Linkuri accesibilitate

Criza Rusia-Ucraina | Până la 20 de avioane pe zi ar putea fi redirecționate în spațiul aerian al României


Numeroase misiuni diplomatice au cerut cetățenilor să părăsească Ucraina și și-au retras personalul neesențial.
Numeroase misiuni diplomatice au cerut cetățenilor să părăsească Ucraina și și-au retras personalul neesențial.

Ucraina încearcă să își țină deschis spațiul aerian, în ciuda temerilor cauzate de mobilizarea masivă a forțelor ruse la granițele sale. KLM a anunțat deja anularea zborurilor către Kiev. Numărul avioanelor care tranzitează spațiul aerian al României ar putea crește cu 15-20 de zi, potrivit ROMATSA.

În spațiul aerian al României, potrivit Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, numărul de zboruri „se înscrie în dinamica normală” până în prezent, dar sunt estimate modificări.

În contextul situației din Ucraina, arată compania într-un răspuns pentru Europa Liberă, „se estimează că un număr de 15-20 de aeronave pe zi vor fi redirecționate în plus prin spațiul aerian al României”.

KLM a anunțat, sâmbătă, anularea zborurilor sale prin capitala Ucrainei, Kiev, fără a putea estima când vor fi reluate. Anunțul marchează încetarea oricărei folosiri a spațiului aerian al Ucrainei de către compania olandeză.

Tranzitul companiei aeriene deasupra estului Ucrainei a fost întrerupt încă din 2014, după începerea luptelor de aici dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și militarii ucraineni.

În iulie 2014, un avion al Malaysia Airlines a fost doborât deasupra estului Ucrainei. Cei mai mulți dintre cei 298 de pasageri erau cetățeni olandezi. Potrivit anchetei internaționale, avionul de pasageri a fost doborât de un sistem antiaerian „Buk”, adus în Ucraina din Rusia.

Potrivit aplicațiilor de monitorizare a zborurilor precum FlightRadar sau FlightAware, care arată în timp real prezența avioanelor, spațiul ucrainean este unul dintre cele mai puțin populate în prezent.

Datele de luni, 14 februarie, arată însă că încă se zboară spre țări europene, dar au semnalat și prezența și unei aeronave fără pilot RQ-4 Global Hawk a Forțelor Armate ale Statelor Unite, care a zburat în cercuri deasupra teritoriului ucrainean.

Avionul fără pilot RQ-4 Global Hawk efectuează misiuni de supraveghere pe timp de zi sau noapte.
Avionul fără pilot RQ-4 Global Hawk efectuează misiuni de supraveghere pe timp de zi sau noapte.

Potrivit datelor furnizate de Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene – EUROCONTROL, în 13 februarie au tranzitat spațiul aerian ucrainean 363 de aeronave, față de 323 în duminica anterioară și de 333 în 30 ianuarie.

Presa ucraineană semnalase că duminică ar fi zburat deasupra țării cele mai multe avioane private și chartere din ultimii șase ani.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației (AESA), spune că monitorizează situația din Ucraina îndeaproape și că actualizările sunt transmise imediat membrilor Sistemului european de cooperare și informare asupra zonelor de conflict.

AESA amintește că încă, din 2015, există interdicții de zbor pentru estul Ucrainei și Crimeea.

Pentru spațiul aerian al României, ROMATSA precizează că monitorizează situația împreună cu EUROCONTROL și alți furnizori de servicii de trafic aerian din zonă, împreună cu care analizează „pregătirea Sistemului de Management al Traficului Aerian pentru a face față unui număr posibil crescut de aeronave în spațiul aerian românesc”.

În 13 februarie, în spațiul aerian al României s-au aflat, potrivit EUROCONTROL, 1.257 de aeronave (dintre care 286 au decolat sau au aterizat pe teritoriul țării), mai puține decât în duminica anterioară, când au fost 1.139.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG