Linkuri accesibilitate

Șeful Poliției, reacție la violențele de Paște: Infracționalitatea a scăzut, am gestionat situația operativă


Ciocnirile au avut loc în cartiere sărace, de la periferia orașelor.
Ciocnirile au avut loc în cartiere sărace, de la periferia orașelor.

Inspectorul general al Poliției Române, Liviu Vasilescu, a explicat într-o declarație de presă că intervențiile forțelor de ordine la incidentele violente din ultimele zile au fost gestionate operativ corect și că infracționalitatea din aceste zile de fapt a scăzut față de anul trecut.

„Toleranța față de faptele antisociale este zero”, a dat asigurări șeful Poliției Române, în urma incidentelor de stradă violente care au avut loc în mai multe localități din România, în zilele de Paște și în urma cărora au apărut dispute legate de modul în care poliția și-a făcut datoria.

Într-o declarație de presă la care nu au participat jurnaliști care să poată pune întrebări, chestorul principal Liviu Vasilescu a spus că în realitate, în ciuda imaginilor care au acaparat spațiul public în ultimele zile, infracționalitatea în România a scăzut cu 17% față de anul trecut, în aceste zile, iar faptele comise cu violență au o scădere de 47% față de 2019.

Vasilescu a spus că în fiecare zi, în ultimele 72 de ore, au fost în misiune în jur de 14.000 de polițiști care au intervenit la circa 10.000 de evenimente.

„Vă asigur că poliția a gestionat situația operativă”, a mai spus șeful Poliției. Drept dovadă, a spus el, cei responsabili pentru evenimentele violente sunt acum trași la răspundere: la Hunedoara au fost patru persoane reținute, la Brașov (Săcele) opt persoane, iar la București - 11 persoane reținute, ca urmare a scandalului din Rahova. Cei reținuți vor fi propuși pentru arestare preventivă, iar cercetările sunt încă în desfășurare.

În cazul minorilor identificați de polițiști că au participat la violențe, polițiștii au sesizat direcțiile de asistență socială și protecția copilului, a mai explicat șeful Poliției.

Șeful Poliției a mai spus că peste 50 de persoane au fost amendate în urma acestor incidente.

Șeful Serviciului de Intervenție și Acțiuni Speciale (SIAS), Alexandru Scurtu, a explicat că modul de intervenție la astfel de violențe de stradă este unul gradual și că tactica de intervenție se dispune în funcție de numărul participanților, de comportamentul lor și mai ales de câte forțe de ordine sunt la fața locului.

Scurtu a spus că forțele speciale de intervenție intră în acțiune numai când acțiunile devin violente, iar recurgerea la uzul de armă letală este ultima soluție, atunci când „nu mai există alt mijloc de acțiune”. Polițiștii care au intervenit la incidentele de la sfârșitul săptămânii au tras focuri de avertisment, pentru a-i soma pe agresori să se oprească.

Explicațiile vin și în contextul în care au existat mai multe voci, pe rețelele de socializare, indignate că poliția nu a intervenit mai în forță pentru a stopa ciocnirile violente.

În ultimele zile, au avut loc mai multe incidente violente în cartiere sărace de la periferia orașelor, locuite în special de romi. Ciocnirile au avut ca punct de pornire conflicte mai vechi între familii din zonă, precum la Săcele, sau o petrecere în stradă pe care polițiștii nu au permis-o, în cartierul Rahova. La Hunedoara, în cartierul Micro 7, violențele au izbucnit după ce un bărbat care s-ar fi aflat sub influența alcoolului a început să lovească mașinile polițiștilor care îl opriseră să verifice dacă respectă restricțiile de deplasare.

Duminică, ciocniri violente au avut loc în cartierul Mimiu din Ploiești, în cartierul Rahova din București, precum și pe o stradă din localitatea brașoveană Săcele. La Hunedoara, mai multe persoane au atacat mașinile Poliției cu pietre. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

XS
SM
MD
LG