Linkuri accesibilitate

Serbia: 13 persoane, inclusiv un fost ministru, puse sub acuzare pentru accidentul din gara Novi Sad


Un student din Belgrad ține o pancartă pe care scrie „Corupția ucide, aveți sânge pe mâini” în timpul unei manifestații care cerea tragerea la răspundere a celor vinovați de prăbușirea mortală a acoperișului gării Novi Sad.
Un student din Belgrad ține o pancartă pe care scrie „Corupția ucide, aveți sânge pe mâini” în timpul unei manifestații care cerea tragerea la răspundere a celor vinovați de prăbușirea mortală a acoperișului gării Novi Sad.

Treisprezece persoane, inclusiv un fost ministru al guvernului, au fost puse sub acuzare pentru prăbușirea mortală a acoperișului unei gări luna trecută în Novi Sad, care a declanșat proteste masive împotriva guvernului.

Fostul ministru al Transporturilor, Goran Vesic, și fostul director al Infrastructurii Feroviare Sârbe, Jelena Tanaskovic, sunt printre cei acuzați de procurori pe 30 decembrie.

„Rechizitoriul a fost depus la Curtea Superioară din Novi Sad, însoțit de documentația completă colectată în timpul procesului de pre-investigație și investigație, precum și de toate celelalte dovezi”, a declarat biroul procurorului într-un comunicat.

Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere pedepsirea celor vinovați de prăbușirea unui baldachin la gara din Novi Sad, care a ucis 15 persoane. Unele dintre proteste au fost marcate de violențe.

Organizatorii unei mari demonstrații studențești din 22 decembrie au cerut guvernului să identifice și să urmărească penal persoanele care ar fi atacat demonstranții în timpul protestelor anterioare.

Organizatorii au cerut, de asemenea, eliberarea activiștilor reținuți în timpul protestelor anterioare și încetarea procedurilor legale împotriva lor.

Prăbușirea baldachinului s-a transformat într-o problemă politică pentru președintele Aleksandar Vucic. 50 de facultăți din patru universități de stat, birourile mai multor rectori universitari și zeci de licee rămân blocate în semn de solidaritate cu protestele.

Studenții au participat, de asemenea, la proteste zilnice în care traficul se oprește timp de 15 minute în orașele din Serbia.

Accidentul de la gara din Novi Sad a avut loc după ce gara a fost renovată de două ori în ultimii ani de către un consorțiu de companii controlat de China. Căile ferate sârbe au insistat că renovarea nu a inclus acoperișul de beton, dar unii experți au contestat această afirmație.

Acoperișul s-a prăbușit pe 1 noiembrie, a ucis 15 persoane și a dus la rănirea gravă a încă două.

Cei acuzați riscă până la 12 ani de închisoare dacă sunt găsiți vinovați de comiterea de infracțiuni împotriva securității publice, punerea în pericol a publicului și lucrări de construcție ilegale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG