Linkuri accesibilitate

Statul menține plafonarea la prețul energiei. Sebastian Burduja: Ministerul Energiei are 1,8 miliarde de lei datorie către furnizori


Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat la Prima News că va menține prețul plafonat la energia electrică.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat la Prima News că va menține prețul plafonat la energia electrică.

Schema de plafonare a preţului la energie a costat România 15 miliarde de lei în 2022, iar în această iarnă va costa nouă miliarde de lei, iar 2023 va costa aproximativ trei miliarde de lei, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Prima News.

Ministrul a spus că preţul gazelor şi energiei electrice a scăzut faţă de vârful crizei energetice și de aceea costă acum mai puțin.

„De ce am insistat să păstrăm schema de compensare – plafonare, tocmai că evoluţiile în piaţa globală sunt impredictibile, e un conflict în Ucraina, e un conflict în Orientul Mijlociu, nu ştiu ce va face Iranul sau Arabia Saudită, dacă acest conflict se va extinde”, a mai spus Sebastian Burduja la Prima News.

Prețul la energiei electrice va rămâne plafonat, în condițiile în care România are al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Până acum, aproximativ cinci milioane de gospodării au plătit 35 de lei la curent electric pe lună, potrivit ministrului.

Burduja a fost întrebat care este suma pe care o alocă România de la bugetul de stat pentru această plafonare.

„Vă spuneam, anul ăsta a undeva la nouă miliarde de lei. Acum, în total, schema a costat undeva la 21-22 miliarde de lei. E adevărat, trebuie să ştim cu toţii diferenţa între preţul la factură şi preţul din piaţă a fost şi este suportată de furnizori şi furnizorii vin către Ministerul Energiei şi către Ministerul Muncii şi sunt cele două ministere care decontează aceste facturi după validare de către ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei şi ne spun aveţi să ne daţi bani”, a prezicat ministrul Energiei.

Pentru că facturile românilor să fie mai mici, diferența dintre prețul din piață și preșul facturii la energie îl usportă funizorii, dar îl decontează statul. În aceste condiții, Ministerul Energiei are aproximativ 1,8 miliarde de lei datorie către furnizori.

„Furnizorii s-au dus către bănci, au făcut credite, au costuri cu dobânzile, au o expunere destul de mare în sectorul bancar, deci e o situaţie care nu e uşor de gestionat, dar cred că în următoarele luni putem să o degrevăm şi mizăm pe faptul că la început anului viitor, cu un nou buget, vom putea să recuperăm din aceste sume datorate”, a mai precizat ministrul Energiei.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG