Linkuri accesibilitate

Societatea civilă, apel către Iohannis: Puneți în aplicare referendumul, voința celor peste 6,4 mil.de cetățeni trebuie respectată!


Desen Dan Perjovschi - Justitia PSD

Cele 43 de organizații civice care i-au trimis o scrisoare deschisă președintelui Iohannis și clasei politice au un singur mesaj: ”punerea în operă a voinței exprimate la referendum”. Printre solicitări: renunțarea la modificările codurilor penale și desființarea Secției Speciale.

Teoretic, cerințele organizațiilor civice nu intră direct în atribuțiile președintelui, ci în ale parlamentului și guvernului, dar important este și semnalul politic pe care șeful statului îl poate da.

De altfel, Klaus Iohannis a ieșit miercuri după-amiază într-o declarație de presă și a vorbit despre încălcarea dreptului la vot a românilor din diaspora și din țară ( subiect abordat și în scrisoarea deschisă a ONG-urilor), cerând demisia miniștrilor Carmen Dan și Teodor Meleșcanu. A spus că va înființa o comisie prezidențială care să analizeze și să propună soluții concrete pentru rezolvarea aqcestei chestiuni.

Ce anume cer organizațiile civice?

  • schimbarea lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului;
  • retragerea din funcții a tuturor celor care dețin poziții de demnitate publică, aleasă sau numită, care s-au folosit de prerogativele atribuite pentru a conduce asaltul asupra justiției, mai exact a lui Eugen Nicolicea, Florin Iordache și Darius Vâlcov.
  • eliminarea de urgență, în cursul sesiunii parlamentare actuale, a tuturor prevederilor nocive din legile justiției așa cum au fost ele determinate de Comisia de la Veneția.
  • depunerea în interval de 30 de zile a unei inițiative de modificare a Constituției privind introducerea prevederilor legate de referendum.
  • desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților printr-o lege specială promovată în regim de urgență, care să intre în vigoare de îndată.
  • renunțarea la actualele modificări pe Codul Penal și pe cel de Procedură Penală printr-un act explicit al Parlamentului.
  • măsuri de protejare și întărire a libertăților de exprimare și de asociere și sancționarea responsabililor morali pentru îngrădirea acestor libertăți în ultimii doi ani și jumătate.
  • demiterea din funcție a Ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, a președintelui Autorității Electorale Permanente, domnul Florin Mituleţu-Buică, precum și a tuturor celor care se fac vinovați de această situație de o gravitate excepțională.
  • inițierea unor proceduri de anchetă (judiciare și parlamentare) pentru a determina dacă s-au comis infracțiuni în legătură cu această situație.
  • introducerea, în regim de urgență, în Parlament, dezbaterea și adoptarea modificărilor la legile electorale promovate prin inițiativa cetățenească „Oameni Noi în politică”.
  • Urgentarea procedurii de dezbateri parlamentare pentru inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice”.

AICI SCRISOAREA DESCHISĂ

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG