Linkuri accesibilitate

Săptămâna viitoare se reiau negocierile pentru alegerea procurorului-șef european. Consiliul UE rediscută susținerea pentru Bohnert


Laura Codruța Kovesi, pe aeroportul Otopeni, la revenirea de la audierile din Parlamentul European, în primăvara acestui an

Negocierile privind desemnarea procurorului-șef european dintre Parlamentul European și Consiliul UE se vor relua săptămâna viitoare, cel mai probabil pe 17 septembrie, în condițiile în care, oficial, candidatul francez Jean Francois Bohnert nu s-a retras.

Surse din cadrul Consiliului European au declarat pentru corespondentul de la Bruxelles al Europei Libere că în acest moment candidatul francez Jean Francois Bohnert este încă susținut de Colegiul ambasadorilor europeni la Bruxelles, însă opțiunea lor s-ar putea îndrepta către Laura Codruța Kovesi, după ce va avea loc reuniunea de săptămâna viitoare a echipelor de negociere.

Negocierile se reiau în contextul în care Parlamentul European are o nouă componență, iar fostul legislativ al UE a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi. De partea cealaltă, Consiliul UE este neschimbat, acolo sunt aceiași ambasadori ai țărilor membre ale UE, care, în trecuta rundă de negocieri l-au avut ca favorit pe procurorul francez Bohnert, care, între timp, a fost desemnat procuror-șef al Parchetului antifraudă de la Paris.

Surse apropiate negocierilor au declarat pentru Europa Liberă că Bohnert este în competiție încă. Deși au existat informații că Franța ar urma s-o susțină pe Kovesi, care au fost furnizate de președintele Iohannis și de liderul Renew Europe din PE, Dacian Cioloș, Bohnert a declarat că nu se retrage din competiția pentru alegerea primului procuror EPPO. Declarațiile politicienilor români au avut la origine promisiunea președintelui francez, Emmanuel Macron, aflat într-o campanie pentru a deveni liderul Europei.

Sprijinul în favoarea lui Kovesi a fost reafirmat de mai multe entități politice europene în momentul împărțirii, în vară, a celor mai importante funcții din arhitectura UE - șefia Comisiei Europene, președinția PE, înaltul reprezentant pentru politică externă și președintele Băncii Centrale Europene, care au revenit, toate, țărilor din vest. Pe acest fond a apărut în discuție și funcția de procuror-șef european, care are o procedură clară de desemnare, și care nu fusese încheiată în fosta legislatură, blocajul intervenind în negocierile dintre PE și Consiliul UE.

Până la reluarea negocierilor între cele două instituții care vor desemna prin consens procurorul-șef al EPPO, Parlamentul European și-a desemnat echipa care îl va reprezenta.

  1. Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania
  2. Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), S&D, Spania
  3. Maite Pagazaurtundua, vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Renew, Spania

Președintele PE, David Sassoli, a anunțat că Parlamentul își menține susținerea pentru Kovesi, imediat după constituirea noului legislativ european. La nivel de grupuri politice ale PE, popularii și Renew au anunțat că o susțin pe Kovesi.

Pe Laura Codruța Kovesi, în schimb, nu o sprijină Guvernul Dăncilă. Și după ce a fost exprimat sprijin internațional în favoarea lui Kovesi, în urma alegerilor europene, Viorica Dăncilă a declarat că fosta șefă a DNA ar trebui să-și rezolve problemele cu justiția.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG