Linkuri accesibilitate

Modelul Firea-Dragnea a fost respins de electorat. Ce crede Dîncu


Vasile Dîncu spune că Gabriela Firea poate să aibă succes în cariera politică, deoarece și Abraham Lincoln a pierdut mai multe alegeri până să ajungă președintele SUA.

În sediul PSD din Băneasa, Liviu Dragnea a primit pe 26 mai 2019 vestea înfrângerii în alegerile europarlamentare. Partidul înregistra un record negativ în materie electorală, trecând cu greu de pragul de 20%. Pe 27 mai 2019, instanța îl condamna pe Dragnea la trei ani și jumătate de închisoare. Pe 27 septembrie 2020, Gabriela Firea se refugiază pentru câteva ore în sediul din Băneasa, iar seara află că a pierdut Capitala. Simultan, Marcel Ciolacu își asuma în Kiseleff o victorie iluzorie în București, menționând doar scorul politic pentru Consiliul General. Gabriela Firea a fost un proiect al lui Liviu Dragnea, iar după patru ani, ambii au eșuat fiind rejectați electoral.

Gabriela Firea a pierdut pe mâna ei, spun social-democrații. A avut la dispoziție toate armele, toate fondurile pentru publicitate, libertate totală de acțiune. Și-a făcut lista de consilieri după bunul său plac, cu Petre Roman, acuzat de infracțiuni contra umanității, cu Mitică Dragomir, cu Anghel Iordănescu fără să întrebe pe nimeni din actuala conducere a partidului. A mers singură în campanie, și-a ales temele de atac la adresa lui Nicușor Dan, și-a asumat atacurile murdare din timpul campaniei electorale. A țesut o plasă în care trebuia să cadă Nicușor Dan, dar totul s-a destrămat după votul cetățenilor din Capitală.

În nici o acțiune publică electorală, Gabriela Firea nu a apărut alături de Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu, Paul Stănescu sau Marcel Ciolacu. Distanțarea între echipa celor patru și echipa de propagandă din jurul Gabrielei Firea a fost una extrem de vizibilă. Firea părea că luptă pentru Primărie, dar și pentru propria poziție în partid pe termen scurt și mediu.

O poveste internă din PSD spune că Gabrielei Firea i s-a propus să fie președintele partidului înainte de Congres. A refuzat. Nu a dorit să deschidă prea multe fronturi, fiind sfătuită să se concentreze pe candidatura pentru Primăria Capitalei. Un eventual succes astăzi îi deschidea drumul spre șefia partidului la Congresul de anul viitor.

Sunt foarte bucuros că am mizat pe această femeie ambițioasă”, își prezenta Liviu Dragnea protejata după victoria din 2016. Relația lor a fost tensionată, Gabriela Firea strângând în jurul ei grupul de puciști care a încercat în toamna lui 2018 să-l răstoarne pe Dragnea. Ostracizată pe linie de partid, Gabriela Firea s-a regăsit pe buzele lui Liviu Dragnea și în seara dinaintea condamnării. Fostul lider o propunea pentru șefia partidului.

Și în seara înfrângerii sale în alegerile locale, Gabriela Firea a fost tot singură, departe de echipa câștigătoare de la Congres, deși este parte din ea în calitate de prim-vicepreședinte. A stat câteva ore în sediul din Băneasa, după care a evitat contactul cu oamenii și colegii. A trimis un mesaj pe Facebook, la fel cum procedase și dimineața. Deși își anunțase prezența la urne la ora zece, s-a dus la ora șapte, iar mesajul său a fost unul înregistrat. A fost în spiritul unei campanii purtate departe de oameni, mai ales prin intermediul platformei Facebook, unde mesajul nu este periclitat de comunicarea directă cu cetățenii. Spațiul de emisie fusese antamat prin contractele de publicitate cu mai multe televiziuni.

Vasile Dîncu a fost prieten al lui Liviu Dragnea. Acum este președinte al Consiliului Național și vorbește despre modernizarea și reformarea PSD.

Dîncu: Lincoln a pierdut alegeri și a ajuns președinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00

Susține că etapa Dragnea – Firea în partid nu a încetat acum, după această înfrângere, ci mai devreme.

Indiferent dacă doamna Firea a câștigat sau a pierdut, noi am început o nouă etapă în partid odată cu Congresul din august. Nu acum se încheie o etapă, ci s-a încheiat etapa cu Congresul din august”, sintetizează Vasile Dîncu pentru Europa Liberă raportul de putere în partid.

Sociologul nu crede că mesajul „vrem apă caldă” a fost determinant în eșecul Gabrielei Firea.

Apa caldă este importantă, dar nu cred că Bucureștiul a fost total lipsit de apă caldă în această perioadă. Eu nu cred că activitatea unui primar este evaluată superficial de oameni când votează, printr-un simplu element”, a precizat Vasile Dîncu.

Strategia de campanie a Gabrielei Firea prin care s-a încercat cuplarea lui Nicușor Dan cu clanurile interlope nu a reușit. Promovată intens de posturile de televiziune prietene și de site-urile care acordau spații largi prietenelor Gabrielei Firea, campania murdară a generat multă ură, dar a trezit și o parte a electoratului care îl simpatiza pe Nicușor Dan.

A fost o campanie destul de intensă. Ca să vă spun drept, ca să mă iau după stilul meu personal, toate campaniile sunt murdare, eu aș face un alt stil de campanie”, declară președintele Consiliului Național al PSD.

Perspectiva acestuia este una optimistă pentru Gabriela Firea. Vasile Dîncu o compară cu Abraham Lincoln, fostul președinte american.

Nu pot să accept ideea că Gabriela Firea a pierdut aceste alegeri. În istoria politicii mondiale sunt președinți care au pierdut de multe ori înainte alegeri și au câștigat în ultima fază: Lincoln, de exemplu. Fără să facem comparații istorice, noi nu vom judeca simplist viitoarea candidatură pentru prezidențialele din 2024, pe care intenționăm să le câștigăm și de data asta cred că vom fi mai inteligenți decât înainte”, a spus Vasile Dîncu.

Liderul PSD atrage atenția că partidul are nevoie de o rebranduire și o schimbare a identității spre o stângă modernă.

Deocamdată, partidele țin foarte mult la sigla lor, la logo-urile lor și acest lucru e unul bun. Toți trebuie să ne schimbăm, va trebui să ne schimbăm identitățile, iar o stânga serioasă asumată cu mulți intelectuali, cu tineri va putea să facă multe în România”, a spus Dîncu.

El a recunoscut că a fost printre cei care au pledat pentru unitatea stângii în aceste alegeri locale, dar că negocierile au eșuat.

Gabriela Firea a promis că va veni la sediul din Kiseleff după numărătoarea paralelă. Până la miezul nopții, nu a apărut. Nimeni nu o mai aștepta, de fapt.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG