Linkuri accesibilitate

Dispută diplomatică Serbia-Croația. Președintele Vučić nu a fost lăsat să viziteze „Auschwitz-ul Croației”


Premierul Croației, Andrej Plenković (s), președintele Zoran Milanović (c) și președintele parlamentului, Gordan Jandroković (d), la monumentul de la Jasenovac, dedicat victimelor ucise în lagărul de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 22 aprilie 2020.
Premierul Croației, Andrej Plenković (s), președintele Zoran Milanović (c) și președintele parlamentului, Gordan Jandroković (d), la monumentul de la Jasenovac, dedicat victimelor ucise în lagărul de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 22 aprilie 2020.

Guvernul croat a blocat o călătorie privată a președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, pentru a depune flori la locul unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial, unde zeci de mii de sârbi și alte persoane au fost ucise de autoritățile pro-naziste din Croația.

Autoritățile croate au declarat că au aflat de călătoria planificată a lui Vučić la locul fostului lagăr de concentrare Jasenovac doar prin canale neoficiale și că o astfel de vizită ar trebui să facă „parte din aranjamentele dintre cele două părți”.

Ministrul croat de Externe, Gordan Grlić-Radman, a declarat duminică reporterilor că „președintele unei țări este o persoană protejată. O astfel de sosire necesită implicarea autorităților croate”.

„Întotdeauna ne anunțăm sosirea, dar acest lucru nu s-a întâmplat aici. Nu poți trece granița pur și simplu”, a completat el.

Autoritățile sârbe au reacționat imediat prin impunerea de restricții asupra oficialilor croați care călătoresc pe teritoriul său.

„Începând de astăzi, toți oficialii statului croat, toți deținătorii de pașapoarte oficiale sau diplomatice, vor trebui să anunțe și să explice în mod specific vizita sau trecerea lor prin Serbia și vor fi plasați într-un regim special de control”, a declarat ministrul sârb de Interne, Aleksandar Vulin.

Premierul sârb Ana Brnabić a declarat că Vučić a dorit să viziteze Jasenovac în mod privat, dar că a amânat călătoria „de dragul bunelor relații” dintre Serbia și Croația.

„Nu știu dacă i s-a interzis să viziteze Croația sau Jasenovac. Deci poate merge oriunde, dar nu la Jasenovac? Ceea ce mi se pare un precedent incredibil”, a declarat Brnabić, adăugând că este vorba despre „o călcare brutală a libertății de mișcare”.

Ana Brnabić a declarat că Serbia va solicita acum o vizită oficială „așa că o să vedem ce se întâmplă cu aceste valori europene”.

Aleksandar Vučić, reales președinte în alegerile din aprilie 2022.
Aleksandar Vučić, reales președinte în alegerile din aprilie 2022.

Vučić - un fost ultranaționalist care și-a consolidat controlul asupra puterii reinventându-se ca un reformator angajat în demersul Serbiei de aderare la Uniunea Europeană - a programat pentru luni o conferință de presă.

Pe Instagram, Aleksandar Vučić a postat o fotografie a monumentului de la Jasenovac, alături de care a scris: „Poporul sârb va trăi și nu va uita niciodată!”

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, zeci de mii de sârbi, evrei, romi și croați antifasciști au fost uciși în lagărul Jasenovac - cunoscut ca „Auschwitz-ul Croației”. Lagărul a fost administrat de regimul croat Ustaše, aliat al naziștilor.

Relațiile dintre Serbia și Croația au fost tensionate de la declarația de independență a Croației din fosta Iugoslavie, în 1991, care a declanșat un conflict de patru ani cu etnicii sârbi rebeli susținuți de Belgrad.

Numeroși naționaliști sârbi au acuzat guvernul Croației că nu abordează problema acțiunilor desfășurate pe teritoriul său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La rândul său, guvernul croat a acuzat Belgradul că folosește această problemă din motive de politică internă și că Serbia nu își asumă rolul în războaiele din Balcani din 1992-1995.

XS
SM
MD
LG