Linkuri accesibilitate

O femeie stă în ploaie în mijlocul a ceea ce a fost cândva casa sa din Kramatorsk/Donețk.

Război în Ucraina | Demisia lui Putin, cerută la Moscova și Sankt Petersburg. Cadavre de civili torturați, găsite în teritoriile eliberate

Ziua 201 a invaziei: Rusia scoate din funcțiune infrastructuri critice ale Ucrainei, ca „răzbunare” pentru contraofensiva reușită a Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

21:22 12.9.2022

Demisia lui Putin cerută de deputații municipali din 18 districte din Moscova și Sankt Petersburg

Deputații municipali din 18 districte din Moscova și Sankt Petersburg au semnat o declarație publică prin care cer demisia lui Vladimir Putin.

„Noi, deputații municipali ai Rusiei, credem că acțiunile președintelui VV Putin dăunează viitorului Rusiei și cetățenilor săi. Cerem demisia lui Vladimir Putin din funcția de președinte al Federației Ruse!”, se spune în declarația publicată de Xenia Torstrem, deputat municipal al districtului Semenovski din Sankt Petersburg.

Sankt Petersburg este orașul de baștină al lui Vladimir Putin.

20:09 12.9.2022

Atacuri dezlănțuite ale rușilor în retragere asupra infrastructurii civile

Forțele ruse au lansat cinci lovituri cu rachete, peste 10 lovituri aeriene și au efectuat peste 20 de atacuri cu sisteme de rachete asupra țintelor militare și civile astăzi în Ucraina, a anunțat statul major al forțelor armate ale Ucrainei.

„Ocupanții ruși continuă cu tacticile de teroare și intimidare a populației civile din Ucraina”, au declarat oficialii ucraineni. „Incapabile să răspundă pe câmpul de luptă, trupele ruse au lovit din nou infrastructura critică a orașelor pașnice ucrainene cu rachete”.

Forțele ruse au vizat alimentarea cu „energie, alimentare cu apă, fabrici și clădiri rezidențiale” în orașul Harkov în nord-est, Zaporojie, în sud-est, și Kostiantinivka, Sloviansk și Kramatorsk în regiunea Donețk la est, folosind rachete și salve de sisteme de rachete cu lansare multiplă.

„Infrastructura din zonele așezărilor Pervomaiske, Bilogorivka, Zaytseve, Vesela Dolina, Suhîi Stavok, Shiroke, Partizanske și Lyubomirivka a fost (de asemenea) deteriorată”, au spus oficialii.

18:54 12.9.2022

Cadavre de civili cu semne de tortură în teritoriile eliberate de sub ocupație rusească

În teritoriile recent recucerite de la Harkov, forțele ucrainene găsesc cadavre de civili care prezintă semne de tortură, a declarat Inna Sovsun, deputată a parlamentului ucrainean.

Un reporter Telegraph a declarat vineri că poliția a exhumat două cadavre care prezentau semne de tortură în Hrakove, unul din cele peste 20 de orașe și sate pe care statul major al Ucrainei a spus că forțele sale le-au eliberat în ultimele zile.

Soldații ruși i-au forțat pe localnici cu câteva luni în urmă să îngroape cadavrele, care purtau haine civile.

16:56 12.9.2022

Cum au eliberat ucrainenii 20 de orașe: „Mulți soldați ruși fug”

Contraofensiva ucraineană a înregistrat unele succese timpurii prin eliberarea a 20 de orașe din estul țării.

Imagini cu soldați ucraineni întâmpinați de localnici emoționați, precum și cu ridicarea steagului ucrainean pe clădirile administrative, au inundat site-urile de socializare. Contraofensiva forțează Rusia să își consolideze pozițiile slăbite și ar putea schimba echilibrul de putere în regiune. Veliki Burluk şi Dvoricina, două comunităţi din nordul regiunii Harkov, au fost abandonate de forţele ruse, se menţionează în raport raport al forțelor ucrainene.

Sub presiunea contraofensivelor ucrainene, Ministerul rus al Apărării a anunţat în weekend retragerea trupelor din Harkov, la peste jumătate de an de la începerea războiului.

Conform Statului Major al armatei ucrainene, trupele ruse au părăsit de asemenea micul oraş Svatov din regiunea Lugansk, deşi miliţiile separatiste sunt încă în acţiune acolo.

 Cum au eliberat ucrainenii 20 de orașe: „Mulți soldați ruși fug”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG