Linkuri accesibilitate

Infografice | Câte miliarde de euro a plătit UE pentru petrolul rusesc de la începutul războiului din Ucraina


Pentru unii analiști occidentali, embargoul, chiar și parțial, impus de UE petrolului rusesc este una dintre cele mai importante lovituri pe care le primește Kremlinul de la decizia invadării Ucrainei, în 24 februarie. Foto: Președinta CE, Ursula von der Leyen, 31 mai, Bruxelles.
Pentru unii analiști occidentali, embargoul, chiar și parțial, impus de UE petrolului rusesc este una dintre cele mai importante lovituri pe care le primește Kremlinul de la decizia invadării Ucrainei, în 24 februarie. Foto: Președinta CE, Ursula von der Leyen, 31 mai, Bruxelles.

Consiliul European a decis, luni seară, să acorde un nou ajutor financiar Ucrainei. Au fost aprobați 9 miliarde de euro. Kremlinul a primit de la începutul războiului 30 de miliarde doar pentru petrol.

Rusia a încasat de la țările Uniunii Europene 30 de miliarde de euro doar pentru petrol, de la începutul invaziei ordonate de Vladimir Putin (24 februarie), până marți, 31 mai, potrivit datelor organizației independente Centrul pentru cercetare în energie și aer curat (CREA). Acestora li se adaugă alte 25 de miliarde de euro pentru gaze.

Acordul la care s-a ajuns marți dimineață, în urma concesiilor făcute Ungariei, privează totuși Rusia de venituri importante.

Aceasta va pierde, după finalul lui 2022, 90% din cantitatea de petrol pe care o exportă azi către țările membre UE.

Potrivit BBC, Rusia asigură în prezent 27% din importurile europene de petrol și 40% din importurile de gaze, încasând (pentru ambele) circa 400 de miliarde de euro pe an.

Suma pe care țările europene o achită Rusiei pentru energie (petrol și gaze) era estimată luna trecută la aproape 800 de milioane de euro în fiecare zi, potrivit AP.

Calculele analiștilor organizației Bruegel din Bruxelles arătau că Europa trimite zilnic Rusiei aproape 420 de milioane de euro pentru petrol și peste 370 de milioane de euro pentru gaze.

Pierderile Ucrainei din primele trei luni de război sunt estimate la peste 85 de miliarde de euro, potrivit datelor transmise săptămâna trecută Europei Libere România de Banca Națională a Ucrainei.

Față de distrugerile estimate de BNU, prim-ministrul țării, Denis Șmîhal, spunea recent că suma necesară reconstruirii Ucrainei era situată la circa 500 de miliarde de euro.

Sumele pe care le pierde Rusia odată cu impunerea embargoului asupra importurilor de petrol nu pot fi comparate cu pierderile umane, dar pentru Rusia, veniturile din energie reprezintă circa 40% din Produsul Intern Brut (PIB) anual.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus de nenumărate ori în ultimele luni că banii europeni alimentează „mașina de război” a Kremlinului.

Potrivit CNN, Germania, Olanda și Polonia au fost, în 2021, cei mai mari importatori de petrol rusesc, ca volum. Țările cu cea mai mare procent de petrol rusesc din necesarul de pe piața externă au fost:

  • Malta, care și-a important întregul necesar de petrol din Rusia;
  • Slovacia - 77% din petrolul importat a fost rusesc;
  • Lituania - 75%;
  • Bulgaria - 64%;
  • Finlanda - 63%;
  • Bulgaria - 64%;
  • România - 57%;

Sumele plătite de Europa Rusiei pentru energie, sute de miliarde anual, sunt, admitea încă din luna aprilie șeful diplomației europene, Josep Borrell, semnificativ mai mari decât ajutorul financiar dat până acum Ucrainei.

Dacă atunci, transmitea Euronews, UE aprobase un ajutor de un miliard de euro, față de cele 35 de miliarde plătite Rusiei pentru energie (de la începutul războiului), marți dimineață UE a aprobat 9 miliarde, față de cele aproape 57 de miliarde plătite Rusiei din 24 februarie până acum pentru energie.

Embargoul decis de UE, chiar și parțial, va face ca Rusia să piardă din venituri. Măsura va avea efecte și pe piețele globale, prin oscilațiile de preț.

Josep Borrell admitea, marți, că UE nu poate opri Rusia să vândă pe alte piețe decât cea europeană, dar, spunea el, decizia Uniunii de a renunța la importurile de petrol din Rusia va afecta posibilitatea acesteia de a finanța războiul din Ucraina.

„Sigur, nu putem opri Rusia de la a exporta pe alte piețe, nu suntem atât de puternici, dar suntem, totuși, cel mai important client al ei”, a spus Borrell.

Deocamdată, India s-a dovedit deja, un client important, cu achiziții din Rusia de 700.000 de barili pe zi în luna mai, după cum relata luni The New York Times.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG