Linkuri accesibilitate

Pierderile aeriene ale Rusiei și urmările ofensivei terestre în Ucraina


O dronă turcească Bayraktar TB-2, alături de o aeronavă de luptă Sukhoi-25 ce aparține forțelor aeriene ucrainene.
O dronă turcească Bayraktar TB-2, alături de o aeronavă de luptă Sukhoi-25 ce aparține forțelor aeriene ucrainene.

Rusia a pierdut cel puțin 29 de aeronave de luptă și 43 de elicoptere în războiul din Ucraina. Două dintre ele au fost abandonate sau capturate de soldații ucraineni, potrivit unui studiu efectuat de Oryx, un website de analiză militară cu sursă deschisă din Olanda.

Potrivit studiului, se estimează că de la începutul războiului și până în prezent Rusia a pierdut:

  • 11 avioane de luptă Su-24;
  • Un avion Su-35S;
  • 10 avioane de atac Su-34;
  • Un avion militar de transport An-26;
  • O aeronavă militară necunoscută;

În plus, forțele armate ucrainene au reușit să distrugă sau să captureze 77 de vehicule aeriene fără pilot, dintre care 55 de tip Orlan-10, folosite de ruși în misiunile de recunoaștere din Ucraina.

Pe 1 iunie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei rachete anti-aeriene IRIS-T și sisteme de radar de înaltă tehnologie.

„Scopul nostru este ca Ucraina să se poată apăra singură și să reușească să facă asta”, a declarat Scholz miercuri.

Un elicopter rusesc, distrus în apropiere de satul Mala Rohan, regiunea Harkov, Ucraina, 16 mai 2022.
Un elicopter rusesc, distrus în apropiere de satul Mala Rohan, regiunea Harkov, Ucraina, 16 mai 2022.

Anunțul său vine la scurt timp după ce Biden a transmis în aceeași zi că va trimite sisteme noi de rachete cu rază medie de acțiune, parte dintr-un nou pachet militar în valoare de 700 de milioane de dolari.

Pachetul include, de asemenea, rachete anti-tanc Javelin, vehicule tactice, elicoptere și alte echipamente militare.

Într-un editorial publicat de Biden în The New York Times, acesta transmitea că SUA „vor furniza Ucrainei sisteme de rachetă și muniții mai avansate pentru a lovi cu precizie ținte (rusești, n.r.) de pe teritoriul Ucrainei”.

În replică, Vladimir Putin a declarat, duminică, că dacă Ucraina va primi rachete cu rază lungă de acțiune, Rusia va acționa în consecință și va ataca noi ținte ucrainene. „Avem destule arme", a declarat el pentru publicul din Rusia.

Șansele de câștig ale Ucrainei în fața armatei ruse depind foarte mult de armamentul venit dinspre Occident și de capacitatea sa de a putea ataca în continuare aeronavele militare rusești.

La mai bine de trei luni de la începerea războiului, Moscova nu a reușit nici până acum să-și impună supremația aeriană rusă în războiul cu vecinul său.

Prima fază a războiului

La începutul invaziei, pe 24 februarie, Rusia s-a folosit de rachetele balistice și de croazieră pentru a distruge radarele armatei ucrainene, aflate la sol. Următorul pas, preconizat de experți, era ca forțele aeriene ruse să atace și să distrugă la scară forțele aeriene ale Ucrainei, însă lucrul acesta nu s-a întâmplat.

În prima parte a războiului, Rusia a mizat mult pe trimiterea de soldați și armament terestru pentru a cuceri Ucraina.

Luptând pe mai multe fronturi și cu speranța că războiul se va sfârși în doar câteva zile, odată cu ocuparea Kievului, Kremlinul a aruncat mai mult echipament militar terestru în joc.

Un soldat al unei unități de apărare teritorială a Ucrainei inspectează resturile unui avion rusesc de luptă Sukhoi Su-34, prăbușit în regiunea Cernigăului, Ucraina, 6 aprilie 2022.
Un soldat al unei unități de apărare teritorială a Ucrainei inspectează resturile unui avion rusesc de luptă Sukhoi Su-34, prăbușit în regiunea Cernigăului, Ucraina, 6 aprilie 2022.

Avioanele de luptă ucrainene au continuat să zboare la altitudini mici și să atace ținte aflate la sol, iar în câteva cazuri acestea ar fi interceptat și doborât cu succes inclusiv elicoptere ale armatei ruse.

Lipsa bombardierelor rusești și a avioanelor de luptă ale Kremlinului le-a permis soldaților ucraineni să doboare elicopterele armatei ruse cu ajutorul rachetelor americane Stinger și fără riscul unor repercusiuni grave.

La sol, coordonarea slabă dintre soldații ruși a dus la răspândirea pagubelor materiale și umane.

În 5 iunie însă, mai multe rachete rusești au lovit ținte din Kiev. Au fost lansate dinspre Marea Caspică, potrivit Reuters, care citează oficiali ucraineni, de bombardiere strategice cu rază lungă Tupolev Tu-95.

În timpul ambuteiajelor militare din nordul Ucrainei, când o coloană de vehicule militare a rămas blocată în drumul său către Kiev din cauza lipsei combustibilului, sistemele de rachete sol-aer, aflate în dotarea coloanei militare, au rămas inactive, fapt ce le-a permis ucrainenilor să-i atace ușor din aer.​

Situația din Donbas

În ultimele luni, situația de pe frontul din estul Ucrainei pare să încline ușor în favoarea Rusiei.

Sistemele de rachete sol-aer ucrainene SA-11 și SA-8 – cu rază medie sau scurtă de acțiune – suferă de uzură din cauza folosirii lor constante încă de la începutul luptelor. Potrivit organizației RAND, cele mai afectate ar fi bateriile de rachete SA-8, aflate foarte aproape de linia frontului.

În aceste condiții, la finalul lunii mai, SUA a promis mai multe rachete cu rază lungă de acțiune Howitzer, care să fie folosite drept baraj de artilerie de la lungă distanță. Însă echipamentul militar promis de Occident trebuie să ajungă la timp, înainte ca Donbasul să cadă în întregime în mâinile Rusiei.

La data de 2 iunie, aproape întreaga regiune Lugansk se afla sub ocupația soldaților ruși. Potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, aproximativ o cincime din întregul teritoriu al țării sale se află ocupat de forțele Kremlinului. Acestea includ peninsula Crimeea și estul Ucrainei (7%), dar și alte teritorii ocupate odată cu invazia din 2022.

Aproximativ 12 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, în timp ce 5 milioane dintre ei (femei și copii) s-au refugiat în străinătate.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG