Fostul șef al spionajului din Harkov, reținut pentru trădare
Roman Dudin, fostul șef al direcției din Harkov a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), ar fi fost reținut sub acuzația de înaltă trădare, potrivit presei ucrainene citate de RFE/RL.
Potrivit surselor din cadrul structurilor ucrainene de aplicare a legii, Dudin a fost reținut într-o regiune vestică a Ucrainei, care nu a fost menționată, și a fost informat oficial că este suspectat de înaltă trădare și de părăsirea ilegală a serviciului.
O purtătoare de cuvânt a Biroului de Stat pentru Investigații (DBR), Olha Cikanova, a confirmat pentru agenția de știri Ukrinform că Dudin se află în prezent în arest, fără ca DBR și SBU să confirme încă printr-un comunicat oficial.
Volodimir Zelenski l-a eliberat din funcție pe Roman Dudin după ce Harkov, capitala regiunii, la sfârșitul lunii mai. Președintele ucrainean a declarat atunci că Dudin „nu a lucrat pentru a apăra orașul din primele zile ale războiului de amploare” lansat de Rusia împotriva Ucrainei, pe 24 februarie.
Roman Dudin a declarat pentru RFE/RL că nici Zelenski, nici Ivan Bakanov, care conducea atunci SBU, nu au exprimat vreo plângere cu privire la munca sa sau la activitățile legate de conducerea direcției SBU din regiunea Harkov.
Situația la zi în privința controlului teritorial după ofensiva Ucrainei
Kremlinul susține din nou că își va atinge obiectivele militare în Ucraina
Kremlinul a declarat luni că Rusia își va atinge obiectivele „operațiunii sale militare speciale” în Ucraina, acesta fiind primul răspuns al Kremlinului la progresele semnificative ale Ucrainei din weekend în regiunea Harkov, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, că nu au loc discuții despre posibila demilitarizare a centralei nucleare din Zaporojie - una dintre recomandările cheie ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) în urma vizitei sale la centrală.
Dmitri Peskov a refuzat să răspundă la întrebările privind o posibilă mobilizare pentru a sprijini campania militară și, totodată, a afirmat că „nu vedem nicio perspectivă de discuții și nici motive” pentru a purta negocieri de pace.
Oficial ONU: Rusia îi intimidează pe cei care se opun războiului din Ucraina
„În Federația Rusă, intimidarea, măsurile restrictive și sancțiunile împotriva persoanelor care își exprimă opoziția față de războiul din Ucraina subminează exercitarea libertăților fundamentale garantate prin Constituție, inclusiv a drepturilor la liberă întrunire, exprimare și asociere”, a declarat Nada Al-Nashif, într-un discurs rostit la deschiderea Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva.
Ea a mai spus că Moscova încalcă dreptul de acces la informații prin presiuni asupra jurnaliștilor, blocarea internetului și prin alte forme de cenzură, transmite Reuters. Săptămâna trecută, un tribunal rus a retras licența Novaya Gazeta, unul dintre puținele canale de știri independente rămase în Rusia.
Misiunea diplomatică a Rusiei la Geneva nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Moscova a creat legi mai restrictive în acest an pentru a-i pedepsi pe cei care îi consideră că discreditează forțele armate, ar răspândi informații false sau fac apel la acțiuni publice neautorizate.
Organizațiile neguvernamentale solicită statelor membre ONU să adopte o rezoluție în cadrul reuniunii de o lună a Consiliului pentru a numi un expert independent care să investigheze acuzațiile de încălcare ale drepturilor omului în Rusia.
În aprilie, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a suspendat Rusia din calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, format din 47 de membri, din cauza invaziei sale în Ucraina.