile făcute de Ucraina sunt „absolut absurde” și a acuzat Kievul că nu este sincer în discuțiile de detensionare a situației. Moscova a respins, de asemenea, propunerea ca Franța și Germania să se alăture Centrului comun de control și coordonare, un grup însărcinat cu implementarea acordurilor de încetare a focului din estul Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Moscova nu poate avea un drept de veto asupra aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, informează AFP. Mesajul a venit după întâlnirea cu noul cancelar german, Olaf Scholz.

Tot joi, președintele rus, Vladimir Putin, a comparat situația din estul Ucrainei cu un genocid la adresa vorbitorilor de limbă rusă, forțați de circumstanțele geopolotice să trăiască în afara graniței țării lor. Acesta a afirmat că rusofobia este primul pas către genocid.

„Vedem și știm ce se întâmplă în Donbas”, a declarat Putin, referindu-se la conflictul din Ucraina. „Cu siguranță arată ca un genocid”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a respins acuzațiile aduse de Kremlin, precizând că Rusia se face responsabilă de escalarea retoricii și a dezinformării pe acest subiect.

„Cred că trebuie să privim cu ochi sceptici eforturile lor de a comunica publicului (despre situația din Ucraina, n.r.)”, a spus Psaki.

Trupele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac rusesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Miniștrii de Externe ai statelor G7 se reunesc în Marea Britanie

Pe fondul îngrijorărilor cu privire la o posibilă ofensivă a Rusiei în Ucraina, miniștrii de Externe ai statelor G7, un forum internațional al guvernelor țărilor dezvoltate din punct de vedere economic, militar și tehnologic, se vor reuni în intervalul 11-12 decembrie la Liverpool, în Marea Britanie.

Amiralul britanic Sir Tony Radakin a descris situația din estul Ucrainei drept „foarte îngrijorătoare” și a avertizat că o posibilă invazie a Ucrainei de către Federația Rusă ar fi cea mai mare operațiune militară de acest fel de la al Doilea Război Mondial încoace.

Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a avertizat Rusia săptămâna aceasta că ar fi o „greșeală strategică” dacă Moscova și-ar intensifica atitudinea agresivă față de Ucraina. Truss refuză, în schimb, orice posibilitate ca Marea Britanie să aloce mai multe trupe în zonă. Potrivit acesteia, Rusia va trebui să suporte consecințe severe în cazul unui atac al Rusiei.

Întâlnirea miniștrilor de la Liverpool este o oportunitate pentru grupul G7 de a-și dovedi relevanța în actualul context geopolitic tensionat. Nivelul de securitate din oraș a crescut la un nivel nemaiîntâlnit de când fostul Secretar de Stat al Statelor Unite, Condoleezza Rice, a vizitat orașul în urmă cu mai bine de un deceniu. Sosirea ei a fost marcată, atunci, de o serie de proteste despre care nu se știe încă dacă se vor repeta în cadrul acestei întâlniri.

Consiliul orașului a precizat că perturbările cauzate de întâlnirea G7 vor fi reduse la minim. Întâlnirea dintre politicieni marchează finalul președinției Marii Britanii, care se va încheia la finalul anului acesta.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG