Dmitri Medvedev a cerut capitularea Kievului
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat din nou Ucraina pe Telegram, relatează The Guardian.
„Zelenski a declarat că nu se va angaja în dialog cu cei care înaintează ultimatumuri. Actualele "ultimatumuri" sunt o încălzire pentru copii pentru cererile din viitor. Iar el le cunoaște: capitularea totală a regimului de la Kiev în condițiile Rusiei”, a spus acesta.
În același ton oficios, Kirill Stremousov, unul dintre liderii autorităților impuse de Rusia în Hersonul ocupat din sudul Ucrainei, a afirmat că „în orașul Herson, totul este calm și nu există panică”. „Herson este și va fi un oraș rusesc. Nimeni nu va preda orașul, cu atât mai puțin se va retrage”, a mai susținut el.
„De-a lungul întregului perimetru al regiunii Herson, Ministerul Apărării al Federației Ruse a construit linii de apărare și nimic nu amenință orașul Herson și regiunea Herson”, a adăugat acesta.
„În ceea ce privește situația din regiunea Harkov, mulți dintre noi sunt nedumeriți cu privire la situația actuală. Timpul va pune totul la locul său și vom primi cu siguranță răspunsuri la întrebările noastre”, a completat el.
Ucraina arată armamentul capturat de la ruși
Serviciul de securitate ucrainean a publicat luni dimineață imagini cu ceea ce susține că este muniție capturată de la forțele rusești.
„Invadatorii ruși fug atât de repede de soldații ucraineni încât aceștia lasă în urmă arsenale întregi de muniție. Iar noi le vom folosi cu siguranță în scopul pentru care au fost create - împotriva inamicului”, a transmis sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului din regiunea Harkov al SBU a precizat că muniția a fost capturată în orașul Izium.
Armata ucraineană: Alte 20 de așezări au fost recucerite
Statul Major General al Ucrainei a declarat luni că forțele sale de apărare au eliberat peste 20 de sate în ultima zi în regiunile Harkov și Donețk din estul Ucrainei, transmite RFE/RL.
Însă Rusia a atacat cu rachete aceste zone, dar și altele, vizând infrastructura cheie, afectând milioane de oameni care au rămas fără apă curentă și energie electrică. Ulterior, duminică seară, în unele regiuni a fost restabilită energia electrică.
Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit Harkov TEC-5, a doua cea mai mare centrală termică și electrică din țară.
Președintele Volodimir Zelenski a postat o înregistrare cu centrala electrică în flăcări și a transmis un mesaj sfidător către Kremlin.
„Încă mai credeți că puteți să ne intimidați, să ne frângeți, să ne forțați să facem concesii? Frigul, foamea, întunericul și setea pentru noi nu sunt la fel de înspăimântătoare și mortale ca 'prietenia și frăția voastră'. Dar istoria va pune totul la punct. Iar noi vom fi cu gaz, lumină, apă și mâncare... și FĂRĂ voi!”, a scris el.
ISW: Actuala contraofensivă nu va pune capăt războiului. Rusia, în fața unei dileme de timp și spațiu
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în analiza sa că „Ucraina a provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov într-o contraofensivă rapidă. Ucraina a întors soarta în favoarea sa, dar actuala contraofensivă nu va pune capăt războiului”.
ISW mai arată că recucerirea de către ucraineni a orașului Izium a pus capăt perspectivei ca Rusia să își poată îndeplini obiectivele declarate în regiunea Donețk, după retragerea de la Kiev la începutul lunii aprilie.
„Pierderea orașului Izium condamnă planul inițial al campaniei rusești pentru această fază a războiului și asigură faptul că avansurile rusești spre Bahmut sau în jurul orașului Donețk nu pot fi decisive (dacă vor avea loc). Chiar și cucerirea de către ruși a orașului Bahmut, care este puțin probabil să aibă loc, nu ar mai susține niciun efort mai mare pentru a îndeplini obiectivele inițiale ale acestei faze a campaniei, deoarece nu ar fi susținută de un avans dinspre Izium în nord”, completează analiștii militari.
ISW arată astfel că o continuare a operațiunilor ofensive rusești împotriva Bahmut și în jurul orașului Donețk „și-au pierdut orice semnificație operațională reală pentru Moscova și nu fac decât să irosească o parte din puterea de luptă efectivă extrem de limitată pe care Rusia o păstrează”.
Potrivit sursei citate, contraofensiva anunțată în regiunea Herson nu ar fi neapărat o simulare ca să păcălească forțele ruse, deoarece forțele ucrainene „ar fi atacat și au obținut câștiguri în mai multe locații importante de pe malul vestic al râului Nipru”.
„Presiunea ucraineană din Herson, combinată cu contraofensiva rapidă din Harkov, îi pune pe ruși în fața unei dileme teribile de timp și spațiu. Rusia nu dispune probabil de suficiente forțe de rezervă pentru a finaliza formarea unei noi linii defensive de-a lungul râului Oskil. Prudența ar cere ca Rusia să retragă forțe din alte sectoare ale spațiului de luptă pentru a stabili linii defensive mai la est de râul Oskil, pentru a se asigura că poate menține granița regiunii Luhansk sau o linie cât mai apropiată de această graniță”, se mai arată în analiza citată.
ISW mai spune că „trupele rusești din jurul Bahmut și din apropierea orașului Donețk continuă operațiunile ofensive ca și cum nu ar fi conștiente de pericolul pentru Luhansk”, în timp ce cele din Herson se confruntă în continuare cu atacuri și cu amenințarea unor noi ofensive ucrainene pe această axă.
„Președintele rus Vladimir Putin riscă să facă o greșeală obișnuită, dar mortală, așteptând prea mult timp pentru a ordona întăriri pe linia Luhansk, compromițând astfel apărarea Hersonului sau punând capăt operațiunilor ofensive în jurul Bahmut și al orașului Donețk”, concluzionează ISW.