Linkuri accesibilitate

Războiul din Iugoslavia | Locotenenți ai lui Miloșevici, condamnați la Haga la 12 ani de închisoare


Cei doi inculpați au fost găsiți vinovați pentru suportul oferit grupărilor paramilitare în timpul războiului civil din Iugoslavia.
Cei doi inculpați au fost găsiți vinovați pentru suportul oferit grupărilor paramilitare în timpul războiului civil din Iugoslavia.

Tribunalul de la Haga a acceptat acuzațiile aduse împotriva lui Jovica Stanišić și Franko „Frenki” Simatović, doi foști șefi de poliție, care ar fi format și susținut grupări paramilitare în timpul războiului civil din Iugoslavia.

Conform instanței, cei doi se fac responsabili de organizarea, instruirea, finanțarea și trimiterea de trupe paramilitare în războaiele civile din Bosnia și Croația.

Ambii inculpați au fost condamnați la 12 ani de închisoare pentru suportul oferit luptătorilor, care ar fi persecutat, ucis sau deportat forțat minoritățile non-sârbe de pe teritoriul fostelor state iugoslave.

„Au existat crime sistemice comise de către paramilitari”, a declarat Burton Hall, judecătorul implicat în proces, adăugând că unele dintre aceste grupări criminale ar fi existat încă din august 1991.

Printre grupările paramilitare se numără și așa-numitele „Berete Roșii” sau „Tigrii lui Arkan”, cea din urmă condusă de către Zeljko Raznatovic, un fost suporter de fotbal.

Stanišić și Simatović au acționat spre a îndeplini scopurile lui Slobodan Milosevic și clicilor sale politice și militare, care ar fi dorit să elimine minoritățile croate și bosniece de pe teritoriile ocupate de sârbi.

În Zvornik (Bosnia, n.r.), aceștia ar fi expulzat forțat cetățenii non-sârbi, iar în centrele de detenție, cei reținuți ar fi fost torturați și uciși.

„În cel puțin șase centre de detenție, deținuții au fost ținuți în condiții inumane, bătuți și uciși”, a declarat judecătorul în timpul procesului.

Același tipar de crime a fost adoptat și în localitatea Doboj.

Fostul șef al serviciului de informații sârb, Franko Simatovic, apare în instanță în fața Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie din Haga, 30 iunie 2021.
Fostul șef al serviciului de informații sârb, Franko Simatovic, apare în instanță în fața Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie din Haga, 30 iunie 2021.

Edin Hadzovic, unul dintre martorii prezenți la crimele comise de aceștia, declară că îi este greu să discute despre ce s-a întâmplat la Doboj, în 1992.

„Îți dau lacrimile când îți amintești câți colegi și prieteni nevinovați au fost uciși. Ne-au înconjurat, ne-au împușcat, ne-au închis, ne-au omorât”, a continuat acesta.

Conform lui Hadzovic, el și cu alți bărbați au fost duși de către doi soldați cu berete roșii la un hangar al armatei iugoslave, aflat în satul Usora. Aceștia au fost apoi transferați la un centru de detenție din apropierea localității Doboj, alături de alți 130 de prizonieri.

În noaptea în care luptele dintre armata bosniacă și grupările paramilitare au început, prizonierii au fost folositi ca scuturi umane și au fost forțați să fugă către trupele bosniece.

Înainte de atac, unul dintre prizonieri a fost împușcat în cap și ucis pentru a servi o lecție celorlalți.

„Oricine îndrăznește să fugă va fi tratat la fel”, i-a amenințat atunci un soldat sârb.

Stanišić și Simatović au fost achitați în 2013 de Tribunalul de la Haga pentru acuzațiile cu privire la comiterea de crime de război și crime împotriva umanității.

Rejudecarea acestora a inceput în 2015, când judecătorii au decis să redeschidă cazul fiindcă decizia inițială ar fi fost eronată.

La începutul lunii iunie, curtea a respins apelul lui Ratko Mladic, supranumit „Măcelarul Bosniei”. Acesta a fost găsit vinovat în noiembrie 2020, pentru crime împotriva umanității, genocid și crime de război.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG