Potrivit Departamentului de Stat American, Marshall Billingslea se va întâlni cu Sergei Ryabkov „pe teme agreate legate de viitorul controlului armelor”.
De asemenea, Statele Unite au invitat și China la masa discuțiilor și au precizat că este necesar ca toate cele trei țări „să continue cu bună credință negocierile pentru controlul armelor”.
Președintele Donald Trump i-a cerut, de mai multe ori, Chinei să se alăture Statelor Unite și Rusiei în negocierile pentru controlul armelor nucleare, care să înlocuiască Noul Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice (Noul START). Noul START a fost semnat în 2010 și expiră în februarie 2021.
China, care ar avea circa 300 de arme nucleare, a refuzat în mod repetat propunerea președintelui american. Cel mai recent, refuzul Beijingului a venit pe 10 iunie. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Hua Chuying, a spus că Beijingul nu și-a schimbat poziția legată de participarea la negocieri.
Desi China și-a sporit arsenalul nuclear, acesta este mult mai mic decât cel al Rusiei și Chinei. Statele Unite au mai spus că speră ca Rusia să poată convinge China să participe la negocieri. Viceministrul rus de Externe Sergei Ryabkov a răspuns, însă, pe 9 iunie, în legătură cu posibilitatea de a aduce China la masa discuțiilor că această chestiune „ar fi un «nu» clar și simplu”.
Administrația Trump a avansat totuși idee că ar dori să păstreze Noul START. În schimb, Rusia le-a cerut Statelor Unite să vină cu o propunere „pozitivă” înaintea întâlnirii. „Avem nevoie să auzim clar ce vrea această administrație, cum crede că va fi posibil să fie făcut ceva pozitiv și nu doar să înlocuit un tratat cu altul”, a mai spus Ryabkov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, sâmbătă, potrivit de Interfax, scrie Reuters, că președintele rus Vladimir Putin își face griji dacă se poate încrede în înțelegerile cu președintele Statelor Unite, în această perioadă de proteste în Statele Unite.
Peskov a mai spus, că „este important pentru președintele Putin să aibă un interlocutor care să se angajeze în mod responsabil într-un dialog despre cum se poate schimba situația”.
Numărul armelor nucleare este în ușoară scădere în 2020, însă contextul internațional ar putea duce la o nouă cursă a înarmării, mai ales că cele nouă state care au în dotare arme nucleare continuă să își modernizeze armamentul nuclear, potrivit raportului pe 2020 al institutului suedez SIPRI.
Potrivit raportului SIPRI, Rusia are cel mai mare număr de arme nucleare din lume, în anul 2020: circa 6.375, dintre care 1.570 sunt operaționalizate, restul aflându-se în depozite sau, în cazul celor foarte vechi, să fie decomisionate. SUA au 5.800 de arme nucleare și și-a redus cel mai mult arsenalul, dintre cele nouă puteri nucleare. Totuși, SUA au cele mai multe arme nucleare operaționalizate – 1.750.
Facebook Forum