„Era un tip firav, nu cauza probleme nimănui. Nimeni nu l-a mai agresat în trecut. Tot ce am putut auzi a fost ‘vă rog, vă rog’, dar ei au continuat (să-l lovească, n.r.)”, a relatat pentru EL PAÍS Vanessa González, o prietenă de-a lui Samuel, cu care acesta vorbea la telefon în momentul producerii crimei.
Samuel se afla în oraș, alături de o amică de-a lui, Lina, când s-au decis să o sune video pe Vanessa.
Unul dintre atacatorii lui Samuel credea că acesta (Samuel, n.r.) îl filma, motiv pentru care ar fi devenit violent. În final, tânărul spaniol a fost bătut și ucis cu brutalitate de un grup de până la 7 persoane.
Lisa, care se afla fizic alături de acesta la momentul atacului, a declarat că atacatorii au folosit termenul de „maricón” (poponar) în timp ce îl băteau pe Samuel, confirmând natura homofobă a crimei. Crima a atras reacția oficialilor spanioli, care au condamnat ura din spatele acesteia.
Poliția a arestat până acum 5 persoane. Trei dintre acestea au fost trimise la închisoare, în timp ce alte 2 sunt plasate într-un centru de detenție pentru minori.
Societatea civilă, solidară cu membrii comunității LGBTQ+
Mai mulți lideri ai asociaților LGBTQ din Spania sustin că uciderea tânărului a stârnit un val de condamnări ale atacului venite din partea oamenilor. Aceste reacții marchează o schimbare majoră în modul în care societatea se raportează cu privire la crimele comise împotriva persoanelor gay din Spania.
„Acest lucru (uciderea lui Samuel, n.r.) a zguduit ceva în noi, a fost un fel de apel colectiv de trezire, în care foarte mulți tineri spun că nu vor mai accepta sau tolera un alt atac”, a explicat José María Núñez, președintele Fundației Triángulo, un ONG ce se luptă pentru egalitate în rândul tinerilor din comunitatea LGBTQ.
Acest val de susținere față de comunitatea LGBTQ din Spania s-a făcut resimțit și în Galicia, regiunea unde s-a produs atacul.
Potrivit Xandre Garrido, coordonatorul asociației AVANTE LGBTI+, uciderea brutală a lui Samuel i-a făcut pe oameni să vină în față și să denunțe violența pe care ei înșiși au experimentat-o. Mulți dintre aceștia și-au exprimat regretul că s-a ajuns la situația în care un tânăr a fost ucis pe stradă fiindcă nimeni nu a condamnat la timp atacurile homofobe pe care le-au experimentat.
Una dintre victime a mărturisit că a fost bătută fiindcă se ținea de mână cu persoana iubită, iar unul din medicii de pe ambulanță ar fi sfătuit-o să urmeze cursuri de apărare fiindcă este vina ei.
Partidul de extremă-dreapta, responsabil de incitarea la ură împotriva persoanelor LGBTQ+
În 2019, Spania a organizat alegeri generale, în care partidul de extremă-dreapta Vox a câștigat 10 la sută din voturile electoratului spaniol.
Partidul a mizat atunci pe discursul homofob pentru a câștiga voturi. Acesta a promis că o să interzică paradele LGBTQ din Spania, a ridiculizat și și-a exprimat intentia de a elimina orele menite să crească toleranța față de diversitate și a comparat homosexualitatea cu bestialitatea.
De-a lungul timpului, mesajul homofob propagat de partid a căpătat nuanțe extreme și bazate pe informații false.
Candidatul Vox pentru regiunea Madrid, Rocio Monasterio, declara în 2019 că școlile publice îi învață pe băieți încă de la vârsta de 8 ani să „încerce să fie fete … și să vorbească despre zoofilie”.
Autoritățile au explicat că nu există astfel de lecții în curricula școlilor din regiune.
Pentru a combate informația falsă cu privire la natura lecțiilor, diferite ONG-uri și Asociații LGBTQ au ales să rămână deschise dialogului cu Vox pentru a le explica celor din partid ce conțin, de fapt, atelierele pe care aceștia le organizează în școli.
„Vox a cerut numele celor care predau aceste cursuri (de diversitate, n.r.), așa că noi o invităm pe doamnă (Rocío Monasterio, n.r.) să participe la orice oră din zi, să învețe despre ce se întâmplă la workshop-urile noastre”, a susținut Sara Guilló Sáez, psiholog și șef pe probleme de educație la Cogam, o asociație din Madrid.
Reacția ONG-ului vine ca urmare a cererii partidului către adunarea regională din Madrid să obțină o listă cu școlile publice sau susținute financiar de către public din regiunea Madrid în care Cogam își desfășoară atelierele.
Spania este considerată de mulți cercetători ca fiind tolerantă, inclusiv pentru persoanele LGBTQ+.
În urma unui sondaj realizat în 2019 cu privire la atitudinile din rândul populației, 89 la sută dintre spanioli au declarat că homosexualitatea ar trebui acceptată de către societate.