Linkuri accesibilitate

Ședința coaliției, eșec total. USR PLUS a depus moțiune de cenzură alături de AUR


Premierul și reprezentanții USR PLUS nu au ajuns la nicio înțelegere
Premierul și reprezentanții USR PLUS nu au ajuns la nicio înțelegere

Ședința coaliției de vineri seară s-a încheiat după circa o oră, fără nicio înțelegere între premier și USR PLUS.

UPDATE - Miniștrii USR PLUS își vor da demisia din Guvern la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil luni, a anunțat liderul USR PLUS, Dacian Cioloș vineri seară, la Digi 24. „În această seară am decis ca la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil luni, vor pleca. Nu poți pleca pe nepusă masă, ei au proiecte în desfășurare”, a explicat Dacian Cioloș, citat de Mediafax.

Dacian Cioloș a mai spus că nu știe dacă premierul Florin Cîțu îi va revoca din funcții pe miniștrii USR PLUS. ​„Nu știu ce are de gând domnul Cîțu, colegii au decis să-și depună mandatul”, a precizat Cioloș.

***

După eșecul discuțiilor, liderii USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, au anunțat vineri seară că au luat decizia depunerii moțiunii de cenzură la Parlament, în aceeași seară, potrivit mandatului primit cu două ore în urmă de la Comitetul Politic al partidului.

Aceștia au explicat că nu intenționează să renunțe la asocierea cu PNL și UDMR și că își doresc ca această coaliție să continue, dar fără Florin Cîțu la conducerea guvernului.

„Am depus moțiunea de cenzură. Credem că în momentul în care PNL va propune un nou premier coaliția va putea să continue. Săptămâna viitoare ne vom depune demisiile. Florin Cîțu nu mai are sprijinul politic al lui USR PLUS. Parlamentul va decide... noi vom merge în opoziție dacă Guvernul nu o să cadă. Dacă moțiunea trece, noi ne vom așeza la discuții cu PNL și UDMR”, a spus Dan Barna.

AUR revendică mare parte din textul moțiunii

La scurt timp de la apariția textului moțiunii, intitulateDemiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, liderii AUR au revendicat mare parte din textul moțiunii.

Claudiu Târziu, co-președintele AUR, a declarat vineri seară la Parlament că se bucură că „USR a lăsat departe orgoliile și susține moțiunea de cenzură” și că „textul ne aparține în mare parte”, a mai spus liderul AUR.

„În urma discuțiilor cu cei de la USR am mai ajustat textul, dar în linii mari a rămas la fel. Ne bucurăm să vedem că cei de la USR au lăsat orice orgoliu departe și susțin acest text care ne aparține în mare parte. Sperăm că și PSD o să voteze moțiunea și să cadă acest Guvern”, a declarat Claudiu Târziu, co-președintele AUR.

PSD, USR PLUS și AUR au împreună numărul necesar de parlamentari pentru a da jos Guvernul. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată este nevoie de 234 de voturi.

Ce conține moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!„

Potrivit documentului, demersul USR PLUS pornește de la premisa că guvernul Cîțu nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cu toate acestea, toate reproșurile aduse guvernului privesc doar persoana premierului: de la problemele sale din trecut până la profilul său actual, care-l arată „incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid.”

Cele mai importante pasaje din textul moțiunii:

  • „Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România”
  • „Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor. Acest lucru este inadmisibil!”.
  • „Din păcate, premierul Florin Cîțu și cei care îl susțin au arătat unei țări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus decât interesele țării. Pentru a obține sprijinul necesar alegerii în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a imaginat și pus în aplicare un plan de finanțare a primarilor liberali cu bani de la bugetul național. Fără să instituie criterii clare de selecție a proiectelor, de monitorizare și auditare a acestora, Planul național de investiții „Anghel Saligny” este doar o pușculiță de partid.
  • „Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influențare a votului la congresul PNL, Florin Cîțu a demis ministrul Justiției și a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, așa cum se face într-un stat de drept.”
  • „Are România nevoie de investiții? Cu siguranță da. Dar la un plan național trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieșim din logica relațiilor de cumetrie și a baronilor locali pentru a construi o societate și o țară în care să se regăsească fiecare cetățean și în care accesul la sursele publice de investiții să se facă pe bază de merit și competență, nu pe baza carnetului de partid al primarului.”
  • „Acest om a avut grave probleme cu justiția din Statele Unite ale Americii. Pentru infracțiunile sale a fost încarcerat. De alte obligații, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat.”
  • „În România este acuzat că și-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri și că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras.”
  • „De când este în funcția de prim-ministru a acționat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid.”
  • „Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU!”
  • „Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?”
  • „Guvernarea nu este despre partide, despre împărțirea ministerelor și a bugetului, ci este despre oameni. Guvernarea trebuie să răspundă la întrebarea „cum să facem mai bună viața locuitorilor acestei țări?”. Acest lucru nu se poate face fără respectarea principiilor democratice și ale statului de drept.”
  • „Este evident că bunăstarea românilor nu contează pentru Florin Cîțu și guvernul pe care îl conduce. Ceea ce pare să conteze pentru acesta este doar lupta de putere din PNL. Pentru a se putea dedica competiției interne din partid, considerăm că este mai bine să îl degrevăm de responsabilitatea guvernării.”
  • „Guvernul condus de Florin Cîțu trebuie demis! România are nevoie de o nouă guvernare, legitimată prin votul Parlamentului și în a cărui componență să nu se regăsească persoane cu un trecut penal.”
  • „Doamnelor și domnilor senatori și deputați, Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a „băieților deștepți”! Votați pentru demiterea guvernului Cîțu!”

Context

Guvernul a adoptat vineri, în lipsa miniștrilor de la USR PLUS, Programul Național de Dezvoltare Locală 3 (PNDL 3) - „Anghel Saligny”, măr al discordiei între premierul Florin Cîțu și USR PLUS.

Niciuna dintre părți nu a făcut vreo concesie la ședința coaliției de vineri seară, au declarat surse din coaliției pentru Europa Liberă.

În concluzie, USR PLUS își va ține promisiunea și va depune moțiunea de cenzură, pentru care are 123 de semnături, cu cele ale AUR, iar pentru ca moțiunea să treacă are nevoie de 234 de voturi, așa că va fi nevoie și de votul PSD.

De altfel, președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat încă de vineri seară că partidul său va vota orice moțiune împotriva Cabinetului Cîțu, atrâgând atenția USR PLUS că încă face parte din acest guvern.

La rândul său, la întâlnirea coaliției de vineri seară, premierul Florin Cîțu a invocat sprijinul partidului său, motiv pentru care a exclus posibilitatea demisiei.

La scurt timp după anunțul premierului de vineri, privind adoptarea, reprezentanții USR PLUS au spus că au analizat programul Anghel Saligny și au ajuns la concluzia că va fi „cel mai mare jaf din banii românilor”.

Ei spun că niciun amendament al USR PLUS nu se află în forma adoptată vineri de Guvern și că „Florin Cîțu a ales să calce în picioare justiția și să legitimeze furtul din banii românilor.”

Imediat după adoptarea proiectului, înainte de ședința coaliției, l​iderii USR PLUS Dacian Cioloș și Dan Barna au anunțat că au primit mandat din partea Comitetului Politic al partidului, cu unanimitatea celor 400 de voturi, să-i retragă sprijinul politic premierului Florin Cîțu, la ședința coaliției și să-i ceară demisia.

De asemenea, aceștia au anunțat că, în cazul în care premierul nu va fi retras din fruntea guvernului, USR PLUS va depune moțiune de cenzură în cel mai scurt timp cu putință, posibil chiar în aceeași seară.

Adoptarea Programului Național de Dezvoltare Locală 3 „Anghel Saligny” a fost singurul punct pe ordinea de zi a guvernului de vineri la care miniștrii USR PLUS nu au participat.

În valoare de 50 de miliarde de lei, adoptarea sa a aruncat în aer coaliția PNL cu USR PLUS și s-a soldat cu demiterea ministrului de la Justiție, Stelian Ion (USR PLUS), pe motiv că nu și-ar fi dat avizul pentru proiect.

Premierul Florin Cîțu a spus vineri seară că îi va informa pe liderii europeni cu privire la asocierea USR PLUS cu AUR pentru moțiunea de cenzură menită să-l demită din fruntea guvernului.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunțat că răspunderea privind implementarea proiectelor finanțate prin programul Anghel Saligny revine autorităților locale, care beneficiază de investiții.

Construirea de rețele de alimentare cu apă, de sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice sunt investițiile care vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării PNDL3, botezat „Anghel Saligny” după numele inginerului gălățean, unul din pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția de structuri metalice și de beton armat și întemeietor al școlii de inginerie din România.

Adoptarea proiectului a tensionat relațiile în coaliția de guvernare, până la refuzul USR PLUS de a participa la ședința de guvern după ce premierul Florin Cîțu a încercat să forțeze miercuri introducerea sa pe lista suplimentară a ședinței de guvern fără un acord al coaliției de guvernare și fără ca proiectul să aibă toate avizele.

În aceeași seară, premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Stelian Ion de la Justiție pe motiv că a refuzat să-și dea avizul pe proiect și că s-ar opune modernizării României.

Stelian Ion a explicat însă că proiectul nu a ajuns la MJ cu toate avizele, în original, așa cum obligă legea pentru ca MJ să-l poată aproba.

USR PLUS a spus că nu se opune dezvoltării locale dar că „în forma susținută de premierul Cîțu, PNDL 3 este o hoție. Este programul becurilor de 1.800 de euro și al toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro. Programul celor 44,5 miliarde de lei scurși în buzunarele baronilor. Dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogățit baronii locali, moștenite de la Liviu Dragnea.”

Programul este destinat autorităților locale. PNL are peste 1.200 de primari, iar USR PLUS mai puțin de 60.

Florin Cîțu candidează la șefia Partidului Național Liberal în mai puțin de o lună iar programul adoptat prin ordonanță de urgență va profita liderilor locali ai partidului care-și vor da votul pentru o nouă conducere a PNL.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG