Secția pentru judecători a CSM invocă declarațiie făcute de Alex Florența cu ocazia prezentării raportului de activitate al DIICOT pentru anul 2024.
Florența a zis că: „asistăm la soluţii ale instanţelor de la suprinzătoare la apoplexice şi la reconfigurare de practică judiciară şocantă”.
Magistrații CSM spun că afirmațiile „au provocat indignare în cadrul sistemului judiciar şi constituie un atac inadmisibil la independenţa judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cauzelor penale”.
Ei i-au cerut lui Florența să manifeste „prudență și rezervă” în declarațiile pe care le face, pentru că acestea au rolul de a influența precepția cetăţenilor asupra calităţii actului de justiţie şi implicit a legalităţii hotărârilor judecătoreşti pronunţate.
Ministerul Public a reacționat imediat la acuzațiile care veneau de la CSM.
Prin intermediul paginii oficiale a instituției, procurorul general a respins interpretările „potrivit cărora afirmațiile sale ar reprezenta critici la adresa hotărârilor judecătorești”.
Florența mai spune că „respectă pe deplin independența judecătorilor și dorește să reafirme angajamentul său și al Ministerului Public în ceea ce privește cooperarea loială și respectul reciproc între judecători și procurori pentru realizarea unui act de justiție corect și profesionist”.
Florența mai spune că prin declarațiile care i-au fost criticate doar a analizat activitatea procurorilor DIICOT, pornind de la țintele stabilite în anul 2023, rezultatele obținute în anul 2024 și obiectivele pentru anul în curs.
În acest context, procurorul general spune că doar a menționat „modificările legislative și revirimentele de practică judiciară, care au dus la variații în privința ratei de achitare (creșterea -n.r.).”
Secția de procurori a CSM nu a avut nicio reacție la declarațiile publice ale lui Alex Florența. Nu este pentru prima dată când Alex Florența revine asupra propriilor afirmații.
În urmă cu aproximativ o lună, în contextul scandalurilor legate de promovarea legionarismului, Parchetul General a susținut că nu are legislație pentru a-i trage la răspundere pe cei care promovează cultul personalității liderilor Mișcării Legionare.
Ulterior, același Parchet General a anunțat că se va implica în modificarea legii astfel încât ea să poate fi aplicată.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.