Linkuri accesibilitate

Secretul Germaniei pentru mortalitatea redusă la Covid-19. Doctor: „Vaccinul este singura soluție pentru a opri pandemia”


Andrej Trampuz, director of the laboratory for infectious disease research in Berlin.
Andrej Trampuz, director of the laboratory for infectious disease research in Berlin.

Cât mai durează până la găsirea unui vaccin împotriva coronavirusului și de ce Germania are atât de puține decese, deși a înregistrat atât de multe cazuri de Covid-19?

Medicul Andrej Trampuz, șeful laboratorului de cercetare a bolilor infecțioase de la Universitatea de Medicină din Berlin, explică într-un interviu pentru Europa Liberă cum gestionează Germania eficient pandemia de coronavirus. Este vorba despre o combinație între un sistem de sănătate foarte bine pus la punct și testarea masivă a populației pentru găsirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Specialistul german arată că, cu cât ai detectat mai multe cazuri de infecție, prin testare, cu atât rata mortalității scade, matematic vorbind. Estimarea sa este că, chiar și în Germania, există probabil până la de zece ori mai multe persoane care au contractat boala, față de cazurile raportate oficial, după testare.

5 lucruri despre testele de coronavirus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Europa Liberă: Cât de aproape suntem să avem un test scalabil la nivel global, pentru Covid-19?

Andrej Trampuz: „Întrebarea este dacă vom avea destule teste pentru a testa toate persoanele. Deja există teste pentru mase, dar nu sunt teste rapide. Avem rezultatele peste o zi sau două. Ceea ce ar fi nevoie, pentru perioada în care carantina se va sfârși, este un test rapid și să îi urmărim pe cei testați pozitiv. Deci avem nevoie de un test rapid, precum exsudatul din gură, și avem nevoie de o aplicație digitală care să poată ține evidența acestora. Am putea avea ambele lucruri într-o lună sau două, adică după vârful pandemiei, și am putea acoperi perioada până când va apărea vaccinarea”.

Europa Liberă: Cât de curând ar putea să apară un test global de sânge pentru imunitate, așa cum sugerează unii?

Andrej Trampuz: „Există deja un test de sânge care detectează anticorpii și arată dacă ne-am vindecat deja de la o infecție. Deci, nu are legătură acum, cu gestionarea pandemiei. Este mai mult un instrument pentru a vedea cum se răspândește virusul și cine este imun. Dar cu măsurile din prezent, sub 10% dintre oameni vor fi infectați. Deci, este folositor doar pentru o minoritate, nu ajută mult în gestionarea pandemiei”.

Europa Liberă: Cât de îndepărtată este perspectiva unui vaccin? Unii sugerează că până la 18 luni.

Andrej Trampuz: „Vaccinul este singura soluție pentru a opri această pandemie. Și sperăm să îl avem cât mai curând posibil. Sunt grupuri care muncesc zi și noapte pentru a dezvolta acest vaccin și sperăm cu toții că va fi gata pentru populație la finalul acestui an sau la începutul anului viitor, cel mai târziu”.

Europa Liberă: Dacă ar fi să rezumați experiența Germaniei, de ce acolo rata deceselor este atât de mică, în jur de 2%, comparativ cu alte țări ca Italia, unde este peste 10%, sau Spania sau SUA? Care este secretul succesului german în reducerea mortalității?

Andrej Trampuz: „Germania are într-adevăr o rată a deceselor scăzută, în jur de 2%. Alte țări care nu au un sistem atât de bun de sănătate, au fost copleșite de numărul mare de infecții și pur și simplu nu au putut să îngrijească toți pacienții. Deci, înainte să ajungă la terapie intensivă, oamenii au murit de forme grave de pneumonie. Acest lucru arată că sistemul de sănătate (german) este în formă bună și de o bună calitate. Dar totuși, 2% este o rată mare a mortalității, gândiți-vă că avem în fiecare zi mii și mii de noi infecții. Deci nu putem scădea mortalitatea sub 2%, dar cu siguranță putem preveni noile infecții la populație, lucru care acum este cea mai importantă sarcină a noastră, precum și aceea de a preveni, mai ales la persoanele mai vulnerabile, infecțiile mortale – la acele persoane peste 65 de ani sau care au o boală cronică”.

Europa Liberă: Poate că unul dintre motive este testarea masivă din Germania, care arată tabloul real al numărului de oameni infectați, spre deosebire de Spania sau Italia, unde variază și probabil sunt de câteva ori mai multe persoane infectate, dar ei nu au resursele să le testeze, la timp și eficient?

Andrej Trampuz: „Este adevărat, cu cât vom găsi mai mulți oameni testați pozitiv sau oameni infectați… Dar chiar și în Germania, probabil că avem de trei până la zece ori mai mulți oameni infectați decât o arată rezultatele testelor. Dar în alte țări, poate că sunt de 30 de ori mai mulți, iar acești oameni continuă să răspândească și să îmbolnăvească alți oameni. De aceea, în toate țările europene strategia este să izoleze întreaga populație. Teoretic, oricine poate fi infectat și pentru a preveni transmisia mai departe, am încetat să mai avem contacte cu alți oameni, iar când contactul este necesar, de exemplu când ești la spital, toată lumea poartă mască, pentru a preveni răspândirea virusului”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG