Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat al SUA, în vizită la Bruxelles: „Rusia a deschis cutia Pandorei”


Ministrul de Externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul întâlnirii de urgență a miniștrilor de externe NATO și UE, pe fondul războiului din Ucraina, Bruxelles, Belgia, 4 martie 2022.
Ministrul de Externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul întâlnirii de urgență a miniștrilor de externe NATO și UE, pe fondul războiului din Ucraina, Bruxelles, Belgia, 4 martie 2022.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a participat joi la o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ale Uniunii Europene. În timpul întâlnirii, Blinken a declarat că „vrem să facem tot ce ne stă în cale să punem capăt conflictului”.

Înainte de întâlnirea la care a participat și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, secretarul american de stat s-a întâlnit cu liderul diplomației UE, Josep Borrell, pe care l-a felicitat pentru decizia de a sancționa Rusia și de a oferi sprijin militar Ucrainei.

Josep Borrell a declarat că Rusia a declarat într-un mod „barbar” război Ucrainei.

Alături de oficialul american și liderii europeni, la întâlnirea de la Bruxelles au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, și ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

Oficialul român a transmis în cadrul acestei întâlniri că salută efortul umanitar depus de Republica Moldova și îi oferă acesteia sprijinul necesar pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Acesta este războiul lui Putin”, a spus el. „Iar Putin trebuie să pună capăt războiului”.

„Trebuie să se oprească”, a transmis Blinken în timpul întâlnirii cu miniștrii de externe ai UE. Acesta a continuat să vorbească despre ordinea mondială impusă după cel de-al Doilea Război Mondial, adăugând că „dacă permitem acestor principii să fie puse la îndoială, cum face Putin acum, cu tupeu, acest lucru va deschide o cutie a Pandorei plină de probleme”.

Liderii europeni încă iau în calcul ce fel de măsuri mai pot lua împotriva Rusiei. La momentul actual, aceștia discută despre încetarea dependenței Uniunii Europene față de gazul rusesc – o decizie ce ar afecta grav gospodăriile europene.

„În urmă cu o săptămână v-am spus că totul se află pe masa discuțiilor. Și ați văzut că totul se află pe masă, deoarece unele măsuri la care nimeni nu se aștepta să fie luate au fost luate”, a transmis Borrell. „Așa că totul rămâne pe masă”.

„Tată, nu muri!” Forțele Rusiei ucid civili în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00

Uniunea Europeană a decis săptămâna aceasta să ofere sprijin militar Ucrainei, inclusiv prin trimiterea și finanțarea de nou echipament soldaților ce luptă pe front.

Acțiunile Rusiei în Ucraina devin din ce în ce mai violente și pun în pericol nu doar pacea, dar și siguranța întregului continent. Vineri dimineață, aceasta a lansat mai multe rachete înspre Centrala Nucleară de la Zaporojie, afectând una dintre clădirile aflate pe premisa complexului energetic. Oficialii americani și ucraineni au afirmat ulterior că siguranța centralei nucleare a fost „asigurată”.

La momentul actual, nu se cunoaște numărul exact al morților (civili sau soldați) rezultați de pe urma conflictului militar din Ucraina. Surse ONU susțin că aproximativ 331 de civili au murit până în prezent, în timp ce Guvernul ucrainean susținea la data de 2 martie că peste 2.000 de civili au murit împușcați sau în urma bombardamentelor organizate de armata rusă pe teritoriul Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG