Situația în coaliție s-a complicat după ce premierul Florin Cîțu a anunțat, după o ședință de guvern care a durat un minut, că l-a revocat pe Stelian Ion (USR PLUS) din funcția de ministru al Justiției invocând opoziția sa față de PNDL 3.
UPDATE - Biroul Național al USR PLUS a decis într-o ședință încheiată după miezul nopții să retragă sprijinul politic acordat premierului Florin Cîțu.
De asemenea, partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș cere declanșarea de negocieri în coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern în care Stelian Ion va fi propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, a anunțat conducerea USR PLUS. De asemenea, Biroul Național al USR PLUS a decis convocarea Comitetului Politic pentru data de 11 septembrie.
UPDATE - Liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, vor merge joi la ședința coaliției cu mandat pentru a cere demisia premierului Florin Cîțu, condiționând rămânerea la guvernare de plecarea sa din fruntea guvernului.
UPDATE - Ministrul demis de la Justiție, Stelian Ion, a reacționat miercuri seară printr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook și l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că nu are respect pentru lege și pentru Constituție.
„Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.
În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.
Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.
Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.
UPDATE - Președintele USR PLUS, Dan Barna, a cerut demisia lui Florin Cîțu după ce premierul a anunțat că l-a demis pe ministrul Justiției Stelian Ion. El l-a acuzat de abuz de putere.
„Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern.
Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva.
Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris președintele USR PLUS pe pagina sa de Facebook după anunțul demiterii lui Stelian Ion.
Și celălalt președinte al USR PLUS, Dacian Cioloş, a reacționat: „Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției.
Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz.
UPDATE Premierul Florin Cîțu a anunțat că l-a remaniat pe ministrul Justiției, Stelian Ion.
„Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat! Decizia din această seară a fost una necesară”, a scris ulterior pe pagina sa de Facebook Florin Cîțu.
Ședința de guvern s-a încheiat, dar programul PNDL 3, mărul discordiei în coaliție, nu a fost adoptat.
USR PLUS s-a întrunit în Biroul Politic pentru a decide cu ce mandat merg liderii partidului la ședința coaliției de dimineață.
Liberalii și-au mobilizat activul de partid pentru a ține ședința de guvern în lipsa miniștrilor USR PLUS. Secretarul de stat în ministerul Economiei, Daniela Nicolescu (PNL) a fost chemată de la mare pentru a participa la ședința de guvern în locul titularului de la USR PLUS, Claudiu Năsui.
„Nu am dat nici o delegare niciunui secretar de stat pentru reprezentarea Ministerului Economiei la ședința de guvern", a declarat Claudiu Năsui pentru Europa Liberă.
Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS din Cameră a făcut înainte de ora 21.00 un ultim apel la premierul Cîțu.
„Fac un apel la premierul Cîțu să nu arunce țara în criză printr-o OUG adoptată noaptea, fără avize, fără miniștri USR PLUS, fără acordul Coaliției, fără urgență, cu impact devastator pe buget, cu secretari de stat strânși cu arcanul și puși în fața unei evidente ilegalități!"
Știrea inițială
Programul „Anghel Saligny" sau Planul Național de Dezvoltare Locală 3 a fost nu a fost adoptat în ședința de guvern de miercuri seară, la finalul unei zile în care au existat amenințări și mesaje dure între PNL și USR PLUS.
Condiția pusă de vicepremierul Dan Barna pentru adoptarea acestui Plan a fost desființarea Secției Speciale și criterii clare privind modul în care se acordă banii prin PNDL 3.
Premierul Cîțu a decis să convoace ședința de guvern la ora 19.00 pentru aprobarea noului PNDL, în condițiile în care știa că nu există un acord politic în Coaliție, iar miniștrii USR PLUS nu se vor prezenta la Palatul Victoria. Aprobarea PNDL 3 până la Congresul PNL din 25 septembrie este foarte importantă pentru premierul Cîțu, deoarece primarii au un cuvânt greu de spus în alegerile interne.
USR PLUS susține că s-au făcut presiuni asupra secretarilor de stat ai PNL din ministerele conduse de USR PLUS pentru a participa la ședința de guvern.
„Facem apel la șeful executivului să nu pună oamenii în situația de a încălca legea prin uzurparea de calități oficiale", a fost mesajul transmis de USR PLUS.
Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, și-a dat avizul pentru PNDL 3 înainte de ședința de Guvern, chiar dacă ministerul Justiției a dat un comunicat prin care anunțat că nu a primit documentul original.
Stelian Ion a precizat că un document original trebuie să îndeplinească o serie de criterii: trebuie să fie trimis instituțional și să aibă toate avizele celorlalte ministere. Ministrul Dezvoltării a susținut că a trimis documentul original către Justiție, dar discuția este dacă acesta a avut în spatele său toate avizele necesare.
Premierul Iohannis a făcut un apel public la partidele din Coaliție să dea „dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun".
Scandalul politic a fost declanșat de la prima oră, când premierul și ministrul Dezvoltării au încercat să introducă pe ordinea de zi adoptarea PNDL 3. Miniștrii USR PLUS au fost luați prin surprindere de apariția proiectului pe lista suplimentară și au susținut că acesta nu are avizele Ministerului Justiției și cel al Transporturilor.
Strategia USR PLUS era de a se retrage din ședința de Guvern dacă premierul forțează adoptarea PNDL 3. Ședința a fost suspendată, iar, într-o discuție informală, vicepremierul Dan Barna l-a amenințat pe premierul Florin Cîțu cu votarea unei moțiuni de cenzură dacă se aprobă cele 50 de miliarde de lei.
Ședința de Guvern de la ora 11 s-a încheiat fără o decizie, premierul precizând că se așteaptă o completare de la Ministerul de Finanțe și avizul de la Consiliul Legislativ.
Pentru prima dată, Florin Cîțu a vorbit despre un șantaj din partea USR PLUS, care a condiționat aprobarea PNDL 3 de desființarea Secției Speciale.
Poziția sa a fost întărită de cea a vicepremierului Kelemen Hunor ( UDMR), care a vorbit despre șantajul încercat în Coaliție de reprezentanții USR PLUS.
Programul Anghel Saligny, cum a fost rebotezat fostul PNDL din guvernarea PSD -Dragnea, a fost criticat și de societatea civilă. Aceasta a reclamat lipsa de transparență, lipsa unor criterii clare de acordare a banilor și de selecție a proiectelor.
Facebook Forum