Linkuri accesibilitate

Diplomatul rus din centrul scandalului de otrăvire cu ricină a unor oficiali cehi se află încă la Praga


Andrei Konchakov, director al Centrului Rus pentru Cultură și Știință din Praga
Andrei Konchakov, director al Centrului Rus pentru Cultură și Știință din Praga

Andrei Konchakov a ajuns pe 14 martie pe aeroportul Vaclav Havel cu o cursă de la Moscova. Cetățeanul rus, de 34 de ani, locuise în capitala Cehiei de ani de zile iar de curând fusese numit director al unor institute de stat rusești care funcționează la Praga, în virtutea cărora căpătase statut de diplomat.

Cam atâta se știe. Presa cehă a publicat acuzații explozive la adresa lui.

De la stânga la dreapta Zdenek Hrib, Ondrej Kolar și Pavel Novotny, presupusele ținte ale unui complot rus
De la stânga la dreapta Zdenek Hrib, Ondrej Kolar și Pavel Novotny, presupusele ținte ale unui complot rus

La începutul lunii aprilie, revista de investigații Respekt a citat un oficial din domeniul securității care spunea că o persoană, care nu a fost numită, avea o valiză care conținea o otravă toxică - ricin. De aici încolo, Respekt a dezvăluit un plan de otrăvire a trei oficiali praghezi membri în administrația locală care fie au susținut sau fie au aprobat acțiuni care au înfuriat Moscova.

Poliția a autorizat protejarea 24 de ore din 24 a celor trei oficiali - primarul Pragăi, Zdenek Hrib, și primarii a două sectoare ale capitalei cehe, Ondrej Kolar și Pavel Novotny.


Hrib a aprobat redenumirea pieței din fața Ambasadei Ruse din Praga cu numele lui Boris Nemțov, politicanul rus asasinat în 2015, un critic vocal al președintelui rus, Vladimir Putin. La rândul său, Kolar a aprobat îndepărtarea, din sectorul său, a unei statui a lui Ivan Konev, mareșalul sovietic care a condus forțele militare din Cehoslovacia în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În fine, cel de-al treilea, Novotny, avea în sectorul său un monument în memoria Armatei Vlasov, care a purtat numele generalului rus Andrei Vlasov, cel care a defectat din armata sovietică și a luptat o perioadă sub comandament nazist. Armata Vlasov era formată din prizonieri de război ai URSS și din veterani ai Armatei Albe, anti-comunistă.

Analiști occidentali în domeniul securității afirmă că, în dacă se dovedesc adevărate acuzațiile la adresa Rusiei, avem de-a face cu una dintre cele mai îndrăznețe și lipside de pudoare acțiuni ale Kremlinului într-o țară membră a NATO și a UE de când Vladimir Putin a venit la putere, în urmă cu 20 de ani.

Rusia, acuzată că a condus numeroase atacuri la adresa celor pe care îi percepe ca inamici - cel mai recent fiind cazul Skripal, în care un fost ofițer de informații rus și fiica sa au fost otrăviți cu neurotoxină - a negat acuzațiile și a susținut că este ținta unei campanii de defăimare.

După două luni de la sosirea la Praga cu geanta în care susține că avea „dezinfectanți și bomboane”, aparent Konchakov rămâne la ambasada rusă din Praga, în vreme de oficialii cehi nu au cerut expulzarea sa.Rusia a cerut protecția poliției pentru el, susținând că ar fi fost supus unor amenințări neprecizate.

Cehia anunță că poliția investighează informațiile publicate inițial de revista Respekt, după ce un serviciu secret a înaintat o solicitare oficială în acest sens. Ministrul de externe ceh,Tomas Petricek, a declarat că orice măsură împotriva diplomatului rus va fi luată după raportul polițiștilor.


Totuși, pe măsură ce investigația continuă, analiști consideră că ar putea apărea obstacole, din perspectiva mai multor factori, inclusiv cele cauzate de imunitatea diplomatică, de opiniile diferite ale oficialilor cehi, de sensibilitatea pentru legăturile cu Rusia.

Președintele ceh Milos Zeman,unul dintre liderii pro-ruși din Uniunea Europeană, se pare că are reticențe în privința cazului, considerând ricina mai degrabă un „laxativ” decât o otravă.

Între timp, unii analiști pe probleme de securitate sunt de părere că ar fi posibil ca în loc de un complot cu ricină cărată prin aeroporturi să fi fost mai repede vorba de o stratagemă a Kremlinului menită să-i intimieze pe cehi.

„Cazul conține elemente ale unei campanii psihologice împotriva Cehiei, pentru a arăta dezaprobarea Rusiei față de recentele acțiuni din Praga”, a spus Ben West, un analist senior de la Stratfor.

Imunitate diplomatică

Konchakov figurează ca șef al filialei din Praga a Rossotrudnichestvo, o agenție de stat rusească pentru cetățenii ruși care locuiesc în străinătate, precum și ca director al Centrului Rus pentru Știință și Cultură, situat în imediata apropiere a ambasadei. Konchakov a primit statut diplomatic anul trecut.

Ambasada Rusiei la Praga este cea mai numeroasă misiune diplomatică din Cehia, cu 140 de angajați. Agenția de contrainformații a Cehiei a atras atenția de multă vreme că ambasada din Praga s-a aflat într-o poziție centrală în cadrul spionajului rus, nu doar raportat la Cehia, dar și la întreaga Europă.

„O problemă pe termen lung rămâne dimensiunea mare a personalului misiunii diplomatice a Rusiei în Cehia, care ridică riscul intrării în contact al cehilor cu un serviciu secret al unei puteri străine”, se arată în raportul anual pe 2019 al Agenției de contrainformații a Cehiei, BIS.

Diplomații se bucură de o imunitate puternică potrivit legii locale, care aplică o convenție internațională adoptată la Viena în 1961. Printre privilegii se află imunitatea față de legile locale, precum și imunitatea valizelor diplomatice, care nu pot fi controlate. Este vorba și despre bagajele care trec prin aeroporturi, ceea ce, în cazul diplomatului rus a însemnat că nu a fost controlat la vamă și ar fi putut trece cu ricina fără să fi fost observat.

„Kremlinul a folosit o tehnică similară în asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, în 2006, și în tentativa de asasinare din 2018 a lui of Sergei Skripal,"a spus William Courtney, fost diplomat american cu experiență în relațiile cu Rusia și blocul sovietiv, acum colaborator al unui think tank, RAND Corporation.„In ambele cazuri, un oficial de la Moscova s-a furișat cu otrava exotică în țara respectivă și, după finalizarea operațiunii, au fost deconspirați public”, a adăugat Courtney.

Câtă vreme Konchakov are rang diplomatic, autoritățile cehe nu-l pot aresta, însă îl pot declara persona non grata și îl pot expulza, a mai arătat Courtney.

Și analistul de la Stratfor atrage atenția că investigația poliției este complicată și pentru că ambasada și personalul nu pot fi percheziționați fără să fie creat un incident diplomatic de anvergură.

Poliție și Politică?

Zeman, care a criticat sancțiunile UE impuse Rusiei în urma conflictului din Ucraina și a cerut în trecut referendum pentru ca Cehia să devină membră a NATO și a UE, a spus în clar că nu ia în serios acuzațiile la adresa Rusiei și că serviciile secrete din țara sa nu au expulzat agenți ruși.

Președintele, care are puteri mai mici decât premierul, a spus la postul public de radio că „ricina nu este o otravă, ci un laxativ. El a sugerat că politicienii locali care erau ținte ale unui eventual atac cu ricină se aflau în căutare de publicitate, în condițiile în care niciunul dintre ei nu ceruse protecția poliției.

„Când un politician este la un nivel mediocru, încearcă să atragă atenția prin orice mijloc, fie printr-un scandal sexual, furând bani sau chiar și în acest mod”, a spus Zeman, președinte al Cehiei din 2013.

Hrib, care provine din partidul anti-sistem Pirat și care este o figură emblematică a noului val e politicieni cehi, a cotracarat acuzațiile lui Zeman. „Președintele ceh ar trebui să-și sprijine cetățenii, nu să apere interesele unei puteri străine”, a spus Hrib.

Novotny, care este fost jurnalist de investigații, a spus că Zeman este „un bătrân senil”.

Milos Zeman
Milos Zeman

Din tabăra lui Zeman au venit întăriri pentru Konchakov, despre care un colaborator apropiat al președintelui a spus că îl cunoaște pe diplomatul rus și că „este un băiat bun”. Este vorba despre Zbytek Zdenek, ofițer în perioada Cehoslovaciei comuniste, pe care presa locală îl descrie ca fiind eminența cenușie din anturajul prezidențial, cu contacte înalte la Kremlin. Zdenek are birouri închiriate în aceeași clădire în care funcționează și centrul cultural condus de Konchakov.

Un specialist în chestiuni de securitate, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a spus că serviciile secrete cehe probabil au suficiente indicii despre care dintre diplomații ruși este angajat în acțiuni de spionaj, însă, în actualul caz, al ricinei, este nevoie de dovezi puternice pentru a trece la acțiune. El a mai spus că această poveste are și implicații politice, care ar putea constitui un obstacol în ancheta autorităților de la Praga, de vreme ce guvernul condus de Andrej Babis ar putea fi îngrijorat de o eventuală pierdere a sprijinului Partidului Comunist din Moravia și Boemia, aflat sub influența lui Zeman.

Un truc rusesc?

Christo Grozev, a jurnalist al grupului de investigații Bellingcat, spune că nu a găsit suficiente dovezi că povestea cu ricina este corectă. El spune că este posibil ca informația legată de transportarea ricinei în bagajul diplomatului să fi fost venită pe filiera unui alt serviciu secret în care autoritățile nu au încredere deplină.

Alți analiști sunt de părere că Rusia s-ar fi putut afla încă de la început în spatele acuzațiilor de complot pentru a intimida autoritățile cehe.

West spune, de pildă, că ricina a fost folosită în asasinarea cu umbrela a disidentului bulgar Gheorghi Markov, în 1978, însă analistul se întreabă dacă asistăm la întoarcerea Kremlinului la această toxină, în condițiile în care există moduri mai eficace de a ucide.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG